Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

FT Deutschland: Τον Οκτώβρη η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Από τον Οκτώβριο αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο το EFSF να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, σύμφωνα με δημοσίευμα των γερμανικών Financial Times.



Μέχρι τότε, κι ενώ πολλές λεπτομέρειες βρίσκονται σε εκκρεμότητα, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα μπορούν να επαναγοράζουν ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα χρέους.
Η διαβεβαίωση στήριξης της ευρωζώνης από το γαλλογερμανικό άξονα, αναφέρει η εφημερίδα, οδήγησε την ΕΚΤ στην απόφαση αγοράς ισπανικών και ιταλικών τίτλων, επαναφέροντας το παλαιότερο πρόγραμμα που είχε τεθεί σε αδράνεια.
Την Κυριακή το βράδυ, η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, σε κοινή τους δήλωση διαβεβαίωσαν ότι τα εθνικά τους κοινοβούλια θα έχουν αποφασίσει μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη τις δυνατότητες πρωτοβουλιών του EFSF στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εντολή προς το EFSF για δραστηριοποίηση και στην αγορά ομολόγων αναφέρθηκε ρητώς.
Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών
Το ερχόμενο διάστημα, δηλαδή τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών, του EFSF, της Κομισιόν και των τραπεζών θα πρέπει να συμφωνήσουν για τις λεπτομέρειες. Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί το ύψος του αποθεματικού που θα πρέπει να διαθέτει το Ταμείο για να παρεμβαίνει στις αγορές.
Στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν για την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου. Στη συνέχεια, οι αποφάσεις θα τεθούν στην κρίση των εθνικών κοινοβουλίων.
Τον Οκτώβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας.
Πάντως, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η έκτη δόση του ελληνικού δανείου αναμένεται ότι θα προέλθει με το παλαιό σύστημα κι όχι μέσω του EFSF. Οι επόμενες δόσεις αναμένεται ότι θα δοθούν μέσω του EFSF.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου