Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Νέα από τη Σερβία

ΑΠΌ ΤΟ glassrbije.org
ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΙΒΕΤΚΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ
30/11/2011
 Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, κ. Mirko Cvetković, δήλωσε ότι ο παραμερισμός των οδοφραγμάτων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο είναι προς συμφέρον για την παραπέρα διαβίωση των εκεί Σέρβων και απηύθυνε έκκληση προς τους άνδρες των διεθνών αποστολών να προστατέψουν όλους τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, χωρίς να χρησιμοποιούν τη βία σε βάρος των εκεί Σέρβων. «Κατά την παρούσα στιγμή πρέπει να παραμερίσουμε όλους τους κινδύνους, για να μην επέλθει κάποια τυχόν παραπέρα κλιμάκωση των εντάσεων και να αποτρέψουμε κάθε πιθανότητα απειλής της ασφάλειας των πολιτών»,- τόνισε ο κ. Cvetković. O ίδιος εκτίμησε ότι τα οδοφράγματα έχουν πραγματοποιήσει το στόχο τους, επειδή έχει σταματήσει η διαδικασία ανάπτυξης των θεσμών του ψευδοκράτους του Κοσόβου στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, και, επίσης, επειδή ο διάλογος ανάμεσα σε εκπροσώπους του Βελιγραδίου και της Πρίστινας μετακινήθηκε εκ του νεκρού σημείου. «Η Κυβέρνηση της Σερβίας θεωρεί πως με διάλογο μπορεί να επιτευχθεί μακρόπνοη σταθερότητα, η οποία δε θα απειλήσει την παραπέρα διαβίωση των Σέρβων στις εστίες τους στο Κοσσυφοπέδιο»,- υπέδειξε, στο τέλος, ο κ. Cvetković.

 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΦΗΛΕ
30/11/2011
 Ο Ευρωπαίος επίτροπος υπεύθυνος για θέματα παραπέρα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Štefan File, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες πως ο ίδιος αναμένει την έκβαση του διαλόγου ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, για να στείλει επιστολή στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την παροχή υποστήριξης προς τη Σερβία για να αποκτήσει αυτή το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, ο κ. File απότισε αναγνώριση προς τον πρόεδρο της Σερβίας, κύριο Boris Tadić για την έκκλησή του προς τους Σέρβους του βορείου Κοσσυφοπεδίου να άρουν τα οδοφράγματα. Επίσης, ο κ. File επανέλαβε και ότι η Σερβία έχει σημειώσει αρκετά πειστικά αποτελέσματα στις μεταρρυθμίσεις που έκανε. «Ελπίζω ότι οι συμμετέχοντες στο διάλογο ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα θα γίνουν σε θέση να βρουν κοινή γλώσσα, πράγμα που θα δημιουργήσει δυνατότητες ώστε να δώσω την οριστική θετική εκτίμηση», - είπε ο κ. File. O ίδιος υπέδειξε πως είναι απαραίτητο να εκπομνήσουν οι Αρχές της Πρίστινας μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο, η οποία θα παρέχει εγγυήσεις πως δεν πρόκειται να γίνουν οποιεσδήποτε μονόπλευρες ενέργειες, καθώς και να εξασφαλίσει την ελευθερία κυκλοφορίας των ανδρών των δυνάμεων Kfor και των μελών της αποστολής Euleks.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΑΝΤΙΤΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ
30/11/2011
 Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Boris Tadić, δήλωσε ότι τα εθνικά συμφέροντα στο Κοσσυφοπέδιο σήμερα δεν υπερασπίζονται με οδοφράγματα, αλλά με διάλογο και με μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τη συστηματική λύση των προβλημάτων. «Όσον αφορά το βόρειο Κοσσυφοπέδιο και την επαρχία του Κοσσυφοπεδίου γενικά, υπάρχει ένα συστηματικό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να λυθεί»,- δήλωσε ο κ. Tadić μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας, κύριο Milorad Dodik, στην πόλη Μπανιαλούκα. Επιπλέον, ο κ. Tadić προειδοποίησε ότι κάθε ενδεχόμενο θύμα στα οδοφράγματα θα μπορούσε να μειώσει δραστικά το δυναμικό της Σερβίας να προσπασίζει τα νόμιμα εθνικά συμφέροντά της. Επίσης, ο πρόεδρος της Σερβίας διεμήνυσε ότι οι ηγέτες των Σέρβων του βορείου Κοσσυφοπεδίου δεν πρέπει, όπως είπε, να κρύβονται πίσω από τους πολίτες, αλλά ότι αυτοί πρέπει να λάβουν την ευθύνη για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, καθώς και ότι οι δυνάμεις Kfor δε θα έπρεπε να προβαίνουν σε παράλογες απόπειρες παραμερισμού των οδοφραγμάτων, επειδή μετά τον παραμερισμό των οδοφραγμάτων σε ένα σημείο του αυτοκινητόδρομου, οι εκεί Σέρβοι στήνουν αμέσως οδοφράγματα σε άλλο σημείο.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΝΤΑΤΣΙΤΣ
30/11/2011
 Ο Σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών, κ. Ivica Dačić, κάλεσε τις διεθνείς δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο να απόσχουν από κάθε επιχείρηση η οποία θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλεια, και, επίσης, απηύθυνε έκκληση προς τους Σέρβους που βρίσκονται δίπλα στα οδοφράγματα να διατηρήσουν ψυχραιμία και να μην προκαλούν επεισόδια. «Θαρρώ πως η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είναι εξαιρετικά πολυσύνθετη και σοβαρή, και δεν μπορώ να καταλάβω κανέναν που δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα το βάρος της»,- είπε ο κ. Dačić, και υπέδειξε ότι αφενός μεν υπάρχουν προβλήματα στο Κοσσυφοπέδιο όπου μία ενέργεια προκαλεί την άλλη, και αφετέρου δε εξασκείται πίεση σε βάρος της Σερβίας ακριβώς τη στιγμή κατά την οποία θα κριθεί η τύχη της αίτησής της για απόκτηση της υποψηφιότητας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Κατά πάσα πιθανότητα κάποιος στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάει ότι τώρα είναι η ιδανική ευκαιρία να ασκηθεί πίεση σε βάρος της Σερβίας, και προφανώς εδώ πρόκειται για συντονισμένη δράση, η οποία θα έπρεπε να δυσχεραίνει τη θέση της Σερβίας»,- πρόσθεσε ο κ. Dačić, και διεμήνυσε ότι κατά τις μερικές επόμενες μέρες πρέπει να διατηρήσουμε ψυχραιμία για να μην επέλθει κάποια τυχόν ρήξη ανάμεσα σε Σέρβους που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο και σε εκείνους τους Σέρβους που ζουν στην Κεντρική Σερβία.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΖΕΛΙΤΣ
30/11/2011
 «Η έκκληση του προέδρου Tadić προς τους Σέρβους του βορείου Κοσσυφοπεδίου να άρουν τα οδοφράγματα έγινε δεκτή με ικανοποίηση στις Βρυξέλλες»,- δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Σερβίας, κ. Božidar Đelić. Μετά τις συνομιλίες που είχε με σειρά αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και επίσης μετά από μια πάνελ συζήτηση στο πλαίσιο του φόρουμ με τίτλο «Φίλοι της Ευρώπης», ο κ. Đelić εκτίμησε, αναφερόμενος στην υποψηφιότητα της Σερβίας, ότι πρέπει να αποφύγουμε τις ψεύτικες ελπίδες, αλλά και την περιττή ηττοπάθεια. «Κατά την παρούσα στιγμή η Ευρώπη προσπαθεί να σώσει τον εαυτό της, κι έτσι η παραπέρα διεύρυνσή της δε βρίσκεται ανάμεσα σε πρώτους στόχους προτεραιότητάς της»,- δήλωσε ο κ. Đelić, και πρόσθεσε πως είναι ολοφάνερο ότι μετά την Κροατία καμία άλλη χώρα της τριγύρω περιοχής δεν πρόκειται να ενταχθεί γρήγορα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τα λόγια του, το μοναδικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει τώρα η Σερβία στο δρόμο της προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αποτελεί η κλιμάκωση των εντάσεων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. «Τα οδοφράγματα αποτελούν κίνδυνο όπως για τους εκεί πολίτες έτσι και για τους άνδρες των διεθνών αποστολών, όπως είναι η Eleks και η Kfor, τις οποίες υποστηρίζει η Σερβία»,- διεμήνυσε στο τέλος ο κ. Đelić.
 
ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
30/11/2011
 Οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασαν, στη χτεσινοβραδινή συνεδρίασή τους, αφιερωμένη στο Κοσσυφοπέδιο, την ανησυχία εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης στο βόρειο μέρος αυτής της επαρχίας, όμως, ανεφερεν και τις εκ διαμέτρου διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση, καθώς και σχετικά με τον τρόπο επίλυσής της. Ο Ρώσος πρέσβης, κ. Vitalij Čurkin, υποστήριξε τις απόψεις της Σερβίας, τις οποίες εξέθεσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, κ. Vuk Jeremić, υποδεικνύοντας ότι για τη Μόσχα είναι απαράδεκτες οι μονόπλευρες πράξεις της Πρίστινας. Ο ίδιος εξέφρασε ανησυχία από τη στάση των δυνάμεων Kfor και των εκπροσώπων της αποστολής Euleks, και υπέδειξε ότι οι δραστηριότητές τους βγαίνουν έξω από το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, και, επίσης ότι αυτές οι δύο αποστολές δεν τηρούν τη στάση ουδετερότητας απέναντι στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου. Όμως, οι πρεσβευτές των δυτικών χωρών εξέφρασαν, και πάλι, υποστήριξη προς το ψευδοκράτος του Κοσόβου και στην πρόθεση των Αρχών της Πρίστινας να καθιερώσουν τη δική τους τελωνειακή υπηρεσία κατά μήκος της διοικητικής γραμμής διαχωρισμού μεταξύ του βορείου Κοσσυφοπεδίου και της Κεντρικής Σερβίας. Ο αρχηγός της αποστολής ΟΥΝΜΙΚ, κ. Farid Zarif, υπενθύμισε ότι η κρίση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο κλιμακώθηκε πρόσθετα όταν οι δυνάμεις Kfor προσπάθησαν να άρουν, δια της βίας, τα οδοφράγματα κοντά στον τόπο Dudin Krš, πράγμα που προκάλεσε τις συμπλοκές με τους εκεί Σέρβους πολίτες, οι οποίοι έρριχναν πέτρες σε βάρος των ανδρών των διεθνών δυνάμεων.
 
ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΙΣΤΙΝΑΣ
30/11/2011
 Ο νέος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα στις αντιπροσωπείες του Βελιγραδίου και της Πρίστινας συνεχίστηκε σήμερα το πρωί στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, και ένας διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε εν όψει της συνάντησης ότι υπάρχει μεγάλη ευκαιρία να επιτευχθεί, κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, συμφωνία για την εκπροσώπηση του Κοσόβου στις περιφερειακές συναντήσεις. «Και οι δύο πλευρές θα χάσουν πολλά αν δεν επιτευχθεί αυτή η συμφωνία – το Βελιγράδι θα χάσει την υποψηφιότητα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Πρίστινα θα χάσει την ευκαιρία για έναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος χορήγησης των θεωρήσεων»,- δήλωσε ο ίδιος διπλωμάτης. Επιπλέον, ο αρχηγός του σερβικού κλιμακίου διαπραγματευτών, κ. Borko Stefanović, τόνισε ότι ο ίδιος θα κάνει το παν για να ξεπεραστούν οι διαφορές που υπάρχουν. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι όσον αφορά το ζήτημα της εκπροσώπησης της Πρίστινας στις περιφερειακές συναντήσεις υπάρχει μια σχετική προσέγγιση των απόψεων, και εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα μπορούσε, ίσως, να επιτευχθεί συμφωνία επί του προκειμένου, παράλληλα με το σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας, καθώς, επίσης και με το σεβασμό των διατάξεων του Ψηφίσματος 1244 του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Με αφορμή τα πιο πρόσφατα επεισόδια στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, ο κ. Stefanović εκτίμησε ότι αυτό δε συμβάλει καθόλου για τη διατήρηση της σταθερότητας στην τριγύρω περιοχή. Σύμφωνα με τα λόγια του, τα μέλη της κρατικής ηγεσίας της Σερβίας είναι ενιαία στην άποψη ότι ήταν σωστή η απόφαση του προέδρου, κυρίου Boris Tadić, να καλέσει τους Σέρβους του βορείου Κοσσυφοπεδίου να άρουν τα οδοφράγματα.
 
ΧΩΡΙΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
30/11/2011
 Στο χωριό Jagnjenica και σε όλο το βόρειο Κοσσυφοπέδιο η περασμένη νύχτα πέρασε ήρεμα, ενώ οι εκεί Σέρβοι πολίτες και οι στρατιώτες των δυνάμεων Kfor βρίσκονται ακόμα στις αρχικές θέσεις τους. Αφού οι άνδρες των δυνάμεων Kfor είχαν παραμερίσει, πριν δύο μέρες, τα οδοφράγματα προς το αλβανικό χωριό Čabra, οι τοπικοί Σέρβοι έστησαν νέα οδοφράγματα, εκφορτώνοντας μεγάλες ποσότητες άμμου στην άσφαλτο του ίδιου αυτοκινητόδρομου, ενώ οι στρατιώτες των δυνάμεων ΚΦΟΡ αντέδρασαν ,ε ρίξιμο μεγάλων ποσοτήτων δακρυγόνου αερίου, όμως, δε χρησιμοποίησαν τα όπλα, μόνο προειδοποιούσαν, από μεγάφωνο, τους Σέρβους πολίτες να μη εκφορτώνουν νέες ποσότητες άμμου, αλλιώς θα αρχίσουν να πυροβολούν.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΝΤΕΓΙΑΝΟΒΙΤΣ
30/11/2011
 «Η Ιαπωνία είναι φιλική χώρα, η οποία επιθυμεί να αναπτύξει συνεργασία με τη Σερβία»,- είναι το κύριο μήνυμα από την επίσκεψη που έκαναν τα μέλη της αντιπροσωπείας της Βουλής της Σερβίας, με επικεφαλής την πρόεδρο της Βουλής, κυρία Slavica Ðukić Dejanović, στην Ιαπωνία. «Μετά τις συνομιλίες που είχαμε στην έδρα της Κυβέρνησης της Ιαπωνίας, με εκπροσώπους της Άνω και της Κάτω Βουλής του Κοινοβουλίου της Ιαπωνίας, μετά την επίσκεψη που κάναμε στους τόπους που επλήγησαν από ισχυρό σεισμό και από το τσουνάμι, και, τέλος, μετά τη συνάντηση που είχαμε με τα μέλη του Συνδέσμου φιλίας Σερβία-Ιαπωνία, επιβάλλεται από μόνο του το συμπέρασμα ότι η Ιαπωνία είναι φιλική προς τη Σερβία χώρα, η οποία επιθυμεί να αναπτύξει συνεργασία με μας στο κοινοβουλευτικό, πολιτικό και οικονομικό πεδίο»,- τόνισε η κυρία Đukić-Dejanović, και κατέληξε λέγοντας πως οι Ιάπωνες επιχειρηματίες έδειξαν αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον για καταβολή επενδύσεων στην οικονομία της Σερβίας, καθώς και για την κοινή προβολή στις αγορές τρίτων χωρών.
 
Ο ΤΑΝΤΙΤΣ ΚΑΙ Ο ΝΤΟΝΤΙΚ ΑΝΟΙΞΑΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ
30/11/2011
 Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας, κ. Milorad Dodik, και ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Boris Tadić, έθεσαν σήμερα σε λειτουργία το τμήμα του αυτοκινητόδρομου από την πόλη Banjaluka ως την κωμόπολη Gradiškaka-Gradiška, πράγμα που θα συμβάλει για μια ακόμα πιο στενή σύνδεση της σερβικής οντότητας στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη με τη Σερβία, και, επίσης, θα συμβάλει για την παραπέρα οικονομική ενίσχυση αυτής της περιοχής. Το εν λόγω τμήμα έχει μήκος 26,5 χιλιομέτρων και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα Υποδομής στην ιστορία της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας. Επίσης, ο κ. Dodik δήλωσε ότι η περάτωση αυτού του τμήματος αυτοκινητόδρομου αποτελεί εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία, επειδή κατά τον τρόπο αυτό πραγματοποιήθηκαν στην πράξη οι πόθοι πολλών από τους πολίτες της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας. Στη συνέχει, ο κ. Tadić ανέφερε ότι η περάτωση αυτού του τμήματος του αυτοκινητόδρομου Μπανιαλούκα – Γκράντισκα θα συμβάλει για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις εγκαταστάσεις Υποδομής κατά μήκος αυτού του αυτοκινητόδρομου. Τέλος, ο κ. Τάντιτς δήλωσε ότι η Σερβία επιθυμεί να έχει, εκτός δια μέσου του αυτοκινητόδρομου που περνάει από την Κροατία, ανεπτυγμένες συγκοινωνίες με τη Δημοκρατία των Σέρβων της Βοσνίας και μέσω των πόλεων Bijeljina και Višegrad, δηλαδή κατευθείαν από τη Σερβία προς τη Βοσνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου