«Ψέματα, στημένα παιχνίδια και η δομημένη ελληνική οικονομία» είναι ο τίτλος άρθρου του...
«Η δομημένη οικονομία μετέτρεψε την Ελλάδα σε ζώνη καταστροφής. Φαίνεται απολύτως φυσικό ότι η Ελλάδα θα στραφεί και πάλι σε αυτή για να εξοικονομήσει χρόνο», σημειώνει ο αρθρογράφος.
Η σπίθα που επιτάχυνε την κρίση του χρέους στην Ελλάδα στις αρχές του περασμένου έτους ήταν η αποκάλυψη ότι οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούσαν επί μία δεκαετία ψευδή στοιχεία για να καλύψουν το πραγματικό μέγεθος του χρέους της.
Ο όρος «δομημένη οικονομία» είναι απλό να ορισθεί. Είναι η τέχνη να κάνεις μια συναλλαγή να φαίνεται σαν κάτι που δεν είναι, συνήθως για την επίτευξη ορισμένων επιθυμητών οικονομικών-φορολογικών αποτελεσμάτων.
Για παράδειγμα, όταν μια δημόσια επιχείρηση χρειάζεται μετρητά, αλλά δεν θέλει να φανεί περισσότερο χρέος στον ισολογισμό της, μπορεί να δανειστεί τα χρήματα και να σχεδιάσει έτσι τη συμφωνία ώστε αυτή η ανισορροπία να μην φαίνεται.
«Ομοίως, η Ελλάδα θα ήθελε να βρει έναν τρόπο να πληρώσει τους πιστωτές της, λιγότερα χρήματα από ό, τι οφείλει, ενώ δημιουργεί την εντύπωση ότι τους αποπληρώνει στο ακέραιο» σημειώνει το Bloomberg.
Έτσι κάποιες γαλλικές τράπεζες επινόησαν την «εθελοντική» μετακύλιση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ελπίζοντας ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα τη θεωρήσουν «πιστωτικό γεγονός». Πράγμα που μέχρι στιγμής δεν βρίσκει ανταπόκριση.
Άλλωστε, όλοι οι στημένοι αγώνες, καταλήγει το Bloomberg, όπως η δομημένη οικονομία, λειτουργούν καλύτερα όταν οι άνθρωποι που τους κάνουν, πιστεύουν σε αυτούς. «Σε αυτή όμως την περίπτωση, μάλλον δεν το κάνουν. Είναι καλύτερα λοιπόν να παραδεχτούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της και μετά να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου