Οι κόκκινες γραμμές πηγαίνουν περίπατο, καθώς το παιγνίδι «χοντραίνει» από τη στιγμή που η Ιταλία μπήκε στο στόχαστρο. Στόχος της Ευρώπης να αποτρέψει την επέκταση της κρίσης, που από την περιφέρεια εισβάλει στον πυρήνα της ευρωζώνης. Και σε αυτό συμφωνούν οι αναλυτές. Άλλωστε και ο ίδιος ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θέλει πλέον και δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε. Ακόμη και την πρόταση του προέδρου της Commerzbank Μάρτιν Μπλέσινγκ για ένα ριζικό κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν θεωρεί πλέον αδιάφορη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο γερμανός υπουργός δεν αποκλείει με σαφήνεια ούτε την επαναγορά των ομολόγων από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, EFSF. Ακόμη και το «όχι» του στην έκδοση ευρωομολόγων δεν ήταν αυτή τη φορά τόσο κατηγορηματικό όσο πριν από μερικούς μήνες. «Το χρέος της Ελλάδας είναι το κλειδί για την κρίση στην ευρωζώνη», εκτιμά ο κ. Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να διαχειριστεί το χρέος της. «Μόνο έτσι θα ανακτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των αγορών», διευκρίνισε. Όσο για το δεύτερο πακέτο, αυτό θα πρέπει να έχει εγκριθεί το δεύτερο 15θήμερο του Αυγούστου, τόνισε.
«Η κρίση είναι συστημική»
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία η κρίση είναι συστημική». Το διατυπώνει με περισσή σαφήνεια ο επικεφαλής οικονομολόγος του Citigroup Βίλεμ Μπούιτερ, προσθέτοντας ότι διακυβεύεται η ύπαρξη της ευρωζώνης και της ΕΕ. «Η επιλεκτική χρεοκοπία δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί» δηλώνει και ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κεες ντε Γιάγκερ.
Ήταν γνωστό ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν είχαν πείσει τις αγορές, παρατηρεί ο αναλυτής του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων Κρίστιαν Μπέμερ, προσθέτοντας ότι οι μεγαλοστομίες δεν βοηθούν, με δεδομένο ότι ακόμη και αυτή την ώρα οι υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν πει πότε θα πάρει σάρκα και οστά το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Ο «παράγοντας Ιταλία» προκαλεί πανικό και «οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα πρέπει να κάνουν κάτι για να ηρεμήσουν τις αγορές», υπογραμμίζει γερμανός διπλωμάτης. Οι Ευρωπαίοι δεν ήταν προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να πλήξει η κρίση την Ιταλία και η απόγνωση τους τώρα δεν κρύβεται, επισημαίνει ο Κρίστιαν Μπέμερ για να προσθέσει: «Ο πικρός απολογισμός, μετά από έναν χρόνο προσπαθειών για τη διάσωση της Ελλάδας έχει ως εξής: «Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση της χώρας παρά τα δισεκατομμύρια της διεθνούς βοήθειας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου