Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Ο “Γερμανός Ασθενής” βάζει σε κίνδυνο το ευρώ

 

ΑπόΝίκος Σακελλαρίου

Το Ευρώ υποτιμάται έντονα έναντι του δολαρίου αλλά και της στερλίνας εξαιτίας όχι μόνο των αντικειμενικών προβλημάτων των οικονομιών της Ευρωζώνης αλλά κυρίως λόγω των οξυμένων προβλημάτων στη Γερμανία.

Το έλλειμμα στο γερμανικό εμπορικό ισοζύγιο (το πρώτο από το 1991) ήταν θέμα συζητήσεων στην Ευρωζώνη. Οι απεργίες των συνδικάτων μετάλλου και των σιδηροδρόμων (μετά από πολλά χρόνια) επίσης είναι θέμα συζητήσεων. Η ενεργειακή κρίση και το ενδεχόμενο πλαφόν στην κατανάλωση (μετά από 50 περίπου χρόνια) στη Γερμανία πάλι έχει σοκάρει την παγκόσμια οικονομική κοινότητα. Σήμερα, το γερμανικό κράτος διασώζει (bail out) έναν μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο (uniper) και ο DAX καταγράφει άνοδο. 

Η γερμανική οικονομία και η γερμανική κοινωνία δεν πατούν καλά στα πόδια τους και οι αδυναμίες τους αυτές αντανακλούν σ’ ολόκληρη την Ευρωζώνη. Αποτελεί μία ειρωνία της ιστορίας ότι μόλις 10 χρόνια πριν, η Ελλάδα αποτελούσε το “κράτος όνειδος” για τους Γερμανούς και τώρα η Γερμανία βρίσκεται αυτή σε μία δύσκολη κατάσταση (η Ελλάδα μονίμως βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και είναι συνηθισμένη).  Η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας επηρεάζει και τα κράτη ‘οικονομικούς δορυφόρους’ όπως η Σλοβενία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Ουγγαρία τα οποία επηρεάζονται άμεσα από τους τριγμούς ενώ η Ολλανδία και το Βέλγιο παρά το γεγονός ότι έχουν μεγάλες διακοινοτικές συναλλαγές επηρεάζονται πολύ λιγότερο. 

Η αδυναμία του Ευρώ και η προστασία του από την ΕΚΤ και τις ευρωπαικές τράπεζες 

Το Ευρώ διαμορφώνει την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στο 1,04 με εμφανή προσπάθειες στήριξής του.  Στελέχη επενδυτικών τραπεζών εκτιμούν ότι εάν σταματήσουν οι προσπάθειες στήριξης (αγορών ευρώ) τότε η ισοτιμία θα οδηγηθεί στο 1 προς 1. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η ΕΚΤ και τα μέτρα που εξήγγειλε σε ότι αφορά την στήριξη των οικονομιών του αδύναμου Νότου, βοήθησαν να φρενάρει η περαιτέρω υποτίμηση του Ευρώ έναντι του δολαρίου. Επίσης η αύξηση επιτοκίων στο αμερικανικό δολάριο λειτουργεί περισσότερο αντιπληθωριστικά στην παρούσα φάση και όχι ως μέσο προσέλκυσης κεφαλαίων. 

 Σε ότι αφορά την ισοτιμία Ευρώ με την Στερλίνα εδώ έχουμε δύο παρεμφερείς καταστάσεις. Η βρετανική οικονομία βρίσκεται στην χειρότερη φάση της από πλευράς πληθωρισμού και ενεργειακού κόστους των τελευταίων 40 ετών. Η ισοτιμία Ευρώ / Στερλίνας βρίσκεται σταθεροποιημένη πέριξ των επίπεδων του 0,86  (100 ευρώ για 86 στερλίνες) χωρίς ιδιαίτερες κινήσεις arbitrage.

Η σχέση “αγάπης – μίσους” ΕΚΤ και Γερμανίας 

Η πρόσφατη εκδήλωση αντιρρήσεων από την πλευρά της Γερμανίας για τα προγράμματα στήριξης των αδύναμων οικονομιών του Νότου της ΕΚΤ (της κας Λαγκάρντ συγκεκριμένα) κάμπτεται ίσως από την ίδια την αδυναμία της γερμανικής οικονομίας. Τα σοβαρά εγχώρια (Γερμανίας) προβλήματα είναι ο βασικός λόγος που η Γερμανία δεν μπορεί να αντιδράσει ακόμη στις προθέσεις της ΕΚΤ.  Ίσως άλλωστε να χρειαστεί την βοήθειά της στο άμεσο μέλλον.  

ΠΗΓΗ https://www.crisismonitor.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου