Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Στις ΗΠΑ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ για να δει από κοντά τα F-35 – Όλο το πρόγραμμα

 

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αναχωρεί για την Ουάσινγκτον, έχοντας στις βαλίτσες του πολλά θέματα προς συζήτηση ενώ θα δει από κοντά τα F-35 στο εργοστάσιο παραγωγής τους.

του Χρήστου Μαζανίτη

Την δυνατότητα να δεις από πρώτο χέρι στο Ντάλας των Ηνωμένων Πολιτειών το εργοστάσιο παραγωγής των μαχητικών F-35 θα έχει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, κατά την διάρκεια του ταξιδιού του.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα μεταβεί αρχικά στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Ουάσινγκτον, στις 10 Ιουλίου. Θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αρχηγό των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ.

Οι δυο άνδρες έχουν πολλά να πουν, δεδομένου ότι διατηρούν καλές σχέσεις και δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα συναντηθούν. Είχαν βρεθεί στο περιθώριο του Συνεδρίου των Αρχηγών του ΝΑΤΟ, στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναμένεται να τονίσει τον ιδιαίτερο ρόλο της Αλεξανδρούπολης, που ο ίδιος είχε βαφτίσει ως «Σούδα του Βορρά». Ένα προσωπικό όραμα στο οποίο πίστεψε και συνέβαλε τα μάλα ώστε να γίνει κτήμα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρώτη φορά που έκανε λόγο για την «Σούδα του Βορρά» ήταν στις 10 Μαΐου 2021, παρουσία του τότε Πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ.

Πρόκειται για τον Αμερικανό διπλωμάτη με τον οποίο είχε άριστη συνεργασία η οποία συνεχίζεται εξίσου δυναμικά και με τον νέο Πρέσβη, Τζέιμς Τσούνη.

Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο Έλληνας Στρατηγός θα πάει στις ΗΠΑ έχοντας στα χέρια του λίστα με διαφορά αιτήματα. Μεταξύ άλλων την παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) Bradley M2A2, από το αμερικανικό απόθεμα, τα θωρακισμένα MRAP Cougar, περισσότερα τεθωρακισμένα Μ1117 και βεβαίως τα αμφίβια AAV7 για τα οποία ήδη υπάρχει συμφωνία η οποία πέρασε και από τη Βουλή, καθώς και ελικόπτερα Blackhawk.

Αυτά αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και με τον Αρχηγό του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ, Στρατηγό Τζέιμς Μακόβιλ, που επίσης θα έχει συνάντηση.

Συναντήσεις θα έχει επίσης με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Αμερικανικού Πενταγώνου καθώς και με εκπροσώπους της Ομογένειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο Στρατηγός Φλώρος θα επισκεφθεί στο εργοστάσιο παραγωγής των F-35, στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin, στο Ντάλας της πολιτείας του Τέξας.

Επιπλέον θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του US Special Operation Command (USSO COM) στην Φλώριντα.

Το ταξίδι του αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 16 Ιουλίου.

ΠΗΓΗ https://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου