Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Πάνω από τις 12.000 μονάδες ο Dow με άνοδο 4,2%

Dow12.045,68490,05 4,24%  



  Nasdaq2.620,34104,83 4,17%  

Η Wall Street χθες

Από το capital.gr

Κέρδη μεγαλύτερα του 4% κατέγραψαν την Τετάρτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street ολοκληρώνοντας στα υψηλά ημέρας μετά την κίνηση κεντρικών τραπεζών για την ενίσχυση της ρευστότητας σε δολάρια και την απόφαση της Κίνας να μειώσει το ύψος των αποθεματικών που είναι υποχρεωμένες να διατηρούν οι τράπεζες.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν παράλληλα και τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ. η άνοδος του PMI για την περιοχή του Σικάγο σε υψηλό επτά μηνών και το άλμα στις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 490,05 μονάδες (4,24%) κλείνοντας στις 12.045,68 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως η άνοδος της Τετάρτης ήταν η μεγαλύτερη για το βιομηχανικό δείκτη από τις 23 Μαρτίου του 2009. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 104,83 μονάδων (4,17%) φτάνοντας τις 2.620,34 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 51,77 μονάδων (4,33%) στις 1.246,96 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η JP Morgan Chase στα 30,97 δολ. με άνοδο 2,41 δολ. ή σε ποσοστό 8,44%. Ακολούθησαν Caterpillar με κέρδη 8,11% στα 97,88 δολ., η Alcoa με άνοδο 7,63% στα 10,02 δολ και η Bank of America Corp στα 5,44 δολ. με άνοδο 7,3%. Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.



Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,21 δολ. ή σε ποσοστό 8,64% και έκλεισε στα 2,64 δολ.

Αναλυτικότερα, κεντρικές τράπεζες από όλο τον κόσμο θα κινηθούν συντονισμένα για να ενισχύσουν τις υφιστάμενες swap lines που τους επιτρέπουν να παρέχουν δολάρια στις τοπικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν το κλίμα ανησυχίας των χρηματοοικονομικών αγορών. Στην κίνηση συμμετέχουν οι FED, ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες του Καναδά, της Αγγλίας, της Ιαπωνίας και της Ελβετίας. Βάσει της νέας συμφωνίας, η Fed θα μειώσει το κόστος των swap lines, ενώ δίνεται παράταση στους διακανονισμούς έως το 2013. Οι Κεντρικές Τράπεζες συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν διμερείς swap lines ώστε να υπάρχει δυνατότητα διάθεσης όλων των νομισμάτων. Η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η SNB θα διατηρήσουν τα προγράμματα τρίμηνης χρηματοδότησης των τραπεζών.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας αποφάσισε να μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης το ύψος των αποθεματικών που είναι υποχρεωμένες να διατηρούν οι εμπορικές τράπεζες, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια κίνηση της PBOC από τον Δεκέμβριο του 2008, κίνηση που συμβάλει στην ενίσχυση της ρευστότητας, με στόχο να αντιμετωπιστεί η αναταραχή που προκαλεί η κρίση στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Στις ΗΠΑ ο ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε το Νοέμβριο συνολικά 206.000 θέσεις εργασίας σύμφωνα με την έρευνα για την απασχόληση της Automatic Data Processing (ADP) και της συμβουλευτικής Macroeconomic Advisers. Τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας ήταν καλυτέρα των εκτιμήσεων καθώς οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 130.000 θέσεις εργασίας σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Τα στοιχεία του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά και έδειξαν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 130.000 έναντι 100.000 που ανακοινώθηκε αρχικά.

Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών σημείωσε το Νοέμβριο ο δείκτης Chicago PMI για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή του Σικάγου σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Institute for Supply Management. Ειδικότερα, ο δείκτης Chicago PMI αυξήθηκε στις 62,6 από 58,4 μονάδες τον Οκτώβριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 59 μονάδες.

Στο υψηλότερο επίπεδο για το 2011 ανήλθαν τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ οι υπογραφές συμβολαίων για αγορά μεταχειρισμένης κατοικίας. Σύμφωνα με την National Association of Realtors, ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε 10,4% στις 93,3 μονάδες, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν άνοδο 2%. Σημειώνεται πως σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010 ο δείκτης βρίσκεται 9,2% υψηλότερα.

Όσον αφορά στις εξελίξεις στην Ευρώπη σε δύο επιλογές για την ενίσχυση της δανειοδοτικής ικανότητας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ευρωζώνης (EFSF) κατέληξε το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. Το Ταμείο θα επιδιώξει τη συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την εφαρμογή των ανωτέρω επιλογών, η φύση της οποίας δεν διευκρινίστηκε.

Η πρώτη επιλογή αφορά την πιστωτική ενίσχυση στην πρωτογενή αγορά και έχει ως στόχο να αυξήσει τη ζήτηση για ομόλογα χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Η δεύτερη επιλογή αφορά τη δημιουργία ενός ή περισσότερων funds που θα συνεπεδύουν μαζί με το EFSF. Θα επιτρέπει το συνδυασμό ιδιωτικών και κρατικών κεφαλαίων προκειμένου να ενισχυθούν τα πιστωτικά αποθέματα του Ταμείου.

Τέλος, από το χώρο των επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα τον τραπεζικό κλάδο, στην υποβάθμιση των διαβαθμίσεων πιστοληπτικής ικανότητας πολλών μεγάλων αμερικανικών τραπεζών προχώρησε η Standard & Poor΄s, ως αποτέλεσμα της αλλαγής της μεθοδολογίας κατά την αξιολόγηση. Η υποβάθμιση αφορά 37 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μεταξύ των οποίων οι Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley και Wells Fargo.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου