(upd 3) Δηλώνει ο επικεφαλής του IIF κ. Dallara και ετοιμάζεται νέα συνάντηση τραπεζιτών στη Ρώμη.
Από το Παρίσι... στη Ρώμη ο καθορισμός του ρόλου των ιδιωτών πιστωτών στο νέο δάνειο που εξετάζεται γαι την Ελλάδα, στο πλαίσιο της επίλυσης της ελληνικής κρίσης. Σύμφωνα με πηγή του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, σήμερα αναμένεται συνάντηση κεντρικών τραπεζιτών με το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) στη Ρώμη, υπό την ηγεσία του γενικού διευθυντή του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, κ. Vittorio Grilli.«Θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τις μέχρι τώρα εξελίξεις και τις λύσεις που βρίσκονται στο τραπέζι σε ότι αφορά την εμπλοκή των ιδιωτών πιστωτών», ανέφερε η πηγή. «Θα συζητηθούν διάφορες πιθανότητες, όχι μόνο μια λύση», δήλωσε η πηγή.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω συνάντηση επιβεβαιώθηκε και από πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ανέφερε ότι θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της ΕΕ.
Dallara: "Η επιλεκτική χρεοκοπία δεν είναι και το χειρότερο πράγμα"
«Δεν νομίζω ότι μια παροδική περίοδος επιλεκτικής χρεοκοπίας όπως έχει προσδιοριστεί στο παρελθόν για τα κράτη, είναι απαραιτήτως το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί», δήλωσε ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ομίλου των χρηματοοικονομικών εταιρειών διεθνώς, Charles Dallara σε συνέντευξή του στο Bloomberg.Ορσιμένοι οίκοι αξιολόγησης καταλήγουν σε συμπεράσματα που περιλαμβάνουν επιλεκτική χρεοκοπία, καθώς οι πιστωτές της Ελλάδα ίσως είναι πρόθυμοι να διακινδυνέψουν μια σχεδιασμένη και ελεγχόμενη χρεοκοπία για να βοηθήσουν στην επίλυση της κρίσης χρέους της χώρας, τόνισε ο ίδιος.
Ολλανδικές τράπεζες: Θα συμμετάσχουν στο νέο δάνειο, εάν...
Θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στον ιδιωτικό κλάδο προκειμένου να λάβει μέρος στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, διότι είναι αδύνατον να αφήσουμε τις τράπεζες να συμμετάσχουν εξολοκλήρου σε εθελοντική βάση, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών σε ολλανδική εφημερίδα.
Ο Jan Kees de Jager δήλωσε στην εφημερίδα Het Financieele Dagblad την Πέμπτη ότι θα πρέπει να δούμε ως έναν αποδεκτό κίνδυνο το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης ίσως θεωρήσουν ένα τέτοιο σενάριο ως "επεισόδιο αξιολόγησης" (rating event). "Νομίζω ότι πρέπει να δεχτούμε ότι μια εθελοντική συμμετοχή δεν είναι ρεαλιστική. Αν μια αναγκαστική συνεισφορά των τραπεζών οδηγήσει σε ένα σύντομο και απομονωμένο "επεισόδιο αξιολόγησης" (υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας), τότε αυτό δεν είναι τόσο κακό, διότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να βγει στις αγορές (ομολόγων) και ούτε φαίνεται προς το παρόν ότι μπορεί να το κάνει," φέρεται να είπε ο De Jager.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ολλανδός υπουργός δήλωσε ότι οι ολλανδικές τράπεζες είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν στο δεύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας, αν υπάρξει ένα καλό ευρωπαϊκό σχέδιo.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου