Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Με το "δεξί " στον Ιούνιο ο Γενικός Δείκτης

Της Εφης Γκικοπούλου 
Από το capital.gr

Σε μετοχές που επλήγησαν τόσο από τη ρευστότητα που άντλησαν οι τράπεζες στις πρόσφατες ΑΜΚ όσο και από τις αναδιαρθρώσεις που ακολούθησαν σε δείκτες όπως ο MSCI (αποτέλεσμα των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου) εστιάστηκε το ενδιαφέρον στην σημερινή συνεδρίαση.

Οι τράπεζες βρέθηκαν σε δευτερεύοντα ρόλο στη σημερινή συνεδρίαση όπου τις πρώτες ώρες ο τραπεζικός δείκτης κατέγραφε μικρές απώλειες (της τάξης του 0,51%). Μετά τις 13.00 ακολούθησαν και οι τράπεζες το γενικότερο.... βηματισμό, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει υψηλά ημέρας (2,29%) και κλείσιμο στα +0,41%.


Η Attica Bank κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη +10,16% και ακολούθησε η Alpha Bank (+3,04%) στα 0,711 ευρώ όπου ήταν και το υψηλό ημέρας και η Τρ. Πειραιώς (+1,11%). Αντιθέτως η ΕΤΕ και η Eurobank δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τα θετικά πρόσημά τους και έκλεισαν 1,15% και 0,73% χαμηλότερα, "βαραίνοντας" και τα κέρδη του όλου κλάδου.

Στο δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, πρωταγωνιστής της ημέρας ήταν ο τίτλος των ΕΛΠΕ(+9,64%), ο οποίος υπήρξε ένα από τα «θύματα» της αναδιάρθρωσης του δείκτη MSCI, με την αποχώρησή του από τον εν λόγω δείκτη. Από τις 8 Απριλίου οπότε η HSBC είχε προβλέψει τη διαγραφή της μετοχής από τον MSCI, ο τίτλος υποχώρησε έως και 24%, με την κορύφωση της υποχώρησης στις 16/5 όπου και σημείωσε νέο χαμηλό στα 5,11 ευρώ.

Τα ΕΛΠΕ ακολούθησαν ενδεικτικά η μετοχή του Τιτάνα (+6,26%) και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας στα 23,60 ευρώ, η ΕΥΠΡΟ (+4,46%), η Jumbo (+4,39%), η ΔΕΗ (+4,36%), ο ΟΤΕ (+4%), τα ΕΧΑΕ (+3,87%), η ΕΕΕ (+3,48%) και ο ΜΥΤΙΛ (+3,12%).Σε συνεχόμενα υψηλά η μετοχή της ΦΦΓΚΡΠ σήμερα όπου έκλεισε στο ηψηλό ημέρας στα 29 ευρώ καταγράφοντας άνοδο 0,69%.

Στον αντίποδα, η μετοχή της ΒΙΟΧΑΛΚΟ (-2,99%), της ΜΕΤΚΑ (-2,05%), της ΤΕΝΕΡΓ (-1,64%), του ΟΠΑΠ (-1,20%) και της ΕΥΔΑΠ (-1,16%).

Στο δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η συναλλακτική δραστηριότητα «τσίμπησε» από τα νέο-εισερχόμενα "μέλη" ΣΩΛΚ και Frigoglass και κατάφερε να ξεπεράσει τα 2 εκατ. ευρώ όπου από τις 20 μετοχές οι 5 απασχόλησαν άνω του 50% του τζίρου με την Attica Bank, την Frigoglass (+5,13%), την ΑΡΑΙΓ (-1,56%), τον ΦΟΥΡΛΗ (+0,20%) και την ΣΩΛΚ (+6,06%).

Ήπιες μεταβολές στην αγορά των Warrants, με το ETETΠ να κλείνει με πτώση 1,42%, το ΑΛΦΑΤΠ με άνοδο 1,14% και το ΠΕΙΡΤΠ 2,29% υψηλότερα.

Μικροί σχετικά οι όγκοι συναλλαγών στα παράγωγα με το συμβόλαιο στο δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης να κλείνει με premium 0,41% έναντι της υποκείμενης, έχοντας πραγματοποιήσει 8.079 συμβόλαια, ενώ από τα μετοχικά η Alpha Bank πραγματοποίησε τα περισσότερα ΣΜΕ, 3.552 και κλείσιμο με discount 0,56% έναντι της μετοχής.

Η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στα 234,37 εκατ. ευρώ με την ΕΤΕ και την Eurobank να κρατάνε τα ηνία, ενώ η διάχυση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος ήταν πιο διαφοροποιημένη καθώς οι 4 συστημικές τράπεζες περιοριστήκαν μόνο στο 69% του συνολικού τζίρου.

Το θετικό κλίμα διατηρείται με κύκλους της αγοράς να κάνουν λόγο ότι οποιαδήποτε οπισθοχώρησης του Γενικού Δείκτη, αποτελεί σήμα για επανατοποθέτηση των επενδυτών, ενώ σοβαρή αντίσταση δοκιμασίας της αγοράς αποτελούν οι 1.310 μονάδες και μετά οι 1.380 μονάδες.

Αύριο ξεκινάει η δεύτερη περίοδος εξάσκησης των Warrants, αρχής γενόμενης της Alpha Bank, που οι εγγραφές ξεκινάνε αύριο και όποιος επενδυτής θέλει μπορεί να ασκήσει 1 warrant προς 7,408 περίπου μετοχές επί 0,4576 ευρώ η μετοχή.

Σύμφωνα με το κλείσιμο της Alpha Βank σήμερα (0,711 ευρώ) το warrant είναι εξασκήσιμο (in the money). Το περιθώριο για arbitrage μέσω αγοράς warrants, είναι απειροελάχιστο καθώς η τιμή της Alpha Bank μέσω εξάσκησης warrant είναι στο 0,70 ευρώ βάση (με τρέχουσα τιμή Warrant στο 1,78 ευρώ) και στο ταμπλό η μετοχή έκλεισε στα 0,711 ευρώ.



Ο κ. Ζαμάνης από τη Beta Χρηματιστηριακή, αναμένει τη συμμετοχή των κατόχων warrants της Alpha Bank στην 2η περίοδο άσκησης να είναι το ίδιο μικρή με την προηγούμενη, καθώς ο επενδυτής προτιμά να κατέχει τα warrants από τι τις ίδιες της μετοχές λόγω της μόχλευσης που διαθέτει και τις προκαθορισμένης χαμηλότερης τιμής που μπορεί να καρπωθεί σε περίπτωση ανόδο της μετοχής.

Καθοριστικής σημασίας και η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη, με την αγορά να θεωρεί ως δεδομένο περισσότερη ποσοτική χαλάρωση, με την ΕΚΤ να είναι έτοιμη με μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου