Η εποχή μας δεν είναι για τους ποιητές. Και δεν είναι κυρίως για δημιουργούς και για ανθρώπους που με το πέρασμά τους από τη ζωή αυτή άφησαν πίσω τους έργα που χάραξαν την ιστορία του τόπου μας και πέρασαν στην αθανασία Η Αδυναμία της πολιτείας και ιδιαίτερα του Υπουργείου Πολιτισμού να προστατεύει πολιτιστικά στοιχειά της πόλεως μας και να εφαρμόσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο ορθολογικής διαχείρισης και ανάδειξης των πολιτιστικών στοιχείων βρίσκει πεδίο εφαρμογής στη αδιαφορία που επιδεικνύει για την διατήρηση και αποκατάσταση της Οικίας του Εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά.. Στο όνομα του μνημονίου η Κυβέρνηση δεν έχει ιεραρχήσει ούτε καν τις υποτυπώδεις ενέργειες που μπορεί να κάνει για την διάσωση στοιχείων του Ελληνικού Πολιτισμού. Αντιθέτως έχει παρατήσει στην τύχη τους τέτοιες δομές πολιτισμού εφαρμόζοντας την στυγνή πολιτική που της υποδεικνύουν, δίχως ίχνος προσπάθειας ανασύνταξης εννοιών όπως πολιτισμός και ιστορικές μνήμες .
Η νέα τακτική που μας υποδεικνύει για τα τόσο σημαντικά μνημεία μας είναι η εξαγορά του μνημείου από την «Κοινωνία των πολιτών » υποκαθιστώντας έτσι τόσο το ρόλο του Δημοσίου όσο και την εθνική ακεραιότητα του Ελληνικού Πολιτισμού.
Στα πλαίσια του θέματος αυτού που είναι άμεσα συνυφασμένο με την πόλη των Πατρών και την πολιτιστική της κληρονομία , ο Βουλευτής Αχαΐας και πρώην Υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης έφερε το θέμα στη Βουλή καταθέτοντας ερώτηση και έλαβε σχετική απάντηση .
Το πλήρες κείμενο της απάντησης έχει ως εξής:
«Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 17084/30.5.2011 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Μιχάλη Μπεκίρη και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Το κτίριο επί της οδού Κορίνθου 241, στην Πάτρα, όπου γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Κωστής Παλαμάς, έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1469/1950. με την Υ.Α ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/13634/3598/10.2.1983 (ΦΕΚ 128/Β/23.3.1983) και προστατεύεται πλέον από τις διατάξεις του Ν. 3028/2002.
Σας αναφέρουμε, επίσης, ότι η Πολιτεία, τιμώντας το σπουδαίο αυτό ποιητή, έχει χαρακτηρίσει ως μνημεία την οικία όπου μεγάλωσε στο Μεσολόγγι με την Υ.Α Α/29776/307/10.3.1959 (ΦΕΚ 119/Β/2.4.1959) και την οικία όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην οδό Περιάνδρου 5, στην Πλάκα στην Αθήνα, με την Υ.Α ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2136/35245/12.7.1999 (ΦΕΚ 1579/Β/6.8.1999).
Για την εξαγορά και αξιοποίηση του ακινήτου θα πρέπει να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 18 του Ν. 3028/2002 και να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πιστώσεις.
Δεδομένου ότι η φροντίδα για την πολιτιστική κληρονομιά, κατά το Σύνταγμα, «αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός», η κρίση ίσως είναι μια ευκαιρία για να αναδειχθεί το πόσο μπορεί να βοηθήσουν οι πολίτες την προσπάθεια που κάνουν οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ και πόσο σημαντικό είναι να μη λέμε πάντα ότι το κράτος πρέπει να το κάνει αυτό, αλλά να κάνουμε και εμείς.
Το ΥΠΠΟΤ θα βοηθούσε οποιαδήποτε προσπάθεια, ώστε να κινητοποιηθεί η «Κοινωνία των Πολιτών», ιδρύματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, για να προσφέρουν προς αυτήν την κατεύθυνση. »
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου