Την παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών θα θέσει στους συμμάχους στη Σύνοδο Κορυφής του NATO στην Ουάσιγκτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συζητήσεις για το Κυπριακό στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη.
Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει αύριο, Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (10-11 Ιουλίου), που συμπίπτει με τη συμπλήρωση 75 ετών από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Σε ένα ρευστό διεθνές σκηνικό, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και με ρευστό σκηνικό στη Μέση Ανατολή, στόχος της ελληνικής διπλωματίας - όπως τονίζουν στο «BD» συνεργάτες του πρωθυπουργού - είναι η ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της χώρας, ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πηγαίνει στην αμερικανική πρωτεύουσα έχοντας στις αποσκευές του - μεταξύ άλλων - και τη «Συμφωνία των Πρεσπών», προκειμένου να καταδείξει για ακόμα μία φορά ότι μετά και την αλλαγή ηγεσίας στη Βόρεια Μακεδονία, όσα ακολούθησαν με την άρνηση της προέδρου και του πρωθυπουργού των βόρειων γειτόνων μας να αποδεχθούν μια ονομασία "erga omnes" (έναντι όλων), πυροδότησαν μια νέα εστία έντασης στην περιοχή μας.
Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις προς την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων, για την ευθεία παραβίαση του περιεχομένου της Συμφωνίας των Πρεσπών, ζητούμενο παραμένει η στάση που θα τηρήσει ο Πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, με δεδομένο ότι η Αθήνα έχει ήδη προχωρήσει σε βήματα διεθνοποίησης της νέας εστίας έντασης, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ενημερώνει προσφάτως και τους Ευρωπαίους εταίρους και να στέλνει μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας περνάει μέσα από την τήρηση των συμφωνηθέντων.
Αν και επισήμως δεν έχει προγραμματιστεί τετ α τετ των δύο ανδρών, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας έστω και ολιγόλεπτες συνομιλίας Μητσοτάκη - Μίτσκοσκι στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας να δηλώνει τη προηγούμενη εβδομάδα την ελπίδα του ότι «θα διατηρήσουν την αξιοπρέπεια και ότι θα συνομιλήσουν ως καλοί γείτονες και εταίροι».
Θεωρείται βέβαιο ότι ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει ανοιχτά θέμα παραβίασης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, καταγγέλλοντας τη στάση των γειτόνων μας, με το να αμφισβητούν τη μία και ενιαία ονομασία έναντι όλων, ζήτημα το οποίο θα βάλει και στις κατ' ιδίαν συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει με άλλους ηγέτες.
Κοινή παρουσία Μητσοτάκη και Ερντογάν με το βλέμμα στην Κύπρο
Γρίφος παραμένει αν η κοινή παρουσία στην Ουάσιγκτον του Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας θα αποτελέσει την αφορμή για ακόμα ένα τετ α τετ των δύο ανδρών, αν και μέχρι στιγμής τέτοια συνάντηση δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά τους, ενώ ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο παράλληλων επαφών του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν που θα συνοδεύουν τους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Αναχωρώντας από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ την Παρασκευή 12 Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, λίγες ημέρες μετά από την ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η ημερομηνία της συνάντησης «κρύβει» και έναν ισχυρό συμβολισμό αφού την ίδια ημέρα θα παρουσιαστεί και η έκθεση της απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, σε μια χρονική συγκυρία όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες του Οργανισμού για επανεκκίνηση της διαδικασίας του διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών.
Η επίμαχη έκθεση αποτελεί αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων των τελευταίων έξι μηνών, με τον Αντόνιο Γκουτέρες να επιθυμεί διακαώς μια συνάντηση Χριστοδουλίδη - Τατάρ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον προσεχή Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.
Όλα τα σενάρια για τις πιθανές εξελίξεις στο Κυπριακό θα τεθούν επί τάπητος στο ραντεβού με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στη σκιά και των συνεχιζόμενων εκκλήσεων του ΟΗΕ για το σεβασμό της ειρηνευτικής αποστολής του Οργανισμού.
Επιστρέφοντας πάντως από τις ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Μεγαλόνησο προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνει η Κυπριακή Δημοκρατία για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.
Θα πρόκειται για την πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται την Κύπρο σε επέτειο για την εισβολή, την ίδια στιγμή όπου ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα παρίσταται στις πανηγυρικές εκδηλώσεις στα κατεχόμενα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου