Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Τουρκία: Το φτάνει στα άκρα ο Ερντογάν και θέτει θέμα «τουρκικής μειονότητας» σε Ρόδο και Κω

 

Το κεφάλαιο «Αιγαίο» αποτελεί ζωτικής σημασίας για την εθνική υπόσταση της Τουρκίας στις επόμενες δεκαετίες, τουλάχιστον όπως την φαντάζεται η τουρκική πολιτική ελίτ, ξεπερνώντας κατά πολύ τα σημερινά σύνορα της - Θέτει θέμα «τουρκικής μειονότητας» σε Ρόδο και Κω

Διευρύνει τον κατάλογο των παράνομων αξιώσεων του στο Αιγαίο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγείροντας ταυτόχρονα με την απαίτηση αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών και θέμα «τουρκικής μειονότητας» σε Ρόδο και Κω. Ολοι οι επεκτατικοί δρόμοι, που έχει σχεδιάσει η Τουρκία, περνούν αναγκαστικά από το Αιγαίο ώστε να αποφύγει τον εγκλωβισμό της στα υφιστάμενα σύνορα της. Αυτή η παρανοϊκή εθνική στρατηγική, που δεν έχει θέση στο σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο, είναι με απλά λόγια η άκρως επιθετική θεώρηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το πώς θα πρέπει να αλλάξει ο χάρτης στην περιοχή μας, με την οποία συντάσσεται κατά απόλυτο τρόπο το σύνολο του πολιτικού κόσμου στη γείτονα την ώρα που η τουρκική αντιπολίτευση διατυπώνει ακόμα πιο ακραίες τοποθετήσεις εις βάρος της χώρας μας.

Διαβάστε ακόμη: ΝΑΤΟ: «Πολύ πιθανή» η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν για την ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας

Το κεφάλαιο «Αιγαίο» αποτελεί ζωτικής σημασίας για την εθνική υπόσταση της Τουρκίας στις επόμενες δεκαετίες, τουλάχιστον όπως την φαντάζεται η τουρκική πολιτική ελίτ, ξεπερνώντας κατά πολύ τα σημερινά σύνορα της. Το παραδέχτηκε άλλωστε με κυνικότητα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να εγκλωβιστούμε στα σύνορα μας, υπάρχει μία μεγαλύτερη Τουρκία». Μέσα από αυτή την οπτική θα πρέπει να αξιολογηθεί η ξεκάθαρη απειλή, που εκτόξευσε στα ελληνικά μέσω twitter ο Τούρκος πρόεδρος στις 9 Ιουνίου, προειδοποιώντας ότι «η Τουρκία όπως δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών». Την απειλή αυτή συμπλήρωσε η «καταπίεση της τουρκικής μειονότητας» σε Ρόδο και Κω, που βρίσκονται ψηλά στα μακρά τουρκική λίστα των νησιών, τα οποία εάν δεν αποστρατικοποιηθούν θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία τους. «Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνεχίζει να καταπιέζει την Τουρκική μειονότητα που ζει στη Δυτική Θράκη, τη Ρόδο και την Κω, αγνοώντας τις αξίες της Ενωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως και τις διεθνείς συμφωνίες».

Βέβαια, τα όσα ισχυρίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, την οποία επιλέγει να διαστρεβλώνει συστηματικά επιχειρώντας να προωθήσει τους αναθεωρητικούς στόχους του ακόμα και εάν δεν έχουν την παραμικρή νομική βάση. Η Αγκυρα μπορεί να επικαλείται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες για δικαιολογήσει τις παράνομες ενέργειες της όμως η μόνη αναγνωρισμένη νομικά μειονότητα στην Ελλάδα είναι, βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης, η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Σύμφωνα δε με το άρθρο 19 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και με την ένταξη των Δωδεκανήσων στην ελληνική επικράτεια, οι μουσουλμάνοι Ελληνες πολίτες, που διαβιούν σε Ρόδο και Κω τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης σε σχέση με το σεβασμό των δικαιωμάτων τους με τους λοιπούς Ελληνες.

Αφήγημα για 9.000 Τούρκους στα Δωδεκάνησα

Παρά τα όσα ρητά αναφέρονται και καθορίζονται στη Συνθήκη των Παρισίων, στην οποία η Τουρκία δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος, η Αγκυρα επικαλείται αυθαίρετα παραβίαση της εξαιτίας της παρουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων στα Δωδεκάνησα αλλά και ύπαρξη «τουρκικής μειονότητας» στη Ρόδο και στην Κω. Την τουρκική προπαγάνδα περί μειονοτικού ζητήματος στα δύο αυτά ελληνικά νησιά διακινεί ο επονομαζόμενος «Σύλλογος Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Τούρκων Ρόδου Κω και Δωδεκανήσου» με έμβλημα τον Κολοσσό της Ρόδου και έδρα τη Σμύρνη. Πρόεδρος του συλλόγου είναι ο καθηγητής Γεωπονίας Μουσταφά Καϊμακτσί, ο οποίος γεννήθηκε το 1945 στη Ρόδο, και μέσω σειράς βιβλίων, που έχει συγγράψει, στηρίζει το αφήγημα της Αγκυρας περί ύπαρξης «9.000 Τούρκων» στα Δωδεκάνησα, οι οποίοι, κατά τους ανυπόστατους τουρκικούς ισχυρισμούς δεινοπαθούν από την αντιμετώπιση, που τους έχει επιφυλάξει το ελληνικό κράτος.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι την επομένη του tweet Ερντογάν για την υποτιθέμενη «τουρκική μειονότητα σε Ρόδο και Κω», ο Μουσταφα Καϊμακτσί ανέφερε σε δήλωση του ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει τους «Τούρκους της Ρόδου και της Κω μόνο ως μουσουλμάνους Ελληνες πολίτες. Δυστυχώς, οι πολιτικές πολιτιστικής γενοκτονίας κατά των Τούρκων συνεχίζονται. Ως σύλλογος διεκδικούμε να γίνει αποδεκτή η τουρκική ταυτότητας τους και οι νόμοι και οι πιέσεις, που τους εμποδίζουν να οργανωθούν με την πολιτιστική τους ταυτότητα να τερματιστούν». Οι Τούρκοι φτάνουν στο σημείο να ισχυριστούν ότι βάσει ενός καλά οργανωμένου σχεδίου της ελληνικής πολιτείας η μειονότητα κινδυνεύει με αφανισμό.
Για το λόγο αυτό ζητούν τη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας στα δημοτικά σχολεία της Ρόδου και της Κω, την προστασία των τζαμιών αλλά και την επιστροφή περιουσιών. Μέσω συνεδρίων, που έχουν διοργανωθεί τα τελευταία χρόνια στη Σμύρνη από τη συγκεκριμένη οργάνωση με ομιλητές Τούρκους επιστήμονες, η Αγκυρα επιχειρεί να αναδείξει μειονοτικό θέμα στα Δωδεκάνησα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Μουσταφά Καϊμακτσί στις πολυάριθμες συνεντεύξεις του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τοποθετεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο το «μειονοτικό» στην Ελλάδα, που, κατά την τουρκική προπαγάνδα, ξεπερνά τα όρια της Θράκης, κατηγορώντας τη χώρα μας για πολιτική αφομοίωσης και καταπίεση των δικαιωμάτων της «κοινότητας των Τούρκων» στη Ρόδο και την Κω χωρίς να αναγνωρίζει την πολιτιστική τους ταυτότητα με το πρόσχημα ότι τα νησιά ήταν υπό ιταλική κυριαρχία όταν υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου