Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Κύπρος: Συμφωνία για τα μέτρα οικονομικής εξυγίανσης

Από το ιστολόγιο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2033805

Σε συμφωνία επί του πακέτου μέτρων οικονομικής εξυγίανσης κατέληξε η χθεσινοβραδινή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τους ηγέτες των τριών κυριοτέρων συντεχνιών της Κύπρου.
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, η συμφωνία, που αναμένεται να σταλεί στη Βουλή αργότερα εντός της ημέρας περιλαμβάνει ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές για εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών.
Από τα βασικότερα μέτρα που προβλέπει είναι η σταδιακή κατάργηση των επαγγελματικών σχεδίων συνταξιοδότησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και η άμεση ένταξη των νεοεισερχομένων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Στόχος, τονισε ο κ. Στεφάνου, είναι να απομείνει ένα μόνο συνταξιοδοτικό Ταμείο, από το οποίο θα συνταξιοδοτούνται όλοι με τα ίδια κριτήρια, ενώ οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι θα αυξήσουν τη συνεισφορά τους για τη συνταξιοδότησή τους.
Η συμφωνία έγινε αντικείμενο κριτικής από τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και αντιπρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο. Όπως ανέφερε με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε υπήρξε υπαναχώρηση από τη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει οι ηγέτες των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συνεπώς, τόνισε, το πακέτο μέτρων δεν μπορεί να ψηφισθεί από τη Βουλή αν δεν τροποποιηθεί.



Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ κατηγόρησε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι υπέκυψε στις πιέσεις των συντεχνιών και τον επέκρινε για έλλειψη βούλησης.
Οι επικρίσεις του κ. Παπαδόπουλου αφορούν την απάλειψη της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τα κόμματα για υπολογισμό της σύνταξης με βάση το μέσο όρο των μισθών των τελευταίων 30 μηνών αντί του τελευταίου μισθού και τη μείωση της συνεισφοράς των εργαζομένων για αντιμετώπιση της κρίσης από 4% σε 3% για τρία χρόνια ή όσο χρειαστεί.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, απέρριψε τις επικρίσεις του κ. Παπαδόπουλου, λέγοντας ότι το πακέτο που συμφωνήθηκε περιλαμβάνει την πλειονότητα των μέτρων, τα οποία είχαν συμφωνηθεί με τα κόμματα και αντιμετωπίζει και διαρθρωτικά προβλήματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου