Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Ενοχλημένη η Άγκυρα από το προβάδισμα της Αθήνας στα F-16

 

Στην τακτική της έντασης επιμένει η Άγκυρα, συνεχίζοντας τις επιθέσεις κατά του Έλληνα πρωθυπουργού.

Στην γνωστή τακτική των προσβολών στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού και των επιθέσεων κατά της Ελλάδας επέστρεψε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας εκφράζοντας την εμφανή ενόχληση της Άγκυρας από το τεχνολογικό προβάδισμα που αποκτά η Αθήνα την στιγμή που η υπόθεση των F-16 για την Τουρκία παραμένει αμφίβολη.

«Φυσικά, το ελληνικό λόμπι λέει “μην τα δώσετε” (τα F-16), και άλλα λόμπι μπορεί να πουν μην τα δώσετε. Αλλά το βασικό είναι το ελληνικό λόμπι, ο Μητσοτάκης ικέτευσε λέγοντας “μην τα δώσετε” στο Κογκρέσο, μιλώντας εναντίον της Τουρκίας, ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας με τρόπο που ταπείνωσε τον ίδιο του τον εαυτό» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Ακόμα κι αν η Τουρκία αποκτήσει εκσυγχρονισμένα F-16, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να έχει τεχνολογικό πλεονέκτημα στην αεροπορική δύναμη» αναφέρει το γνωστό περιοδικό Forbes τονίζοντας ακόμα και αν η Τουρκία παρατάξει 40 καινούργια και 80 αναβαθμισμένα F-16 θα είναι απέναντι σε 83 Viper της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, 20 ή 40 F-35 και τουλάχιστον 24 Rafale.

Δηλαδή 127 μαχητικά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με ίδιες ή και ανώτερες δυνατότητες από τα καλύτερα μαχητικά της Τουρκίας.

Ακόμα και αν η Τουρκία αποκτήσει μία ή δύο μοίρες αναβαθμισμένων Eurofighter, το πιο πιθανό θα είναι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία να διατηρήσει την τεχνολογική υπεροχή.

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής σήμερα η απόκτηση τριών μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Reaper και 76 αμφίβιων τεθωρακισμένων που θα εισάγουν τους Έλληνες πεζοναύτες σε νέα εποχή.

Πιο συγκεκριμένα οι Ένοπλες Δυνάμεις ενδιαφέρονται για την απόκτηση 76 Αμφίβιων Τεθωρακισμένων Οχημάτων AAVP-7, από τα αποθέματα του Σώματος των Πεζοναυτών των ΗΠΑ, με κόστος 291 εκατ. ευρώ, μέσω διακρατικής συμβάσεως (FMS) και τριών μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV) τύπου MQ-9B Reaper και δύο επίγειων σταθμών ελέγχου (GCS/Ground Control Station) έναντι 388 εκατ. Ευρώ, μέσω διακρατικής συμβάσεως με τις ΗΠΑ

Η Ελλάδα παρακολουθεί τηρώντας στάση στρατηγικής ψυχραιμίας και παράλληλα ενδυναμώνει τις συμμαχίες της. Στις 11 Ιουλίου φτάνουν στην Σούδα 10 μαχητικά F-35 και 14 μαχητικά F-15 της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ για συνεκπαίδευση με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Η συνεκπαίδευση με τα Stelth F-35 των Αμερικανών θα είναι μια ακόμα ευκαιρία εξοικείωσης για τους Έλληνες χειριστές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου