Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Και στην Ιταλία φταίει η φοροδιαφυγή - Εκστρατεία για την πάταξή της

Από το ιστολόγιο http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=90624&catid=7



«Εκστρατεία ευαισθητοποίησης» κατά της φοροδιαφυγής αποφάσισε να ξεκινήσει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι με το συντονισμό της να ανατίθεται στον υπουργό οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι.

Από σήμερα, στις ιταλικές εφημερίδες και στα ιταλικά τηλεοπτικά κανάλια, πρόκειται να αρχίσουν να δημοσιεύονται και να προβάλλονται, σειρά φωτογραφιών και διαφημίσεων με κεντρικό μήνυμα ότι «ο φοροφυγάς είναι παράσιτο της κοινωνίας».

Ένα πιο εκτενές μήνυμα της εκστρατείας αυτής αναφέρει ότι «όποιος ζει σε βάρος των άλλων ζημιώνει το κοινωνικό σύνολο. Η πάταξη της φοροδιαφυγής, αποτελεί και δικό σου συμφέρον».

Με τα μηνύματα αυτά «κοινωνικής ευαισθητοποίησης» η ιταλική κυβέρνηση ζητά επίσης από τους πολίτες «να απαιτούν πάντα να τους δίνεται διάτρητη απόδειξη ή ταμειακής μηχανής».

Σε ένα από τα τηλεοπτικά μηνύματα παρουσιάζονται ένα σχολείο, ένα δημόσιο ιατρείο και ένα πάρκο, εντελώς άδεια. Αμέσως μετά, όμως, χάρη στις εισπράξεις φόρων, το σχολείο αποκτά βιβλία, το ιατρείο κρεβάτι για τους ασθενείς, το πάρκο γεμίζει παιδιά.

Σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι η κίνηση αυτή του Μπερλουσκόνι, είναι ένδειξη της νέας, κρίσιμης περιόδου που περνά η χώρα, της ανάγκης μείωσης των δαπανών και αύξησης των εισπράξεων φόρων.

Υπενθυμίζουν όμως παράλληλα και την ανακολουθία του, αφού μέχρι πρότινος ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός παρότρυνε τους ιταλούς «να προσπαθούν να κάνουν και μια δεύτερη αδήλωτη δουλίτσα» και υπογράμμιζε ότι «οι φόροι είναι δίκαιοι μόνον αν δεν ξεπερνούν το 33% του συνολικού εισοδήματος».

Οι εποχές, οι ανάγκες και οι διεθνείς συνθήκες όμως άλλαξαν, με άμεση προσαρμογή της μπερλουσκονικής θεωρίας και πράξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου