Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Η πολιτική της συγνώμης

Από το greek.ruvr.ru

Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ τονίζει την ανάγκη πραγματοποίησης διερεύνησης των ενεργειών του ΝΑΤΟ. Οι δυνάμεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας το Σάββατο εξαπόλυσαν αεροπορικό κτύπημα σε στρατιωτικό φυλάκιο στο έδαφος του Πακιστάν.
Ο Γεν. Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν ήδη δήλωσε ότι αυτό το επεισόδιο θα εξεταστεί προσεκτικά. Πάντως, οι αρχές του Πακιστάν δεν θέλησαν να περιμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας και απάντησαν χωρίς καθυστέρηση στη συμμαχία.
Σε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον ΥΠΕΞ του Πακιστάν Χίνα Ραμπανί Κχαρ ο Λαβρόφ εξέφρασε συλλυπητήρια για τις απώλειες ανάμεσα στους Πακιστανούς στρατιωτικούς, καθώς επίσης υπογράμμισε το απαράδεκτο της παραβίασης της κυριαρχίας των κρατών, μεταξύ άλλων και κατά το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.

Μετά το κτύπημα του φυλακίου και το θάνατο 24 στρατιωτικών του Πακιστάν διατυπώθηκαν απόψεις εμπειρογνωμόνων αν όχι για διακοπή, τουλάχιστον για σημαντική επιδείνωση των σχέσεων της Ουάσιγκτον και του Ισλαμαμπάντ. Το θέμα συνεχίζει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Συμβουλίου Ομοσπονδίας Ρωσίας Ζιγιάντ Σαμπσαμπί:
- Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η πολιτική κατάσταση στο Πακιστάν άλλαξε ριζικά τα τελευταία 5 χρόνια. Η κοινωνική προδιάθεση στο Πακιστάν σήμερα είναι πολύ πιό επιθετική και αυτή η χώρα δεν έχει φιλοαμερικανική στάση, ιδιαίτερα μετά την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν στο έδαφος του Πακιστάν. Νομίζω ότι σήμερα ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα κάνει το παν, ώστε αυτή η τραγωδία να μη μετατραπεί σε διπλωματικό πόλεμο. Γιατί το ερχόμενο έτος συμμετέχει στις εκλογές σαν υποψήφιος και δεν χρειάζεται περιττά προβλήματα με τους συμμάχους. Και το ατού του σήμερα συνίσταται στο ότι έχει πετύχει σε ορισμένο βαθμό νίκη επί της διεθνούς τρομοκρατίας.
Η Ρωσία δεν μπορεί να μην αφήσει απαρατήρητο το συμβάν στο Πακιστάν. Τραγωδίες, όπως αυτήν του Σαββάτου, τον τελευταίο καιρό έγιναν σχεδόν παράδοση, λέει ο Σαμπσαμπί. Κάθε μέρος πρέπει να φέρει ευθύνη για τις ενέργειές του, συμπεριλαμβανομένων και των εκπροσώπων του ΝΑΤΟ.
Πάντως, τις εξηγήσεις του ΝΑΤΟ τις χρειάζεται, μάλλον, η παγκόσμια κοινή γνώμη, παρά το παθόν μέρος. Το Πακιστάν αμέσως μετά την επίθεση του Σαββάτου έκλεισε πλήρως το διάδρομο διαμετακόμισης, μέσω του οποίου πραγματοποιείται ο εφοδιασμός των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για προσωρινό, αλλά για οριστικό μέτρο. Και οι Πακιστανοί προμηθευτές καυσίμου για τα στρατεύματα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Αφγανιστάν δεν είναι διατεθειμένοι να επαναρχίσουν τις προμήθειες στο άμεσα προσεχές μέλλον. Επιπλέον, από τους Αμερικανούς έχει απαιτηθει΄στη διάρκεια 15 ημερών να εγκαταλείψουν την αεροπορική βάση «Σαμσί» στην επαρχία Μπαλουτσιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου