Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Le Monde: ΕΕ και ΗΠΑ αφήνουν τον "καρκίνο" για το "συνάχι"

Από το ιστολόγιο http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=24848&categories_id=69
Στην έντυπη έκδοση της, η σημερινή "Le Monde", με το άρθρο "Αυτά τα παιδιά που μας κυβερνούν"...  
Le Monde: ΕΕ και ΗΠΑ αφήνουν τον καρκίνο για το συνάχι

στηλιτεύει τη στάση των ηγετών των ΗΠΑ και της Ευρώπης απέναντι στην κρίση.


Στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στάθηκαν ανίκανοι να συμφωνήσουν. Δεν καταφέρνουν πάντα να βρουν τα μέσα  εκείνα που θα οδηγήσουν στην έξοδο από την βαριά κρίση όσο το χρέος στην Ευρωζώνη πιέζει το κοινό νόμισμα.
Στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα έπρεπε, για μια ακόμη φορά, να επιστήσει την προσοχή των αντιπάλων του ρεπουμπλικάνων ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό μέχρι τις αρχές Αυγούστου, το αμερικανικό κράτος κινδυνεύει να προβεί σε μερική στάση πληρωμών.
Και στις δύο περιπτώσεις, το μέγεθος των δημόσιων ελλειμμάτων είναι αυτό που υπονομεύει την εμπιστοσύνη και μπλοκάρει την επανεκκίνηση.


Η αναταραχή έχει εγκατασταθεί στις αγορές. Η Wall Street φοβάται τις συνέπειες μιας μεταφοράς της κρίσης από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη δημιουργεί πανικό σε όλα τα χρηματιστήρια. Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο τη στιγμή που οι οικονομικές δραστηριότητες δυσκολεύονται να πάρουν τα πάνω τους και η ανεργία να μειώνεται.

Πλέον το έχουμε καταλάβει, η κατάσταση είναι για ενήλικες - που δυστυχώς δεν υπάρχουν στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες…

Τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και στην Ευρώπη οι πολιτικοί δείχνουν ανίκανοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Στις ΗΠΑ αν δεν ανέβει το πλαφόν το ετήσιου προϋπολογισμού, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει πολλές από τις υποχρεώσεις της. Στην Ευρώπη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος με συζητήσεις για μήνες χωρίς να έχει παρθεί ουσιαστική απόφαση για την κρίση χρέους. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία αυτή τη στιγμή δανείζονται με δυσβάστακτους όρους και μπορεί να οδηγηθούν στην κατάσταση που είναι η Ελλάδα…

Λόγω της απουσίας πολιτικής διεύθυνσης, οι υπουργοί Οικονομικών φιλονικούν σαν παιδιά πάνω στους όρους της συμμετοχής του τραπεζικού τομέα στο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα. Όμως, κύριοι υπουργοί, κάνετε σαν να ασχολείστε με ένα συνάχι όταν απειλεί ο καρκίνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου