Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

''Στην καταστροφή της Ευρώπης πεθαίνει πρώτα ο Έλληνας''

Aπό το newsit

Πραγματικά ευφυείς είναι οι διάλογοι που έγραψαν οι Financial Times για την υπόθεση της ταινίας ''Η καταστροφή της Ευρώπης''.

Διαβάστε όλο το άρθρο-σενάριο.

Η κρίση χρέους της ευρωζώνης έχει αποκτήσει πλέον όλα τα χαρακτηριστικά Χολιγουντιανής ταινίας και μάλιστα θρίλερ. Με υπερηφάνεια λοιπόν, σας παρουσιάζουμε το προσχέδιο ενός σεναρίου με τίτλο «Οι περιπέτειες του Καρλομάγνου».

Πρώτη σκηνή: Το «Καρλομάγνος» είναι το μεγαλύτερο και πιο πολυτελές πλοίο στην ιστορία και ξεκινά το παρθενικό του ταξίδι. Στο σαλόνι της πρώτης θέσης μία ορχήστρα jazz παίζει την Ενάτη Συμφωνία του Beethoven. Κάτι χτυπάει το πλοίο. Η οθόνη γεμίζει νερό. Ακούγονται κραυγές και ήχοι από κομμάτια του πλοίου που σπάνε. Όταν ανάβουν και πάλι τα φώτα, είναι σαφές ότι το πλοίο έχει αναποδογυρίσει.


Καπετάνιος: Μην πανικοβάλλεστε. Χτυπήσαμε έναν μαύρο κύκνο και το πλοίο έχει αναποδογυρίσει. Στείλαμε σήμα SOS στο ΔΝΤ, την ΕΚΤ και στους Κινέζους.

Στη γωνία βλέπουμε μία Γερμανίδα.

Εκείνη γυρνάει στον Γάλλο και του λέει: Δεν νομίζω ότι θα μας σώσει κανείς. Θα πρέπει να σωθούμε μόνοι μας.
Γάλλος: Συμφωνώ (Φωνάζει άλλους 15 που βρίσκονται εκεί τριγύρω). Ας μαζευτούμε όλοι. Πρέπει κάπως να βγούμε από εδώ. Έχω ένα σχέδιο. Οι Γερμανοί θα πληρώσουν για να σωθούμε.
Γερμανίδα: Όχι. Αν αγοράσουμε μία σωστική λέμβο, θα τουμπάρουμε και πάλι. Θα πρέπει να συνεργαστούμε. Ακούστε με. Θα πρέπει να σκαρφαλώσουμε στον πάτο του πλοίου για να σωθούμε. Θα είναι δύσκολο και οι πιθανότητες είναι πως δεν θα καταφέρουμε όλοι.

Φιλανδός: Μα γιατί;
Γερμανίδα: Γιατί έτσι πάει το σενάριο… ανόητε. Δεν μπορούμε να γλιτώσουμε όλοι. Νομίζω ότι ο Ελληνας θα είναι ο πρώτος που θα χαθεί, κατά τα πρώτα 20 λεπτά του έργου. Δεν πειράζει όμως, γιατί ποτέ δεν τον συμπάθησα. Το επόμενο θύμα θα είναι ο Πορτογάλος και μετά ο Ιταλός. Ο Ισπανός θα είναι το τελευταίο θύμα και θα πέσει στο τέλος, πάνω που όλοι θα νομίζουν ότι τα έχει καταφέρει.

Περίπου 20 λεπτά αργότερα, οι 17 ατρόμητοι, σκαρφαλώνουν στο πλοίο ενώ από κάτω τους μαίνεται πυρκαγιά. Ξαφνικά ακούνε κραυγές.

Βέλγος: Τι ήταν αυτό;
Γερμανίδα: Ήταν ο Έλληνας. Έπεσε στις φλόγες…. ακριβώς βάσει προγράμματος. Μην ανησυχείτε. Έχουμε χτίσει ένα προστατευτικό τοίχος γύρω του.
Ιταλός: Δεν του άξιζε να πεθάνει.
Γερμανίδα: Δεν ήταν έτοιμος να κάνει την σκληρή δουλειά. Μας παρέσυρε όλους κάτω μαζί του. Ακούστε τώρα. Πρέπει να συνεχίσουμε. Θα πεθάνουμε όλοι εάν δεν ακολουθήσουμε το σχέδιο.
Ιταλός: Ποιο σχέδιο
Γερμανός: Αυτό που θα σας παρουσιάσουμε στις 9 Δεκεμβρίου.
Γάλλος: Μισό λεπτό. Νομίζω ότι ακούω τους Βρετανούς. Μας φωνάζουν από ένα ελικόπτερο.
Ιταλός: Τι λένε;
Γερμανίδα: Μας λένε ότι πρέπει να χειριστούμε το θέμα επειγόντως. Μας λένε επίσης ότι δεν έπρεπε να είχε προσκρούσει το πλοίο και ότι θα έπρεπε να είχαμε λέμβους διάσωσης.
Γάλλος: Ναι, αλλά θα βοηθήσουν;
Γερμανοί: Ναι, στέλνουν ενισχύσεις ηθικής συμπαράστασης.
Γάλλος: Αν βγούμε ποτέ από εδώ μέσα θα κλείσω το City του Λονδίνου.
Γερμανοί: Δεν θα το έκανες αυτό ούτως ή άλλως;

Μία ώρα αργότερα, ο Πορτογάλος πνίγεται και ο Ιρλανδός πέφτει από το δοκάρι που είχε γαντζωθεί. Ο Ιταλός αιωρείται από ένα σκοινί που ξεφτίζει ταχύτατα.

Ιταλός προς τον Γερμανό: Για όνομα του Θεού, βοήθησέ μας. Αγόρασέ μου μία σωστική λέμβο γιατί αλλιώς είμαι καταδικασμένος. Τελικά με αντιπαθείς όσο και τον Έλληνα.
Γάλλος: Έχει δίκιο. Τι να κάνουμε;
Γερμανίδα: Θα μπορούσαμε να τον αλλάξουμε με έναν τεχνοκράτη. Ξέρω έναν αξιόπιστο μηχανικό που μπορούμε να στρατολογήσουμε.
Βέλγος: Κοιτάξτε, ένας ραδιοφωνικός πομπός. Μπορούμε να στείλουμε μήνυμα για βοήθεια.
Γάλλος: SOS, SOS. Το πλοίο Καρλομάγνος καλεί την ΕΚΤ. Είμαστε εγκλωβισμένοι σε ένα πλοίο που βουλιάζει με μία κρίση ρευστότητας.
ΕΚΤ: Δεν είναι κρίση ρευστότητας. Έχετε κρίση φερεγγυότητας.
Γάλλος: Είναι και τα δύο. Πρέπει να μας σώσετε. Ο Ιταλός κρέμεται από μία κλωστή. (Ακούγεται μία κραυγή). Ο Ισπανός έχει σοβαρά προβλήματα.
Γερμανίδα: Δεν μπορούν να βοηθήσουν εάν δεν αλλάξουμε τη συνθήκη. Αν όμως, κινηθούμε γρήγορα, ίσως να βγούμε από εδώ το 2013.
Ισπανός: Δεν έχουμε τόσο καιρό στη διάθεσή μας. Βυθιζόμαστε στα χρέη. Στο διάολο με την πιστοληπτική σου αξιολόγηση. Αν μπορείς να μας σώσεις κάντο τώρα.
Γερμανίδα: Είναι πολύ αργά.
Ισπανός: Γιατί;
Γερμανίδα: Στο είπα και πριν. Θα είσαι το τελευταίο θύμα της κρίσης.

Ένα δοκάρι πέφτει και τσακίζει τον Ισπανό.

Γερμανίδα: Κοιτάξτε… έχουμε σχεδόν φτάσει. Μπορούμε να τα καταφέρουμε

Ακούγεται μία δυνατή βροντή.

Ολλανδός: Το πλοίο διαλύεται. Έχει γεμίσει νερά.
Γερμανίδα: Θα πρέπει να κρατηθούμε μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου.
Γάλλος: Είναι πολύ αργά. Θα πεθάνουμε όλοι.
Γερμανίδα: Μισό λεπτό. Αυτό δεν ήταν στο σενάριο. Δεν ήταν προγραμματισμένο να τελειώσει έτσι.

Ήχοι από το πλοίο που σπάει σε κομμάτια, εκρήξεις, κραυγές. Μετά η απόλυτη ησυχία και σκοτάδι.

Τίτλοι τέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου