Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Οι οίκοι αξιολόγησης βαθμολογικά χρεοκοπούν την Ελλάδα - Ύστατες προσπάθειες να διασωθεί το rollover και να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός και η πληρωμή των CDS

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

Το selective default είναι πλέον μονόδρομος.
Μπορεί η ΕΕ και η ΕΚΤ να αναζητούν ως λύση τον οίκο αξιολόγησης DRBS από τον Καναδά ο οποίος δεν έχει βαθμολογήσει την Ελλάδα για να διασώσει τις ελληνικές τράπεζες από την κατάπτωση των collaterals ύψους 141 δις ευρώ.
Μπορεί το International Institute of Finance  το διεθνές ινστιτούτο χρηματοοικονομικής να επεξεργάζεται μαζί με τις τράπεζες τροποποίηση του γαλλικού σχεδίου για το rollover του ελληνικού χρέους με μετακύλιση του 70% του χρέους, το οποίο  θα βασίζεται σε ένα κουπόνι (floating coupon) και  οποίο θα ορίζεται από το 3μηνιαίο Euribor συν 1,7-1,8%. Ουσιαστικά θα πρόκειται για κυμαινόμενο επιτόκιο.
Μπορεί ο επικεφαλής του IIF Dallara να έχει προτείνει την  σύσταση ενός fund ύψους 50 δισ. ευρώ που θα επαναγοράσει από τη δευτερογενή αγορά ελληνικό χρέος.
Μπορεί η ISDA δηλαδή η Διεθνής Ένωση Swaps και Παραγώγων να προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός αλλά το γεγονός είναι ότι η Ελλάδα βαθμολογικά θα χρεοκοπήσει.
Η Ελλάδα θα βαθμολογηθεί με selective default επιλεκτική χρεοκοπία ή  restricted default περιορισμένη χρεοκοπία. 

Όταν επίσημα και τυπικά  θα ανακοινωθεί η διαδικασία του rollover, πρακτικά η διαδικασία έχει ξεκινήσει η Standard and Poor’s θα υποβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα C από CCC.
Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και οι άλλοι οίκοι αξιολόγησης Moody’s και Fitch αλλά η ουσία είναι
1)πόσο χρόνο θα παραμείνει η Ελλάδα σε καθεστώς με selective default επιλεκτική χρεοκοπία ή  restricted default περιορισμένη χρεοκοπία;
2)Τι θα σημάνει αυτό για τις τράπεζες καθώς αυτομάτως θα καταρρεύσουν οι εγγυήσεις στην ΕΚΤ και ταυτόχρονα θα καταρρεύσει και η ρευστότητα;
3)Το selective default επιλεκτική χρεοκοπία ή  restricted default περιορισμένη χρεοκοπία θα σηματοδοτήσει πιστωτικό γεγονός και θα πληρωθούν τα CDS ή όχι;

Χρόνος για το selective default

Η Ελλάδα θα βαθμολογηθεί σε selective default επιλεκτική χρεοκοπία ή  restricted default περιορισμένη χρεοκοπία χρονικά υπολογιζόταν  μεταξύ 11 Ιουλίου και τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου αλλά κατά το πιθανότερο θα συμβεί τον Σεπτέμβριο.
Αρχικώς υπήρχαν σχέδια το rollover να ξεκινήσει άμεσα  μέσα στον Ιούλιο. Όμως αυτό δεν φαίνεται πιθανό καθώς έχουν ανακύψει σοβαρά εμπόδια και προβλήματα στο rollover.
Όμως το δομικό ερώτημα είναι πόσο χρόνο θα παραμείνει σε καθεστώς βαθμολογικής χρεοκοπίας η Ελλάδα;
Εκτιμάται  ότι δεν θα κρατήσει πολύ μεταξύ 2-3 μηνών πιθανότατα.


Θα καταρρεύσουν τα collaterals στην ΕΚΤ


Όταν μια χώρα βαθμολογείται με selective default αυτομάτως συμβαίνει το εξής οι εγγυήσεις των τραπεζών παύουν να ισχύουν, καταπίπτουν. Σε μια τέτοια περίπτωση θα καταπέσουν 54 δις ευρώ ομολόγων και 60 δις ευρώ εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου.
Κατ΄ ουσία θα καταρρεύσει η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες οι τράπεζες σε συνεργασία με την ΤτΕ εκπονούν σχέδια σε περίπτωση που εκδηλωθεί ένα τέτοιο ακραίο και συνάμα ρεαλιστικό ενδεχόμενο.
Τα πιθανά σενάρια είναι α)η ΕΚΤ να συνεχίσει να δέχεται τις εγγυήσεις που έχουν καταπέσει αλλά το θεσμικό πλαίσιο δεν το επιτρέπει β) να δημιουργηθεί ένας έκτακτος μηχανισμός με την στήριξη του EFSF που θα στηρίξει την ρευστότητα των τραπεζών γ) οι τράπεζες με την ΤτΕ να ζητήσουν την ενεργοποίηση του ELA το Emergency Liquidity Assistance δηλαδή του έκτακτου μηχανισμού παροχής βοήθειας από την ΤτΕ η οποία θα αποδέχεται τα μη αποδεκτά στοιχεία της ΕΚΤ δ) Να ξεθάψουν ένα οίκο αξιολόγησης τύπου DRBS ώστε με υψηλότερη βαθμολογία να διασώσουν τις ελληνικές τράπεζες.


Θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός; Τι θα συμβεί στα CDS;


Για να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός δηλαδή χρεοκοπία άρα θα πληρωθούν τα CDS του ελληνικού χρέους με δυνητικό κέρδος έως 25 – 35 δις δολάρια θα πρέπει να πληρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις.
1)Οι όροι επιμήκυνσης να είναι καλύτεροι από τους υφιστάμενους
2)Η επιμήκυνση να πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα νομικό περιτύλιγμα που θα εμπεριέχει την έννοια της διευκόλυνσης και όχι του εξαναγκασμού.
Αν το rollover πραγματοποιηθεί με στόχο την διευκόλυνση δεν υφίσταται πιστωτικό γεγονός στην αντίθετη περίπτωση το credit event θα είναι γεγονός.
Όμως το ακόμη βασικότερο ερώτημα είναι πως θα επιτευχθούν όλα αυτά;
Αν η Ελλάδα ζητήσει roll over αυτομάτως θα θεωρηθεί αδυναμία αποπληρωμής του χρέους και οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε selective default δηλαδή σε επιλεκτική χρεοκοπία.
Αν συμβεί αυτό θα έχει χαθεί όλη η προσπάθεια του κέρδους που μπορεί να υπάρξει από ένα rollover. Το κέρδος προφανώς είναι χρονικό και μόνο καθώς με επιμήκυνση το χρέος δεν μειώνεται.
Οι σκέψεις που έχουν υπάρξει  είναι ομάδα κατόχων ομολόγων να ζητήσουν επιμήκυνση με την λογική της διευκόλυνσης προς το ελληνικό κράτος.
Ουσιαστικά το rollover να είναι μια αυστηρά εθελοντική διαδικασία.
Στο σκηνικό συμμετοχής των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση μέσω rollover του ελληνικού χρέους θα πρέπει να προστεθεί και μια άλλη παράμετρος εξίσου ενδιαφέρουσα.
Οι 11 από τις 22 ξένες και ελληνικές τράπεζες που συμμετέχουν ως μέλη της ISDA δηλαδή της Διεθνούς Ένωσης Swaps και Παραγώγων η οποία καθορίζει πότε υπάρχει πιστωτικό γεγονός και πότε διακανονίζονται τα CDS είναι και βασικοί διαπραγματευτές αγοράς στο ελληνικό χρέος primary dealers.
Η παράμετρος αυτή αναμένεται να αποδειχθεί ιδιαίτερης σημασίας στο εγγύς μέλλον για τον αν και κατά πόσο μπορεί να υπάρξει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα.
Μεγάλη η πιθανότητα να επιδιώξουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος το οποίο σχεδιάζεται από ορισμένους κύκλους.
Ωστόσο ακόμη παίζεται το πιστωτικό γεγονός. Η ISDA δηλώνει ότι το Γαλλικό Σχέδιο για rollover δύσκολα  θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός….

Τα μέλη της ISDA Ευρώπης
Voting Dealers
Bank of America / Merrill Lynch
Barclays
BNP Paribas
Credit Suisse
Deutsche Bank
Goldman Sachs
JPMorgan Chase Bank,
Morgan Stanley
Société Générale
UBS
Consultative Dealers
Citibank
The Royal Bank of Scotland

Voting Non-dealers
BlackRock (Third Term Non-dealer)
BlueMountain Capital (Second Term Non-dealer)
Citadel Investment Group, LLC (First Term Non-dealer)
DE Shaw Group (First Term Non-dealer)
Rabobank International (Second Term Non-dealer)
Determinations Committee Decision

Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων

Moody's
S&P
Fitch
Άριστη
Aaa
AAA
AAA
Υψηλής Διαβάθμισης
Aa1
AA+
AA+

Aa2
AA
AA

Aa3
AA-
AA-
Υψηλότερα της Μεσαίας
Αξιολόγησης
Α1 Ελλάδα
2005
Α+
Α+
Ελλάδα
2005

Α2
Α
Α

Α3
Α-
Α-
Χαμηλότερα της Μεσαίας Αξιολόγησης
Baa1
BBB+
BBB+

Baa2
BBB
BBB

Baa3
BBB-
BBB-
Μη επενδυτικά ομόλογα (junk - σκουπίδια)
Ba1
BB+
BB+

Ba2
BB
BB

Ba3
BB-
BB-
Κερδοσκοπικά
B1
B+
B+

B2
B
B

B3
B-
B- (Ελλάδα)
Υψηλού κινδύνου
Caa1 (Ελλάδα)
CCC+
CCC+

Caa2
CCC (Ελλάδα)
CCC

Caa3
CCC-
CCC-
Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας
Ca
CC
CC


C*Ελλάδα
C
Χρεοκοπία
C
D
D
*Πιθανή νέα βαθμολογία από την Standard and Poor’s.
Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου