Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Νέα από τη Σερβία

Από το glassrbije.org



ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΖΕΛΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ
29.11.2011
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν λάβει μέχρι τις 5 προσεχούς μηνός Δεκεμβρίου, το απόγευμα, την απόφαση σχετικά με την υποψηφιότητα της Σερβίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί της 9ης Δεκεμβρίου, όπως προβλέπονταν νωρίτερα, επειδή στη διάσκεψη κορυφής των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ένωσης, στις 9 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί θα έχουν αρκετά μεγάλη ημερήσια διάταξη, εξαιτίας της κρίσης στην ευρωζώνη», δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Σερβίας, κ. Božidar Đelić, ο οποίος είχε συνομιλίες τον Βέλγο υπουργό Εξωτερικών, κύριο Steven Vanakere, και ο οποίος πρόκειται να απευθυνθεί απόψε προς τα μέλη της Επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων και εξωτερικής πολιτικής του βελγικού Κοινοβουλίου.

 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΕΡΕΜΙΤΣ
29.11.2011
Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, κ. Vuk Jeremić, απηύθυνε έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει χωρίς δισταγμό, τα ανάλογα μέτρα και να φροντίσει ώστε να μην επαναληφθούν οι μονόπλευρες πράξεις βίας στο Κοσσυφοπέδιο. Μιλώντας στην έδρα του Συμβούλιου Ασφαλείας, στη συνεδρίαση αφιερωμένη στο Κοσσυφοπέδιο, ο υπουργός Jeremić κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει αμέσως αποφασιστικής σημασίας μέτρα, με αμερόληπτο τρόπο, τηρώντας τη στάση ουδετερότητας απέναντι στο ζήτημα του καθεστώτος αυτής της επαρχίας. «Εάν ανησυχούμε ειλικρινά για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Κοσσυφοπέδιο, και αν επιδιώκουμε την αποκατάσταση της σταθερότητας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του λαού μας, τότε δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για κάποια τυχόν άρνηση να γίνει δεκτή αμέσως αυτή η έκκληση»,- υπέδειξε ο κ. Jeremić. O ίδιος εκτίμησε ότι, σε αντίθετη περίπτωση, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ανησυχητική παραίτηση από την ευθύνη που έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας, βάσει της εμπιστοσύνης που δείχνουν απέναντί του τα κράτη του κόσμου.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΑΝΤΙΤΣ
29.11.2011
Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Boris Tadić, απηύθυνε έκκληση προς τις δυνάμεις Kfor να θέσουν τέρμα στην επιχείρηση βίαιου παραμερισμού των οδοφραγμάτων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, επειδή αυτή η επιχείρηση απειλεί τις ζωές των πολιτών, και, επίσης, κάλεσε τους πολιτικούς εκπροσώπους των Σέρβων του βορείου Κοσσυφοπεδίου να καλέσουν τους εκεί Σέρβους πολίτες να άρουν αυτά τα οδοφράγματα. «Η τωρινή κατάσταση ευνοεί μόνο τους εξτρεμιστές, και πρέπει να πω ότι μέσα σ’αυτήν την ατμόσφαιρα δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα»,- δήλωσε ο κ. Tadić στους δημοσιογράφους στο Μέγαρο «Σερβία». Επιπλέον, ο κ. Tadić υπέδειξε ότι κάθε κλιμάκωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο απειλεί τα συμφέροντα της Σερβίας και τόνισε πως δεν επιτρέπεται να επαναληφθούν τα λάθη από τη δεκαετία του 90 του περασμένου αιώνα, όταν οι εκπρόσωποι των Σέρβων απέρριψαν το Σχέδιο Vens-Oven και το Σχέδιο Z 4.
 
ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΗΡΕΜΙΑ
29.11.2011
Η περασμένη νύχτα πέρασε ήρεμα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, και ένας μεγάλος αριθμός Σέρβων πολιτών πέρασε και αυτήν τη νύχτα, και παρά το κρύο, δίπλα στα οδοφράγματα. Οι στρατιώτες των δυνάμεων ΚΦΟΡ απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τις κωμοπόλεις Zubin Potok και Zvečan, στο χωριό Jagnjenica, ενώ οι Σέρβοι από την περιοχή Ibarski Kolašin δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον αυτοκινητόδρομο για να φτάσουν με αυτοκίνητα στην κωμόπολη Zvečan και στην πόλη Κosovska Mitrovica. Οι δυνάμεις Kfor άφησαν μερικά τεθωρακισμένα μεταγωγικά οχήματα στη μέση αυτού του δρόμου, στο χωριό Jagnjenica, αφού διέσπασαν χτες, Δευτέρα, τα οδοφράγματα στο χωριό Zupče. Οι Σέρβοι πολίτες, που βρίσκονται δίπλα στα οδοφράγματα, προειδοποιήθηκαν χτες, Δευτέρα, ότι οι δυνάμεις Kfor θα χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα αέρια σε περίπτωση που οι Σέρβοι δεν απομακρυνθούν από το αγκυλωτό σύρμα, το οποίο είχαν τοποθετήσει προηγούμενα οι άνδρες των διεθνών δυνάμεων σ’αυτό το τμήμα του αυτοκινητόδρομου. Εξαιτίας του αποκλεισμού του αυτοκινητόδρομου που συνδέει τις κωμοπόλεις Zubin Potok και Zvečan, στο χωριό Jagnjenica, οι μαθητές από την τριγύρω περιοχή, οι οποίοι πηγαίνουν καθημερινά στις σχολές μέσης εκπαίδευσης στην πόλη Kosovska Mitrovica σήμερα δεν πήγαν στο σχολείο και έμειναν στα σπίτια τους, ενώ το δημοτικό σχολείο στο χωριό Jagnjenica παραμένει κλειστό.

 
AΥΡIO H ΣΥNEXIΣH TOΥ ΔIAΛOΓOΥ
29.11.2011
Και παρά τα επεισόδια στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, ο τεχνικός διάλογος ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα πρόκειται να συνεχιστεί αύριο, Τετάρτη, το απόγευμα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,- επιβεβαιώθηκε στις Βρυξέλλες. Στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών θα βρεθεί το θέμα της συμμετοχής της Πρίστινας στις περιφερειακές διασκέψεις, αλλά και η ρύθμιση των προβλημάτων στις διαβάσεις Jarinje και Brnjak, κατά μήκος της διοικητικής γραμμής μεταξύ του βορείου Κοσσυφοπεδίου και της Κεντρικής Σερβίας»,- δήλωσε για το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ένας επίσημος παράγοντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια του περασμένου γύρου των διαπραγματεύσεων, που έγινε την περασμένη εβδομάδα, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για την αναγνώριση των πτυχίων των Πανεπιστημίων, και, επίσης, έφεραν κάπως πιο κοντά τις απόψεις τους σχετικά με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πρίστινας στις περιφερειακές συναντήσεις. Όπως και προηγούμενα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Βελιγραδίου θα βρεθεί ο κ. Borislav Stefanović, και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Πρίστινας θα βρεθεί η  Edita Tahiri.

 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΤΑΤΣΙΤΣ
29.11.2011
Ο Σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών, κ. Ivica Dačić, δήλωσε ότι αποκτάει κανείς την εντύπωση ότι τα γεγονότα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο έχουν σαν σκοπό να εμποδιστεί η Σερβία να αποκτήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Βασικό στόχο μας αποτελεί να διατηρηθεί η ειρήνη στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου»,- δήλωσε ο κ. Dačić στη Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Μέγαρο «Σερβία», μετά το τέρμα του φόρουμ με τίτλο «Οι περιφερειακές πρωτοβουλίες για τους μετανάστες, τους αιτούντες άσυλο και για τους πρόσφυγες», και υπέδειξε πως πρέπει να αποτραπούν κάθε τυχόν νέα επεισόδια και κάθε ενδεχόμενη κλιμάκωση της των συγκρούσεων. Επιπλέον, ο κ. Dačić ανέφερε πως προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο διάλογο, και ότι όσο διαρκεί ο διάλογος όλες οι πλευρές πρέπει να απόσχουν από μονόπλευρες πράξεις – δηλ. οι Αρχές της Πρίστινας, οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας και οι Σέρβοι που ζουν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Επίσης, ο κ. Dačić υπέδειξε ότι μετά από τα χτεσινά επεισόδια στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο ο διάλογος ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα πρόκειται να συνεχιστεί σε κάπως πιο δύσκολη κατάσταση.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΖΕΛΙΤΣ
29.11.2011
«Το Βέλγιο θα υποστηρίξει τη Σερβία στις προσδοκίες της ότι η ίδια θα αποκτήσει, στις 9 προσεχούς μηνός Δεκεμβρίου, στη διάσκεψη κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην  Ένωση, σε περίπτωση που αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και εάν σημειωθεί πρόσθετη πρόοδος στο διάλογο ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα»,- δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Σερβίας, κ. Božidar Đelić, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Βέλγο υπουργό Εξωτερικών, κύριο Steven Vanakere. Επιπλέον, ο κ. Τζέλιτς δήλωσε πως το Βέλγιο αναμένει ότι σύντομα θα γίνει αποκλιμάκωση των εντάσεων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, και ότι μόνο έτσι το Βελιγράδι μπορεί να σε υποστήριξη του Βελγίου στην επιθυμία του να αποκτήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Το Βέλγιο έθεσε σαφέστατα εις γνώση ότι αναγνωρίζει την πρόοδο την οποία έχει σημειώσει μέχρι τώρα η Σερβία στη διαδικασία των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων»,- δήλωσε ο κ. Đelić, και ανέφερε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν λάβει μέχρι τις 5 προσεχούς μηνός Δεκεμβρίου, το απόγευμα, την απόφαση σχετικά με την υποψηφιότητα της Σερβίας.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΑΝΤΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
29.11.2011
Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Boris Tadić, δήλωσε ότι η πλήρης αποφασιστικότητα στον αγώνα για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος εκδηλώθηκε μόλις μετά το σχηματισμό της τωρινής Κυβέρνησης της Σερβίας, καθώς και, επίσης, ανέφερε ότι αυτό το κακό έχει στο πρόσωπο της Σερβίας μεγάλο εχθρό και αντίπαλο στον συστηματικό πόλεμο. Εγκαινιάζοντας σήμερα στο Βελιγράδι τη διάσκεψη για τη συνεργασία στον αγώνα για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, ο κ.Tadić ανέφερε πως στη Σερβία διακόπηκαν οι σχέσεις των πολιτικών δομών και φορείς του οργανωμένου εγκλήματος, πράγμα που αποτέλεσε το χαρακτηριστικό γνώρισμα της κοινωνίας μας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 90 του περασμένου αιώνα. «Εμείς είμαστε πολεμιστές ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα»,- διεμήνυσε, στη συνέχεια, ο κ. Tadić προς τους συμμετέχοντες της διάσκεψης με τίτλο «Οι προκλήσεις και τα επιτεύγματα της περιφερειακής και της διεθνούς συνεργασίας στον αγώνα για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τέλος, ο κ. Tadić τόνισε ότι η ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας στον αγώνα για την καταπολέμηση αυτού του κακού έχει τη μεγαλύτερη δυνατή στρατηγική σημασία, καθώς και ότι η Σερβία επιθυμεί να παράσχει υποστήριξη σε όλους που επιθυμούν να λάβουν μέρος σ’αυτόν τον αγώνα.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ
29.11.2011
Ο κ. Oliver Ivanović, κρατικός γραμματέας στην έδρα του σερβικού Υπουργείου για το Κοσσυφοπέδιο, προειδοποίησε τον διοικητή των δυνάμεων Kfor, Γερμανό στρατηγό Erhard Drevs, ότι οι δυνάμεις ΚΦΟΡ θα φέρουν ευθύνη για κάθε ενδεχόμενο νέο επεισόδιο στο χωριό Jagnjenica, του βορείου Κοσσυφοπεδίου. Επιπλέον, ο κ. Ivanović δήλωσε για την Τηλεόραση Most από την κωμόπολη Zvečan ότι στόχο των δυνάμεων Kfor, κατά τη χθεσινή επιχείρηση παραμερισμού των οδοφραγμάτων στο χωριό Jagnjenica αποτέλεσε να διακόψουν απόλυτα τις επικοινωνίες ανάμεσα στους δήμους Zvečan και Zubin Potok, καθώς και ότι τα αίτια για αυτήν την επιχείρηση είναι κυρίως στρατιωτικής και τεχνικής φύσεως. «Είμαι απογοητευμένος από τη συμπεριφορά των Γερμανών στρατιωτών, επειδή αυτοί δεν είχαν καμία αφορμή να προκαλέσουν το χτεσινό επεισόδιο, δεν έγινε τίποτα που θα μπορούσε να τους προκαλέσει να αντιδράσουν»,- είπε ο κ. Ivanović. Τέλος, ο ίδιος εκτίμησε ότι οι δυνάμεις Kfor εκφράζουν αποφασιστικότητα να ασκούν συνεχή πίεση ως τις 9 προσεχούς μηνός Δεκεμβρίου, οπότε πρόκειται να διεξαχθεί συνάντηση του Συμβουλίου Ευρώπης, στην οποία θα κριθεί η τύχη της αίτησης της Σερβίας για απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
29.11.2011
Σήμερα πρόκειται να διεξαχθεί συνεδρίαση του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφιερωμένη στο Κοσσυφοπέδιο, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, κ. Vuk Jeremić. Στην ίδια συνεδρίαση πρόκειται να παρουσιαστεί η τακτική τρίμηνη έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, κυρίου Ban Ki-mun, ο οποίος είχε εκφράσει, στο κείμενο αυτής της έκθεσης, την ανησυχία του εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο, και ανέφερε ότι αυξάνεται όλο και περισσότερο ο αριθμός των επιθέσεων των εκεί Αλβανών σε βάρος των Σέρβων, ιδίως μετά την απόπειρα της Πρίστινας, από τις 25 Ιουλίου, να στείλει τις ειδικές αστυνομικές μονάδες της, γνωστές σαν ROSU, στις διοικητικές συνοριακές διαβάσεις Jarinje και  Brnjak στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο προς την Κεντρική Σερβία, με σκοπό να θέσει υπό έλεγχό της αυτές τις συνοριακές διαβάσεις. Στη συνέχεια, ο κ. Μπαν ανέφερε στην ίδια έκθεση ότι η εν λόγω επιχείρηση των Αρχών της Πρίστινας δεν είχε συντονιστεί, εκ των προτέρων, με τους εκπροσώπους των διεθνών οργανισμών. Τέλος, ο κ. Ban ανέφερε, στην έκθεσή του, και την παρατήρηση ότι έχει επιτευχθεί μόνο μια περιορισμένη και τμηματική πρόοδος στο διάλογο ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως εξαιτίας των γεγονότων που διαδραματίζονται στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Ο ίδιος κάλεσε και την Πρίστινα και το Βελιγράδι να δείξουν εγκράτεια και υπομονή, και, επίσης, να συνεχίσουν τις προσπάθειες με σκοπό την εύρεση λύσης για τα προβλήματα που υπάρχουν, με διάλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου