Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Σε δύο μήνες εξαφανίστηκαν 14 δισ. από τις τράπεζες


 

Από το news247.gr

"Λεφτά υπάρχουν" και η ρήση επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά από τα λεγόμενα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδoς στη Βουλή.
Τα 13-14 δισ. ευρώ άγγιξε η εκροή τραπεζικών καταθέσεων το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, όπως ανέφερε ο κ. Προβόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
"Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, δύο πολύ άσχημους μήνες, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, είχαμε μια απώλεια 13-14 δισ. ευρώ", σημείωσε ο κ. Προβόπουλος, όπως μετέδωσε  το Reuters.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκροή καταθέσεων συνεχίστηκε και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Αναφερόμενος στα αίτια επιδείνωσης της ύφεσης ο κ. Προβόπουλος υπέδειξε την έλλειψη αποφασιστικότητας στην εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής, σε συνδυασμό με την μη περικοπή πρωτογενών δαπανών σε μόνιμη βάση.
Πρότεινε επίσης για το 2012 την εφαρμογή μιας πολιτικής ταχύτερης ανάκαμψης με έμφαση στη μείωση των πρωτογενών δαπανών και δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων με ρυθμούς ακόμα υψηλότερους από τους προβλεπόμενου.
Κατά την συζήτηση της Ενδιάμεσης Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2011, ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε πως το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που επιτεύχθηκε το 2010 υπήρξε πολύ σημαντικό, συνοδευόμενο και από ορισμένες αξιόλογες διαρθρωτικές παρεμβάσεις - με κορυφαία τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Τόνισε ωστόσο ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, καθώς εξακολουθεί να υφίσταται έλλειμμα αξιοπιστίας, δεδομένου ότι «η οικονομική πολιτική συχνά ασκείται αποσπασματικά, με διστακτικότητα, υπαναχωρήσεις και αναβολές, ή σύρεται από τις εξελίξεις αντί να τις προλαμβάνει».
Παράλληλα καυτηρίασε την επιλογή «οριζόντιων, ισοπεδωτικών λύσεων για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών», την ώρα που όπως είπε, «οι μηχανισμοί που εγγενώς παράγουν δαπάνες παραμένουν άθικτοι», αλλά και την «αναβίωση νοοτροπιών και συμπεριφορών του παρελθόντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου