Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Ατέλειωτοι Τουρκικοί Βομβαρδισμοί στο βόρειο Ιράκ- Η Βαγδάτη και το Ερμπίλ «δεν έχουν ακούσει τίποτε»…


Ιούλιος 8, 2024. Ελλάδα.

«Ενώ οι τουρκικές επιχειρήσεις συνεχίζονται στο Ντουχόκ, σιωπή επικρατεί στη Βαγδάτη και στο Ερμπίλ», γράφει το δημοσίευμα.

Παρά τις συχνές αναφορές για αυξημένους ισχυρούς βομβαρδισμούς και επιθέσεις από τις τουρκικές δυνάμεις που εδρεύουν στην επαρχία Ντουχόκ στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ, τόσο οι ομοσπονδιακές αρχές στη Βαγδάτη όσο και οι περιφερειακές αρχές στο Ερμπίλ «κάνουν τον ανήξερο» και παραμένουν σιωπηλές.

Παράλληλα, ιρακινές πολιτικές δυνάμεις εξέφρασαν την καταδίκη τους για τις επιθέσεις της Άγκυρας και ζήτησαν να σταματήσουν αμέσως, όπως γράφει η αραβική «Μέση Ανατολή».

Ωστόσο, μια ιρακινή πηγή ασφαλείας δήλωσε στην αραβική «Μέση Ανατολή», πως διαδίδεται  ότι υπάρχει μια «σιωπηρή συμφωνία» μεταξύ της Άγκυρας, αφενός, και της Βαγδάτης και της Ερμπίλ, αφετέρου, η οποία περιλαμβάνει «να επιτραπεί στις τουρκικές δυνάμεις να καταδιώξουν μέλη του PKK στο  βόρειο Ιράκ».

Χθες, οι τουρκικές δυνάμεις πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς αέρος και πυροβολικού σε θέσεις του PKK στην κοιλάδα Ρασάφα, βόρεια του Ντουχόκ.

  • Ωστόσο, η ιρακινή πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι «οι τουρκικές επιχειρήσεις δεν είναι καινούριες, καθώς συνεχίζονται εδώ και χρόνια και είναι γενικά ενεργές μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου κάθε έτους (…σαν ένα καιρικό φαινόμενο!), επειδή το επιτρέπουν οι κλιματικές συνθήκες και το χειμώνα οι τουρκικές δυνάμεις αποσύρονται λόγω των συνθηκών κακοκαιρίας», κάτι δηλαδή το δεδομένο…

Σύμφωνα εξάλλου από κουρδικό  Rudaw, οι τουρκικές δυνάμεις δημιούργησαν ένα σημείο ελέγχου στον οδικό κόμβο «Kani Blavi και Belizani» στον κεντρικό δρόμο μεταξύ των περιοχών «Bamerni και Kani Masi» στην επαρχία Ντουχόκ από τις 24 Ιουνίου.

 «Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονται στην περιοχή με τον βαρύ οπλισμό τους» και η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει δύο επιχειρήσεις στις περιοχές Μπατίβα και Αμαντίγια τα τελευταία δύο χρόνια. Η Τουρκία έχει δημιουργήσει μέχρι στιγμής «150 στρατιωτικά σημεία εντός 35 χιλιομέτρων από την περιοχή του Κουρδιστάν».

Στις ειδήσεις στα κουρδικά μέσα ενημέρωσης χθες, αναφέρθηκε ότι οι τουρκικές δυνάμεις δημιούργησαν νέα στρατιωτικά φυλάκια στα βόρεια της επαρχίας Ντουχόκ για να επεκτείνουν τον έλεγχό τους στις παραμεθόριες περιοχές προκειμένου να παρακολουθούν το PKK, το οποίο η Άγκυρα πιστεύει ότι δραστηριοποιείται στις περιοχές που γειτνιάζουν με στα σύνορα του Ιράκ.

Σύμφωνα με πηγές, «οι τουρκικές δυνάμεις πραγματοποίησαν νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή Ναχλί της περιοχής Αμαντίγια, βόρεια του Ντουχόκ, και δημιούργησαν πολλά στρατιωτικά σημεία εδώ στις πλαγιές του όρους Μετίν, μεταξύ της κοιλάδας Sergele και της Wadi Rashafa.

Αυτά τα σημεία, επιπλέον στους απαραίτητους μηχανισμούς διάνοιξης δρόμων και δημιουργίας στρατιωτικών βάσεων «Εξοπλισμένες με όπλα και στρατιωτικά οχήματα».

300 τουρκικά τανκς μεταφέρθηκαν στην περιοχή για να ελέγχουν ιρακινές περιοχές

Κουρδικές πηγές ανέφεραν ότι η οργάνωση Christian Peace Team “Peacemaker Teams” (CPT) με έδρα τις ΗΠΑ παρακολούθησε την είσοδο του τουρκικού στρατού στην περιοχή του Ιρακινό Κουρδιστάν με 300 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα στα τέλη του περασμένου Ιουνίου και δημιούργησε ένα σημείο ελέγχου ασφαλείας εντός των συνόρων της την περιοχή Μπαντινάν.

Σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης, η Τουρκία σκοπεύει να χαράξει μια γραμμή ασφαλείας που ξεκινά από την περιοχή Şiladze μέχρι την περιοχή Bativa και περνώντας από τις περιοχές Derluk, Bamerni και Bekova και να φέρει όλα τα χωριά, τις πόλεις, τις συνοικίες, τα προάστια, τις κοιλάδες και τα εδάφη πίσω από αυτή τη γραμμή. τον στρατιωτικό έλεγχο του τουρκικού στρατού.

Ο Κιφάν Μαχμούτ, σύμβουλος μέσων ενημέρωσης του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP), δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι περιφερειακές αρχές δεν έκαναν καμία δήλωση σχετικά με την επέμβαση της Τουρκίας και είπε: «Οι ενέργειες της Τουρκίας δεν είναι καινούργιες και συνεχίζονται για πολλά χρόνια, δυστυχώς. Λόγω της παρουσίας δυνάμεων (PKK) στο έδαφος του Κουρδιστάν, υπάρχουν δεκάδες τουρκικές βάσεις που βρίσκονται στα βόρεια του Ντουχόκ και του Ερμπίλ», είπε και το θεώρησε δεδομένο ότι ο τουρκικός στρατός δραστηριποιείται απρόσκοπτα στην περιοχή.

«Η Τουρκία και το PKK θέλουν να μεταφέρουν τη σύγκρουσή τους πέρα ​​από το τουρκικό έδαφος, στο Ιρακινό Κουρδιστάν, τη Συρία και πιθανώς σε άλλες περιοχές της επαρχίας Νινευή, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Μπασίκα», είπε ο Μαχμούντ.

Πρόχειροι καταυλισμοί Κούρδων στο  “Mam Rashan” κοντά στο Ντουχόκ, Ιράκ (AP)

Είναι σημαντικό να σημειωθεί…

Η Πρώτη Κυρία του Ιράκ Shanaz Ibrahim Ahmed είχε εκφράσει προηγουμένως την ανησυχία της για τις εξελίξεις στο Ντουχόκ, λέγοντας: «Η κυριαρχία του Ιράκ βρίσκεται σε κίνδυνο και κανείς δεν μιλάει… Κατά μια σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, οι ένοπλες δυνάμεις μιας γειτονικής χώρας (Τουρκία) δημιουργούν σημεία ελέγχου και περιπολούν τα εδάφη μας», είπε.

Στη δήλωσή της την Κυριακή, η συμμαχία «Πολιτικές Αξίες», η οποία περιλαμβάνει πολλά κινήματα και κόμματα πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιράκ, ζήτησε να ληφθούν κατάλληλες και δυναμικές τοποθετήσεις για την προστασία των πολιτών από τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας στην περιοχή Αμαντίγια της επαρχίας Ντουχόκ.

Η δήλωση της συμμαχίας «Πολιτικές Αξίες»:

«Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν παραβιάσει την κυριαρχία του Ιράκ για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνεχίζουν τις στρατιωτικές τους επιθέσεις και σχεδόν αδιάκοπους βομβαρδισμούς κατά της επαρχίας Ντουχόκ, ειδικά της περιοχής Αμαντίγιε, συνεχίζουν να δημιουργούν σταθερά και κινητά στρατόπεδα και σημεία ελέγχου και συνεχίζουν να εκτοπίζουν μεγάλο αριθμό πολιτών».

 «Ο εκτοπισμός των χωρικών διαψεύδει τον ισχυρισμό της τουρκικής κυβέρνησης ότι καταδιώκει τους αντάρτες του PKK, αφού ο στόχος της είναι η εκδίωξη όλων των Κούρδων».

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου