Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Μικρά κέρδη με "φόντο" τις διστακτικές ελπίδες για Ευρώπη

Από το capital.gr


  Dow11.555,6332,62 0,28%  



  Nasdaq2.515,51-11,83 -0,47%  

Η Wall Street χθες
Μικρά κέρδη στους βασικούς δείκτες της Wall Street -πλην του Nasdaq- χάρισαν οι διστακτικές ελπίδες για πρόοδο στην επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, καθώς και η απρόσμενη άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ.

Παρά την άνοδο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones δεν κατάφερε να κατοχυρώσει θετικό πρόσημο για το 2011, καθώς βρίσκεται 0,2% χαμηλότερα από τις αρχές του έτους. Στις εξελίξεις που επιβάρυναν την επενδυτική ψυχολογία, η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 του Πτωχευτικού Δικαίου της μητρικής της American Airlines.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 32,62 μονάδες (0,3%) κλείνοντας στις 11.555,63 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 11,83 μονάδων (-0,5%) φτάνοντας τις 2.515,51 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,64 μονάδων (0,2%) στις 1.195,19 μονάδες. Θετικός πρωταγωνιστής ο κλάδος ενέργειας, ενώ στην άλλη πλευρά της διελκυστίνδας οι κλάδοι τεχνολογίας και τραπεζών.

Το ADR της Εθνικής Τράπεζας έχασε 0,02 δολάρια ή 0,82% στα 2,43 δολάρια.

Η μετοχή της AMR Corp. βυθίστηκε κατά -83,95%, απόρροια της κατάθεσης αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ. 

Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως η κίνηση αποτελεί προσπάθεια μείωσης του κόστους σε ανταγωνιστικό επίπεδο, αλλαγής της δομής του χρέους και εξασφάλισης της βιωσιμότητας της εταιρείας μακροπρόθεσμα.

Στα σημαντικότερα μάκρο, ανέκαμψε το Νοέμβριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει η εταιρεία ερευνών Conference Board.
Ειδικότερα, ο δείκτης αυξήθηκε στις 56 μονάδες από 40,9 μονάδες τον Οκτώβριο και ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στις 45 μονάδες. Σημειώνεται πως η ένδειξη του Οκτωβρίου αρχικά είχε εκτιμηθεί στις 39,8 μονάδες.

Στην Ευρώπη τα βλέμματα στράφηκαν στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, με τις κυβερνήσεις, κυρίως αυτές του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης να εμφανίζονται περισσότερο αποφασισμένες να πάρουν στα χέρια τους την οικονομική εποπτεία. Το συμβούλιο θα αποφασίσει παράλληλα εάν θα δώσει το «πράσινο φως» στην εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου της Ελλάδας.

Η αποφασιστική στάση κρίνεται επιτακτική, καθώς το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης ανεβαίνει ανησυχητικά.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας κατέβαλε επιτόκια-ρεκόρ στη σημερινή δημοπρασία ομολόγων διαφόρων λήξεων ή BTPs, καταφέρνοντας ωστόσο να αντλήσει σχεδόν το μέγιστο ζητούμενο ποσό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας πούλησε συνολικά ομόλογα ύψους 7,5 δισ. ευρώ (10 δισ. δολαρίων) έναντι στόχου για πώληση τίτλων 5-8 δισ. ευρώ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου