Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Όταν οι επενδύσεις έχουν... χρώμα



Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος από το zougla.gr

«Θύμα» μικροπολιτικών συμφερόντων, που βάζουν προσχώματα στη λειτουργία μιας πρότυπης βιομηχανικής μονάδας παραγωγής κρέατος, εμφανίζεται να έχει πέσει ο επιχειρηματίας από τη Νάξο, κ. Δημήτρης Κώτσος.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει στη zougla.gr, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επεξεργαζόμενο πληροφορίες σχετικά με τα πολιτικά του φρονήματα, τα οποία δεν συνέπιπταν με την απερχόμενη κυβέρνηση, έφραξε τον δρόμο της επένδυσής του.
Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για τον επιχειρηματία που είδε το επενδυτικό του σχέδιο να εγκρίνεται αρχικά την 1η Οκτωβρίου του 2010 με προϋπολογισμό 7.505.000 ευρώ, ο οποίος στη συνέχεια - έπειτα από χειρόγραφες παρεμβάσεις- έπεσε στο 1.720.000.
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Κώτσος, ο λόγος που έγιναν οι χειρόγραφες παρεμβάσεις είναι το γεγονός ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενημερώθηκε σχετικά με τα πολιτικά του φρονήματα και προσπάθησε, μέσω του γενικού γραμματέα κ. Γιώργου Κανελλόπουλου (ο οποίος - όπως ισχυρίζεται ο επιχειρηματίας- φέρεται να έχει παρέμβει χειρόγραφα), να βάλει εμπόδια στο επενδυτικό του σχέδιο.

«Κάθονται και γράφουν με στυλό ότι το έργο εγκρίνεται με 1.720.000 ευρώ. Μονογράφει ο γενικός γραμματέας, ο κ. Κανελλόπουλος. Με τι ποσό εγκρίθηκε τελικά; Αν εγκρίθηκε με 1.720.000, γιατί δεν μου παρέδωσαν την απόφαση, προκειμένου να της κάνω χρήση, αλλά περίμεναν πέντε μήνες να πάνε σε 6η γνωμοδοτική, για να ξανά εγκρίνουνε τον ίδιο προϋπολογισμό;» αναρωτιέται.
Ποιος τροφοδοτούσε το υπουργείο με πληροφορίες;
Εμπλεκόμενοι στην ιστορία, όπως λέει ο επιχειρηματίας, εμφανίζονται να είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, ο πρώην δήμαρχος Νάξου Νίκος Μαράκης και ο βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας.
Αυτοί, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Κώτσος, πληροφόρησαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου σχετικά με τα πολιτικά «πιστεύω» του, καθώς φοβόντουσαν ότι μία τέτοιας δυναμικής επένδυση θα έδινε τη δυνατότητα στον επιχειρηματία να αποκτήσει ενεργό πολιτικό ρόλο στο νησί.
«Υπάρχει σύνδεση Σκανδαλίδη – Ρήγα»
Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο κ. Κώτσος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης δέχθηκε παρεμβάσεις, ώστε το έργο του να μην προχωρήσει, καθώς ο επενδυτής δεν αποτελούσε «δικό τους παιδί».
«Εκείνοι που με στοχοποίησαν στη Νάξο δεν είχαν την πρόσβαση κατευθείαν στον υπουργό, είχαν την πρόσβαση μέσω του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Παναγιώτη Ρήγα, ο οποίος εκλέγεται στον Νομό Κυκλάδων. Και ο Ρήγας τροφοδότησε τον Σκανδαλίδη. Υπάρχει σύνδεση μεταξύ του Σκανδαλίδη και του Ρήγα».

Η παρέμβαση του Πάγκαλου

Στις 3 Ιανουαρίου του 2011, ο Δημήτρης Κώτσος συναντιέται με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, ύστερα από επιστολή που είχε στείλει ο επιχειρηματίας το 2010.

Η συνάντηση ήταν μικρής διάρκειας και είχε σαν αποτέλεσμα το τηλεφώνημα του αντιπροέδρου προς τον κ. Σκανδαλίδη, ζητώντας από τον υπουργό να επιληφθεί του θέματος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος προεδρεύει στην επιτροπή απεμπλοκής επενδυτικών σχεδίων και ο κ. Κώτσος έχει κληθεί, ώστε να παρουσιάσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την επένδυση που ήθελε να κάνει.
«Έμειναν άναυδοι, δεν μπορούσαν να κατανοήσουν πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα και μου ζήτησαν να ξαναπάω στην επιτροπή απεμπλοκής σχεδίων, με την παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Κανελλόπουλου, του διευθυντή του υπουργού κ. Κώστα Ζώγα, του διευθυντή της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, όπως επίσης και της εισηγήτριας κυρίας Κάβουρα» τονίζει ο κ. Κώτσος.
Η επιτροπή συνεδρίασε εκ νέου με την παρουσία όλων των εμπλεκομένων, με τη δέσμευση προς τον επιχειρηματία ότι όλα θα γίνουν όπως πρέπει και η επένδυση θα προχωρήσει. Την επόμενη ημέρα, ο κ. Κώτσος πήγε στο γραφείο του κ. Κανελλόπουλου, ώστε να δει πώς θα κυλήσει το θέμα ύστερα από τη δέσμευση της επιτροπής.
«Έφυγα από το γραφείο του, ενημέρωσα την αντιπροεδρία της κυβέρνησης για τη συνάντηση που είχα με τον γενικό γραμματέα. Ο γενικός γραμματέας ενημέρωσε την επιτροπή απεμπλοκής σχετικά με τα όσα είχαμε συζητήσει και συντάχθηκε ένα πρακτικό 12 Ιουλίου, στο οποίο ρητά αναφέρεται ότι οι δύο λόγοι που μέχρι σήμερα επικαλέστηκαν για να μειώσουν τον προϋπολογισμό του επενδυτικού σχεδίου στην 6η γνωμοδοτική από 7.505.000 σε 1.720.000 καταρρίπτονται».
Η εξαφάνιση Πάγκαλου
Όμως, οι μήνες περνούσαν χωρίς να υπάρχει κάποια κίνηση από μεριάς του υπουργείου. Έτσι, ο επιχειρηματίας ζήτησε εκ νέου ραντεβού με τον κ. Πάγκαλο. Το ραντεβού έγινε την 1 Σεπτεμβρίου του 2011 με παρόντες τον αντιπρόεδρο, τον Νίκο Κακογιάννη (μέλος της επιτροπής απεμπλοκής) και τον επιχειρηματία.
«Ο Πάγκαλος μου είπε ότι είχε τηλεφωνήσει στον κ. Σκανδαλίδη, λέγοντάς του ''τι είναι αυτά που κάνετε. Τελειώνετε να μη γίνουμε διεθνώς ρεζίλι''. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τηλεφώνησε ακόμα δύο φορές, πιστεύοντας και αυτός ότι μετά από όλα αυτά το θέμα θα θεωρηθεί λήξαν» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κώτσος.
Ύστερα από το συγκεκριμένο ραντεβού, ο κ. Πάγκαλος εξουσιοδότησε τον κ. Κακογιάννη να πάρει τον γενικό γραμματέα Γιώργο Κανελλόπουλο και στη συνέχεια να ενημερώσει τον επιχειρηματία, κάτι το οποίο έγινε. «Πράγματι, ο κ. Κακογιάννης με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι τηλεφώνησε ο κ. Σκανδαλίδης και ζήτησε ραντεβού από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, προκειμένου να τον επισκεφθεί ο κ. Χρήστος Σμυρλής».
Το συγκεκριμένο ραντεβού, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημήτρη Κώτσου, έγινε στις 6 Σεπτεμβρίου, με τον αντιπρόεδρο να λέει στον επιχειρηματία ότι «μην ανησυχείς, θα ενημερώσω αυτούς που πρέπει».
«Μετά χάθηκαν τα ίχνη του. Πώς γίνεται ο αντιπρόεδρος να σωπαίνει μετά την επίσκεψη του κ. Σμυρλή στο γραφείο του;» διερωτάται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου