Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Πόσο πιθανή είναι η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία;

Από το ιστολόγιο http://www.defence-point.gr/news/?p=17096


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου έφθασε στη Συρία, για να επιδώσει στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ένα «ισχυρό μήνυμα» προκειμένου να σταματήσουν οι επιχειρήσεις του στρατού εναντίον διαδηλωτών.
Η Τουρκία, η οποία είχε στενές σχέσεις με τον Άσαντ, μοιάζει όλο και περισσότερο θορυβημένη από τον κλιμακούμενη ένταση στη Συρία και επιδιώκει να τον πιέσει να δώσει ένα τέλος στη βία, από την οποία σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.600 πολίτες.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ζήτησε από το Νταβούτογλου να ενεργήσει, ουσιαστικά, ως απεσταλμένος των ΗΠΑ και να ζητήσει την άμεση κατάπαυσης του πυρός.



Ωστόσο, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Άσαντ δήλωσε ότι η Συρία δεν θα αποδεχθεί ανάμιξη στα εσωτερικά της κι επέκρινε την Άγκυρα διότι, όπως είπε, αγνοεί το ρόλο ενόπλων οργανώσεων τις οποίες η Δαμασκός κατηγορεί ότι βρίσκονται πίσω από τις ταραχές. «Αν ο Νταβούτογλου έρχεται στη Συρία για να παραδώσει ένα αποφασιστικό μήνυμα, τότε θα ακούσει ακόμα πιο αποφασιστικές κουβέντες όσον αφορά τη θέση της Τουρκίας», δήλωσε ο Μπουτάινα Σαάμπαν.
Μετά τις συνομιλίες που διήρκεσαν έξι ώρες ο Νταβούτογλου πήγε στην πρεσβεία της Τουρκίας χωρίς να κάνει καμία ανακοίνωση για το τι συζητήθηκε. Νωρίτερα, η Άγκυρα δήλωνε ότι ο υπουργός επρόκειτο να μεταφέρει ένα «αυστηρό μήνυμα» στη συριακή κυβέρνηση σχετικά με την καταστολή των κινητοποιήσεων η οποία οδήγησε τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν να ανακαλέσουν τους πρεσβευτές τους από τη Δαμασκό.
Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας με την υποστήριξη αρμάτων μάχης σκότωσαν σήμερα, Τρίτη, τουλάχιστον 30 αμάχους στην περιοχή γύρω από τη Χάμα και σε μία πόλη κοντά στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο συριακός Εθνικός Οργανισμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο οργανισμός, του οποίου προΐσταται ο Άμαρ Κουράμπι, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν στρατεύματα με την υποστήριξη αρμάτων μάχης εισέβαλαν το χωριό Σόραν και άλλα χωριά βόρεια της Χάμα.
Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, επίσης, στην πόλη Μπίνις, περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με την Τουρκία, σε μία παρόμοια επίθεση στην πόλη, όπου εντείνεται το κίνημα αμφισβήτησης εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα πάντα με τον οργανισμό.
Το ερώτημα είναι πλέον πόσο κοντά βρισκόμαστε σε στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, ασφαλώς με ανθρωπιστικό πρόσχημα, μια ενέργεια η οποία νομοτελειακά θα εμπλέξει το ΝΑΤΟ. Το «παιχνίδι» φαίνεται να έχει δύο παραμέτρους τουλάχιστον:
Αφενός το ότι η Δύση σε περίπτωση ανατροπής του καθεστώτος Άσαντ θα είχε διαρρήξει τον «άξονα» Ιράν, Συρίας, Χεζμπολάχ, Χαμάς, δηλαδή με λίγα λόγια την πρόσβαση της Τεχεράνης στη Νοτιοανατολική μεσόγειο και τη δυνατότητα να απειλεί αξιόπιστα το Ισραήλ με το άνοιγμα νέων μετώπων σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης.
Αφετέρου, το ότι το συριακό καθεστώς, πέραν του ζητήματος της «τιμής» του κράτους, ένας παράγοντας με ιδιαίτερη αξία στον αραβικό κόσμο, ποντάρει στην στρατιωτική «υπερ-εξάπλωση» της Δύσης και τις δυσμενείς εξελίξεις σε όλα σχεδόν τα μέτωπα (Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη), κάτι το οποίο κάνει το συριακό καθεστώς που ούτως ή άλλων μάχεται για την επιβίωση της εξουσίας των Αλαουιτών (αλλιώς οι συνέπειες θα είναι δραματικές…), να πιστεύει ότι το ενδεχόμενο εισβολής είναι φιλολογικό…
Το ποιος έχει δίκιο αναμένεται να ξεκαθαρίζει αρκετά σύντομα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου