Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Βρυξέλλες: «Ουδέν σχόλιο» για την αναγνώριση του «Turkaegean»

 

Να οικειοποιηθεί έμμεσα την θάλασσα του Αιγαίου προσπαθεί η Τουρκία αφού κατοχύρωσε μέσω της Επιτροπής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ το «Turkaegean» και τη χρήση του για διαφημιστικούς και τουριστικούς σκοπούς. Και ενώ η κίνηση αυτή προκάλεσε την οργή της Ελλάδας, οι Βρυξέλλες τηρούν σιγή ιχθύος.

Από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021 η Τουρκία έχει πάρει το «πράσινο φως» να χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο όρο για τουριστικούς σκοπούς και μάλιστα με ισχύ μέχρι τον Ιούλιο του 2031.

Παρόμοιο αίτημα είχε απορριφθεί από τις ΗΠΑ. Με λίγα λόγια, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έδωσαν το ΟΚ και οι Αμερικανοί όχι.

Το MEGA επικοινώνησε με το εν λόγω όργανο της ΕΕ και ρώτησε εάν η απόφασή του να αναγνωρίσει το «Turkaegean» έλαβε υπόψιν της τις πολιτικές ευαισθησίες της νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς και την τουρκική επιθετικότητα τα τελευταία 2 χρόνια, όπως έχουν επίσημα αναγνωρίσει οι Ευρωπαίοι ηγέτες στα συμπεράσματα πολλών Συνόδων Κορυφής.

Η απάντηση ήταν ότι δεν σχολιάζουν μεμονωμένες περιπτώσεις.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι στο διοικητικό συμβούλιο της σχετικής Επιτροπής – και συνεπώς στις αποφάσεις – συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος από κάθε κράτος μέλος, δηλαδή και από την Ελλάδα, δύο εκπρόσωποι της Κομισιόν και ένας εκπρόσωπος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου