Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Ρωσία: Κήρυξε «personae non gratae» 8 Έλληνες διπλωμάτες

 

Η Ρωσία κήρυξε οκτώ Έλληνες διπλωμάτες «personae non gratae» και τους έδωσε προθεσμία οκτώ ημερών για να φύγουν από τη χώρα, ανακοίνωσε χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα αρνητικός στις δηλώσεις του απέναντι στην Αθήνα εμφανίζεται και ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ελλάδα, Αντρέι Μασλόφ, ο οποίος είπε πως οι Ρώσοι τουρίστες στη χώρα μας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Βαθαίνει η κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις με το Κρεμλίνο λίγες ώρες πριν την κρίσιμη σύνοδο του ΝΑΤΟ να προβαίνει σε μια άκρως επιθετική κίνηση σε βάρος της Ελλάδας.

Με ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κήρυξε ως «personae non gratae» 8 Έλληνες διπλωμάτες, αποδυναμώνοντας την ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, με τη ρωσική διπλωματία να μιλά ευθέως για απάντηση στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα τον περασμένο Απρίλιο, και να αιτιολογεί την απόφασή του με το επιχείρημα της αποστολής βαρέων όπλων στην Ουκρανία.

Η αντίδραση της Αθήνας

Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση και σκληρή, κάνοντας λόγο για αβάσιμη απόφαση διαμηνύοντας ότι και η πρέσβης στη Μόσχα Αικατερίνη Νασίκα θα συνεχίσει το διπλωματικό καθήκον και ότι η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο.

Την ίδια στιγμή η ρωσική διπλωματία ανεβάζει τους τόνους. Ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ με συνέντευξή σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο επιδίδεται σε μια ακατάσχετη κινδυνολογία για την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών στην Ελλάδα, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι οι δυνατότητες της ρωσικής πρεσβείας είναι περιορισμένες γιατί έχουν διακοπεί οι επαφές με τις ελληνικές αρχές, όπως υποστήριξε.

Ο κ. Μασλόφ μάλιστα έκανε λόγο για κύμα ρωσοφοβίας στα Μέσα Ενημέρωσης στη Ελλάδα, το οποίο, όπως υποστήριξε, τροφοδοτείται και από την πολιτική ηγεσία της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου