Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Απέκτησε και δεύτερο κυβερνήτη η Κύπρος: Μια ανάρτηση του ΟΗΕ που σβήστηκε, αναδεικνύει τα κοινοτικά κυρίαρχα κρατίδια

 

Στρατιώτης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε περιπολία. Φωτογραφία UN

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το γιατί οι διάφοροι τρίτοι θεωρούν την Κύπρο χώρα-αποικία, είναι μία μεγάλη ιστορία, που έχει να κάνει και με τη διαχρονική στάση της ελίτ της χώρας, τις νοοτροπίες που αναπτύσσονται από εκείνους, που αλληλοσπρώχνοται για μία φωτογραφία με τον πρέσβη, τον ξένο απεσταλμένο. Αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης.

Ο νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, μπήκε σχετικά γρήγορα στο πνεύμα, έμαθε ποιος έχει τον πρώτο λόγο και το πάνω χέρι, την πατέντα του Κυπριακού μεταξύ των εδώ πρεσβευτών. Ότι, δηλαδή, ισχύει και στη Νέα Υόρκη, όταν οι… ειδικοί για την Κύπρο είναι οι Εγγλέζοι. «Ειδικοί» επειδή ξέρουν να κρατούν «ίσες αποστάσεις», αλλά είναι υπέρ των Τούρκων, «γεννούν» ιδέες και προωθούν —όχι πάντα απευθείας— τις πρωτοβουλίες τους. Όλα αυτά αποτελούν μέρος του γίγνεσθαι επειδή βρίσκουν έδαφος και υλοποιούνται.

Ο κ. Στιούαρτ, που απασχόλησε προσφάτως και για το περιεχόμενο της έκθεσης που συνέταξε με την ομάδα του, για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, θεώρησε απαραίτητο να κάνει δημόσια παρέμβαση και να μοιράσει συγχαρητήρια και ευχαριστίες για όσους βοήθησαν να σβήσει η μεγάλη πυρκαγιά στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο. Έκρινε τούτο αναγκαίο καθώς είχε και ο ίδιος τη δική του συμβολή, αλλά και επειδή θεωρεί εαυτόν ως να είναι πάνω από όλους στο «μικρό χωριό», που η… μοίρα τον έταξε να υπηρετήσει. Λειτουργεί κι αυτός ως Κυβερνήτης, παράλληλος με τον πρέσβη της μεταποικιακής δύναμης.

Είχε, πάντως, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ τη δική του συμβολή στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο. Όταν, για παράδειγμα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρέσβη και του ζήτησε, παρακάμπτοντας την Κυπριακή Δημοκρατία, να συνδράμει η χώρα του με πυροσβεστικά αεροσκάφη στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ο Ισραηλινός πρέσβης, τον παρέπεμψε στις συμφωνίες που έχει η χώρα του με την Κυπριακή Δημοκρατία και τις διαδικασίες που ακολουθούνται. Και υποχρεώθηκε να πάρει από την αρχή το νήμα.

  • Ο κ. Κόλιν Στιούαρτ, μετά που κατασβήστηκε η πυρκαγιά και σε ανάρτησή του στον λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών στο twitter, ανέφερε πως «εκτιμά τις προσπάθειες που έγιναν από τον Νίκο Αναστασιάδη και την ελληνοκυπριακή κοινότητα για βοήθεια προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς και ευχαριστεί το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και την Τουρκία για τη στήριξή τους στον Ερσίν Τατάρ και όλους όσοι επηρεάστηκαν». Αυτή η ανάρτηση κάποια στιγμή, όχι πολύ αργότερα «κατέβηκε», «σβήστηκε», μετά προφανώς, από αντίδραση της κυπριακής Κυβέρνησης. Ευτυχώς, πρόλαβε το Κυπριακό Πρακτορείο και μετέδωσε το περιεχόμενο της ανάρτησης, η οποία επί της ουσίας τι έλεγε; Ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ιδιώτης, φιλεύσπλαχνος, φιλάνθρωπος, περιβαλλοντιστής, όπως και η ελληνοκυπριακή κοινότητα και ότι ο Πενταδάκτυλος είναι ιδιοκτησία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ένιωσε την ανάγκη να ευχαριστήσει μία σειρά από χώρες περιλαμβανομένης και της κατοχικής Τουρκίας για τη στήριξη που παρείχαν προς τον Ερσίν Τατάρ. Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών παρουσιάζεται πλήρως εναρμονισμένος με το αγγλικό αφήγημα για κοινοτικά κυρίαρχα κρατίδια (community states), που διαθέτουν κυριαρχική ισότητα. Η μία κοινότητα, χωριστή οντότητα, βοηθά την άλλη! Και η κατοχή;

Χθες ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη (αργότερα και με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ), ενόψει της συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας των δύο εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα και της υιοθέτησης ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Εξερχόμενος της συνάντησης, επανέλαβε σχεδόν όλα όσα περιλαμβάνονταν στη «χαμένη» ανάρτηση. Έξω από το Προεδρικό δεν σεβάστηκε την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν αναφέρθηκε σε Πρόεδρο, αλλά σε κ. Αναστασιάδη και σε εξοχότατο. Ο κ. Στιούαρτ αντιπροσωπεύει τα Ηνωμένα Έθνη στην Κυπριακή Δημοκρατία, για να διατηρείται η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εξαρτάται και από το κράτος της χώρας. Δεν μπορεί, συνεπώς, να εξισώνει τον Πρόεδρο με τον κατοχικό ηγέτη. Δεν μπορεί να θεωρεί τον Πρόεδρο κοινοτάρχη!

Και για να μην θεωρηθεί ότι για όλα φταίνε οι άλλοι, οι τρίτοι, ευθύνες υπάρχουν και στην Κυβέρνηση, η οποία κάποιες φορές λειτουργεί με τρόπο, που ενθαρρύνει τέτοιες συμπεριφορές. Επειδή μερικές φορές αποδέχεται να εξισώνεται με το κατοχικό καθεστώς ή δεν αντιδρά σε τέτοιες μεθοδεύσεις. Όλα αυτά «σφραγίζονται» με την εμμονική προώθηση και εφαρμογή των ΜΟΕ, που όπως φαίνεται, εάν λειτουργήσουν, θα είναι στην τουρκική λογική της «καλή γειτονίας».

ΠΗΓΗ https://www.apopseis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου