Ο άλλοτε Πρόεδρος της ΕΔΕΥ Ιωάννης Μπασιάς, μιλάει σήμερα Τρίτη 5 Ιουλίου, στο ραδιοφωνικό σταθμό 98,4 για την ενεργειακή κρίση που έχει δέσει χειροπόδαρα όλη την Ευρώπη, αλλά την ίδια ώρα ειδικά στην Ελλάδα εξελίσσεται σε «κινηματογραφική
κωμωδία», αφού η βίαιη απολιγνιτοποίηση και η μη αξιοποίηση των υδρογονανθράκων διαχρονικά, οδηγούν σε ενεργειακή εξάρτηση από εισαγωγές και μάλιστα σε πανάκριβες τιμές.
Ο κ. Μπασιάς, είπε ότι με την ενεργειακή κρίση να κυριεύει την Ευρώπη, η στάση των κυβερνήσεων και της βιομηχανίας άλλαξε ξαφνικά. Η ξηρά και η θάλασσα εξετάζονται ξανά για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου αναγνωρίζοντας ίσως τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της ενεργειακής ανεξαρτησίας.
Η Ελλάδα για την ώρα απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις και απλά αρέσκεται σε ρόλο κόμβο μεταφοράς με lng, όχι όμως για αξιοποίηση του δικού της μείγματος, με ΑΠΕ, λιγνίτες και φυσικό αέριο.
Παράλληλα ο κ. Μπασιάς τονίζει πως, τα πρόσφατα διεθνή γεγονότα φαίνεται να έχουν μετριάσει την υστερία για υπερθέρμανση του πλανήτη. Καινοτόμες λύσεις εμφανίζονται στην αγορά για την δέσμευση του CO2 και προσφέρουν επιπλέον λύσεις για τη μείωση των ρύπων.
Οι επικρατέστερες λύσεις αφορούν την δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) όπως και τη δέσμευση, χρήση και αποθήκευση άνθρακα (CCUS). Μια νεότερη μέθοδος είναι η άμεση δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα στον αέρα, που μερικές φορές αναφέρεται επίσης ως DAC ή DACCS, η οποία είναι μια τεχνολογία που μπορεί να απομακρύνει το CO2 απευθείας από την ατμόσφαιρα.
Σε αντίθεση με άλλες τεχνολογίες αφαίρεσης άνθρακα και δέσμευσης εκπομπών CO2, όπως συμβαίνει στη διαδικασία εξόρυξης πετρελαίου, φυσικού αερίου, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή παραγωγή θερμότητας, το σύστημα DACS μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως αλλά πρέπει να έχει πρόσβαση σε περιοχές με σταθερή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ως τεχνολογία που αφαιρεί περισσότερο CO2 από την ατμόσφαιρα από ό,τι απελευθερώνει (υποθέτοντας ότι θα τροφοδοτείται από ηλεκτρική ενέργεια ηλεκτρόλυσης) το σύστημα DACS έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει βασικό ρόλο στο μέλλον.
ΠΗΓΗ https://www.neakriti.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου