Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Κύπρος 1974-2024: Κοινή έκθεση σε Αθήνα και Λευκωσία για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή


(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Συνδιοργανώνεται από τη Βουλή των Ελλήνων και τη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Κύπρο

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία θα πραγματοποιήσουν τον Σεπτέμβριο κοινή έκθεση σε Αθήνα και Λευκωσία, την οποία θα αναγγείλει επισήμως η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κύπρο, Αννίτα Δημητρίου, την Τετάρτη 17 Ιουλίου στις 11:00.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί ταυτόχρονα στις πρωτεύουσες Ελλάδας και Κύπρου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η εκδήλωση της 17ης Ιουλίου στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί στο ισόγειο της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ στη Λευκωσία. Εκεί θα παρουσιαστεί, επίσης, η έκδοση της Βουλής των Αντιπροσώπων Κύπρος 1974 – Η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης της επερχόμενης έκθεσης. Με την ευκαιρία της βιβλιοπαρουσίασης, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε ένα μικρό μέρος της προγραμματισθείσας για τον Σεπτέμβριο έκθεσης.

Ο τίτλος των δύο αλληλένδετων δράσεων εμπνέεται από τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη και το βιβλίο του Αιγιαλούσης επίσκεψις (2003).

Κατά τον προηγούμενο χρόνο, οι ομάδες εργασίας των δύο Κοινοβουλίων διεκπεραίωσαν ενδελεχή έρευνα σε πρωτογενές και δευτερογενές υλικό το οποίο αποτίθεται ή ανήκει σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, δημόσιες υπηρεσίες, βιβλιοθήκες και ακαδημαϊκά, πνευματικά και πολιτιστικά ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας, κατεχόμενους δήμους, κοινότητες και σωματεία, σε μια προσπάθεια σκιαγράφησης του κυπριακού τόπου τον τελευταίο μισό αιώνα, από το τραγικά κομβικό 1974 μέχρι την ανάκαμψη, την εξέλιξη και το παρόν ως έναυσμα για αναστοχασμό και ελπίδα.

Η έκθεση του ερχόμενου Σεπτεμβρίου θα περιλαμβάνει φωτογραφικά τεκμήρια, δημοσιεύματα, δημόσια και ιδιωτικά έγγραφα της εποχής, μαρτυρίες, επαναπατρισθέντα εκκλησιαστικά κειμήλια και αρχαιολογικά εκθέματα, εικαστικά έργα, συλλεκτικά και επετειακά γραμματόσημα, αφίσες και άλλα ενθυμήματα, τα οποία αποτυπώνουν τις ποικίλες πτυχές από το πιο βαθύ τραύμα της Κύπρου. Μεγάλο μέρος αυτού του υλικού περιλαμβάνεται με επεξηγηματικά κείμενα στην έκδοση και συνοδεύεται από βιωματικά κείμενα των μελών της επιστημονικής επιτροπής της έκθεσης. Η έκδοση είναι τρίγλωσση και θα διατίθεται δωρεάν.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν. Αρμένης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου