Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Ο Όρμπαν μετά τον Πούτιν, φωτογραφίζεται και με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ε. Τατάρ


Πρώτος από αριστερά ο Β. Όρμπαν και τελευταίος ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερ. Τατάρ

του Νίκου Μελέτη 

Οι ανησυχίες ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Β. Όρμπαν θα χρησιμοποιήσει την τρέχουσα εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. για να προωθήσει τη δική του ατζέντα και να δημιουργήσει προβλήματα στους υπολοίπους εταίρους επιβεβαιώνονται. 

Πρώτη ήταν η επίσκεψή του Όρμπαν μόλις ανέλαβε η Ουγγαρία την Προεδρία του Συμβουλίου, στη Μόσχα την πρώτη επίσκεψη Ευρωπαίου ηγέτη μετά την Άνοιξη του 2022 προκειμένου να δείξει με τον τρόπο αυτό τη διαφοροποίηση του από την υπόλοιπη Ε.Ε. στο θέμα του Πολέμου της Ουκρανίας και τις άριστες σχέσεις του με τον Ρώσο προέδρο.


Το Σάββατο όμως προχώρησε σε ένα βήμα παραπάνω που αφορά άμεσα την Κύπρο και την Αθήνα. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός μετέβη στα Σούσα του Αζερμπαϊτζάν (που πρόσφατα ανακτήθηκαν από την Αρμενία) για να συμμετάσχει στην άτυπη Σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, ενός μηχανισμού που προωθεί η Τουρκία με βασικό μοχλό το Αζερμπαϊτζάν για την προώθηση της Τουρκικής επιρροής στην Κ.Ασία και στον λεγόμενο τουρκικό κόσμο.

Εκεί ο κ. Όρμπαν έσπευσε να συμμετάσχει στις εργασίες και να φωτογραφηθεί στην οικογενειακή φωτογραφία στο πλευρό του Τουρκοκύπριου κατοχικού ηγέτη Ε.Τατάρ ο οποίος είχε προσκληθεί ως «πρωθυπουργός της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Η Τουρκία συστηματικά προσπαθεί μέσω και αυτού του Οργανισμού και με τη στήριξη του Αζερμπαϊτζάν να επιτύχει βήματα αναγνώρισης του ψευδοκράτους αν και τα μέλη του Οργανισμού δεν έχουν υποκύψει μέχρι στιγμής στις πιέσεις ώστε το ψευδοκράτος να γίνει μέλος του Οργανισμού. Η παρουσία του Ούγγρου πρωθυπουργού και προεδρεύοντος του Συμβουλίου της Ε.Ε. για το εξάμηνο αυτό δίνει λάθος μηνύματα ότι δήθεν υπάρχει ευρωπαϊκή ανοχή και ίσως δεύτερες σκέψεις για το ψευδοκράτος ώστε να μπορεί ο κ. Ερντογάν να δηλώνει ότι ο στόχος της αναγνώρισης της αποσχιστικής οντότητας έρχεται πιο κοντά.

Έντονη και άμεση ήταν η αντίδραση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε., Ζ.Μπορέλ, που τόνισε ότι η «Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις προσπάθειες του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών (ΟΤΚ) να νομιμοποιήσει την τουρκοκυπριακή αποσχιστική οντότητα, τη λεγόμενη, διεθνώς μη αναγνωρισμένη, «τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου», ως παρατηρητή στον οργανισμό τουρκογενών κρατών». Ο κ.Μπορέλ επεσήμανε ακόμη ότι «αυτή η απόφαση, εκκρεμούσης της επικύρωσής της από τα μέλη του οργανισμού, είναι λυπηρή και έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι αρκετά μέλη του εξέφρασαν σθεναρή υποστήριξη στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Ο Ύπατος εκπρόσωπος τόνισε κατηγορηματικά ότι η «ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και αποδοκίμασε ουσιαστικά τις ενέργειες του Όρμπαν λέγοντας ότι η παρουσία του στα Σούσα πραγματοποιήθηκε, αποκλειστικά, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ουγγαρίας και αυτού του οργανισμού.

«Η Ουγγαρία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Αυτό δε συνεπάγεται οποιαδήποτε εξωτερική εκπροσώπηση της Ένωσης που αποτελεί ευθύνη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας», πρόσθεσε ο Ζοζέπ Μπορέλ διευκρινίζοντας ότι η Ουγγαρία δεν έχει λάβει καμία εντολή από το Συμβούλιο της ΕΕ για την προώθηση των σχέσεων με τον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών.

Από τη συνάντηση στα Σούσα απουσίαζε ο Τ. Ερντογάν ο οποίος άλλαξε την τελευταία στιγμή το πρόγραμμα του(εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρο Σ.Γιλμάζ) για να βρεθεί στη Γερμανία στον αγώνα Ολλανδίας-Τουρκίας, μετά το επεισόδιο που έγινε με τον αποκλεισμό του Τούρκου ποδοσφαιριστή που σχημάτισε το σύμβολο των Γκρίζων Λύκων, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την τιμωρία του παίκτη με δυο αγωνιστικές, ως πολιτική απόφαση της ΟΥΕΦΑ.
Φωτογραφίες: Secretariat of the Organization of Turkic States

από το liberal.gr

ΠΗΓΗ https://ardin-rixi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου