Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΓΓΡΑΦΟ Σε ανάκριση ο Μάρκος Κυπριανού

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=210794&-V=articles


Χωρίς αποφάσεις ολοκληρώθηκε η χτεσινή σύσκεψη στο αρχηγείο αστυνομίας σχετικά με την πορεία του ανακριτικού έργου για την τραγωδία στο Μαρί, και κυρίως σχετικά με την παραδοχή λειτουργού στο υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία έγγραφο του υπουργείου σχετικό με τη διαχείριση του φορτίου των εμπορευματοκιβωτίων, αλλοιώθηκε μετά την έκρηξη της 11ης Ιουλίου.
Η απουσία αποφάσεων κατά τη χτεσινή σύσκεψη αναφέρεται φυσιολογικά στη μη έκδοση διαταγής για σύλληψη των εμπλεκόμενων προσώπων, δηλαδή της ακολούθου στο υπουργείο Εξωτερικών, που παραδέχτηκε την εκ των υστέρων επέμβαση στο έγγραφο, και του όποιου ανωτέρου της έδωσε την εντολή για την επέμβαση στο έγγραφο. Ωστόσο, αποφασίστηκε χτες ότι η παραποίηση ή και ενδεχόμενη χάλκευση του εγγράφου θα απασχολήσει τις αρχές ανεξαρτήτως της έκβασης των ερευνών για τις ευθύνες της έκρηξης στο Μαρί. Συγκεκριμένα, καθώς η υπόθεση επέμβασης σε κρατικό έγγραφο συνιστά από μόνη της σοβαρότατο αδίκημα, με τη χάλκευση (δηλαδή τη μετά δόλου αλλοίωση εγγράφου) να επισύρει ποινές φυλάκισης έως δέκα χρόνων, αστυνομία και Γενική Εισαγγελία εμφανίζονται διατεθειμένες να παρουσιάσουν την υπόθεση μόνη της, ενώπιον δικαστηρίων.



Στα πλαίσια αυτής της προσέγγισης, κλήθηκε ξανά χτες το απόγευμα, σε πολύωρη ανάκριση η ακόλουθος στο υπουργείο Εξωτερικών, η οποία μία μέρα προηγουμένως είχε παραδεχτεί στις αρχές την επέμβαση στο έγγραφο. Σήμερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Π», αναμένεται να κληθούν για ανάκριση σχετικά με το αλλοιωμένο έγγραφο, ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου, Νίκος Αιμιλίου, με προφανές το ερώτημα πού θα κληθούν αμφότεροι να απαντήσουν: Ποιος έδωσε την εντολή για επέμβαση στο έγγραφο, όταν ακόμα ξικάπνιζε η ναυτική βάση από την έκρηξη;

Σκοπιμότητες αλλοίωσης
Όπως αποκάλυψε χτες ο «Π», η αλλοίωση στο έγγραφο σήμαινε ουσιαστικά την πρόσθεση στα πρακτικά από τη σύσκεψη στο υπουργείο Άμυνας της 7ης Φεβρουαρίου 2011, της εξής παρέμβασης του τότε υπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Κυπριανού: «Ο υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε (με την πρόταση του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς να καταστραφεί η πυρίτιδα), αφού, όπως είπε, η πυρίτιδα είναι ασταθής». Η τοποθέτηση αυτή στο αντίστοιχο πρακτικό που διατήρησε το επιτελείο του υπουργού Άμυνας, δεν εμφανίζεται πουθενά, όπως δεν εμφανίζεται και η πρόταση καταστροφής του φορτίου διατυπωμένη από τον αρχηγό ΓΕΕΦ. Παρόμοια δεν εμφανίζεται και η κατακλείδα πρόταση στο πρακτικό του ΥΠΕΞ (όπως τουλάχιστον είχε αναγνωστεί στον «Π» από πηγή του ΥΠΕΞ στις 12 Ιουλίου), ότι δηλαδή «ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να επικεντρωθούν όλοι στα θέματα ασφαλείας και να υπάρξει εκτίμηση για τη σταθερότητα της πυρίτιδας». Υπενθυμίζεται ότι η σύσκεψη της 7ης Φεβρουαρίου 2011 ήταν εκείνη στην οποία συμμετείχαν οι τότε υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, ακούγοντας το διευθυντή της διοίκησης Υλικού Πολέμου να μιλά για αποσταθεροποίηση του υλικού στο φορτίο και για κίνδυνο αυτανάφλεξής του.

Αξιολόγηση παραδοχών
Σε δηλώσεις για το θέμα του αλλοιωμένου εγγράφου προέβη χτες και ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι πληροφορίες αξιολογούνται από τους ανακριτές και διερευνώνται. Ο κ. Κατσουνωτός, ωστόσο, δεν σχολίασε το αίτημα της οικογένειας του εκλιπόντος πλοιάρχου Ανδρέα Ιωαννίδη να τεθούν σε διαθεσιμότητα ο αρχηγός και ο υπαρχηγός του σώματος.


Μάρκος: Δεν ήταν έγγραφο...
Ο Μάρκος Κυπριανού με χθεσινές δηλώσεις του, αποδείχθηκε μόνος εκ των εμπλεκομένων που διέψευσε το χθεσινό δημοείευμα του «Π». Ο κ. Κυπριανού ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε επισήμως τέτοιο έγγραφο, και πολύ περισσότερο δεν έχει παραποιηθεί. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει.

Παίζουν και αλλού αλλοιώσεις...
Το έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών δεν είναι το μόνο που απασχολεί τις αρχές για ενδεχόμενη παραποίηση ή και χάλκευσή του μετά την έκρηξη της 11ης Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», χτες οι ανακριτές έφτασαν μέχρι το Προεδρικό (ή τουλάχιστον στην αυλή του) για να παραλάβουν δύο υπολογιστές (με τους σκληρούς δίσκους τους). Ο έλεγχος των υπολογιστών θα μπορούσε να ενταχθεί πάντως στη νενομισμένη διερεύνηση της υπόθεσης, ωστόσο δεν αποκλείεται οι ανακριτικές αρχές να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία το γεγονός ότι το Προεδρικό κατέθεσε δεκαπέντε μέρες μετά την τραγωδία ένα επιπλέον έγγραφο στα 252 που είχε αρχικά καταθέσει στις αρχές. Το έγγραφο αυτό αφορούσε στα πρακτικά που είχαν τηρηθεί κατά τη σύσκεψη της 6ης Φεβρουαρίου του 2009, οπότε και αποφασιζόταν η κατάσχεση του φορτίου πυρίτιδας στα 98 εμπορευματοκιβώτια. Ακόμα οι ανακριτικές αρχές διερευνούν τις καταγγελίες δύο αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς για αλλοίωση των πρακτικών που τήρησε το επιτελείο του υπουργού Άμυνας από την τελευταία σύσκεψη πριν την τραγική έκρηξη, όταν λαμβανόταν η απόφαση για ράντισμα των εμπορευματοκιβωτίων με νερό.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΡΟΥΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
10/08/2011 - 08:31

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου