Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Οργιάζουν οι φήμες για το τι συμβαίνει στο Λονδίνο

Από το ιστολόγιο http://www.antinews.gr/2011/08/10/117413/


Την ώρα που οι ταραχές του Λονδίνου εξαπλώνονται και σε άλλες πόλεις της Αγγλίας, κυκλοφορούν έντονες φήμες και καταγγελίες, ότι κάποιοι που συστήνονται ως δημοσιογράφοι, προσφέρουν χρήματα σε νεαρούς για να προκαλέσουν επεισόδια. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε μάλλον κάποιοι προβοκάρουν τις εκδηλώσεις βίας.
Σύμφωνα με Tweets που έστειλαν χθες βράδυ κάτοικοι του Leicester, εμφανίσθηκαν κάποιοι οι οποίοι πλήρωναν νεαρά παιδιά με μετρητά, αρκεί αυτά να προκαλέσουν επεισόδια. Αργότερα τη νύχτα, το Leicester σημαδεύτηκε με ιδιαίτερα σκληρή βία, καθώς ομάδες νέων πυρπόλησαν αρκετά κτίρια στο κέντρο της πόλης.



Ο ιδιοκτήτης nightclub James Cockerill ανέφερε στο BBC, ότι κουκουλοφόροι Ασιάτες, μαύροι, και λευκοί νεαροί, με μερικούς απ αυτούς μέχρι και 12 χρονών, διέλυσαν το κέντρο της πόλης χθες τα μεσάνυχτα.
Ένα από τα πολλά μηνύματα Twitter, που προωθήθηκαν και στην αστυνομία, συμπεριλαμβάνει και τη φωτογραφία ενός μπλε αυτοκινήτου Volkswagen Passat Se Tdi σταθμευμένου στη γωνία ενός δρόμου, με τους δυο επιβάτες του, που υποτίθεται ότι είναι δημοσιογράφοι,  όρθιους λίγο πιο πέρα. Δεν μπορεί πάντως να επιβεβαιωθεί αν οι δυο άνδρες είναι όντως δημοσιογράφοι, ή έστω ότι παρίσταναν τους δημοσιογράφους. Ακόμη και το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι πρόσφεραν χρήματα σε νεαρούς για να προκαλέσουν επεισόδια, είναι απλά μια εικασία προς το παρόν.


Η χρήση όμως προβοκατόρων, ή μυστικών αστυνομικών, προκειμένου να ξεκινήσουν βίαια επεισόδια αποτελεί συνηθισμένη μέθοδο ώστε να δικαιολογηθεί αργότερα η σκληρή καταστολή. Αυτή η τακτική έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές σε Συνόδους Κορυφής. Υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά, σε όλο τον κόσμο, όπου οι αρχές έχουν χρησιμοποιήσει αναρχικούς για να ξεκινήσουν επεισόδια, ή έβαλαν δικούς τους αστυνομικούς να παριστάνουν τους ταραξίες, έτσι ώστε να προκληθεί χάος.
Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι φωνές αυτοπτών μαρτύρων, που θέλουν την αστυνομία του Λονδίνου να έχει διαταχθεί να μην επεμβαίνει, και να αφήνει τους πλιατσικολόγους να κάνουν ότι τους καπνίσει. Το σκεπτικό είναι ότι κάποιοι ήθελαν το Λονδίνο να καταστραφεί τις πρώτες βραδιές, έτσι ώστε η φοβισμένη κοινή γνώμη να απαιτήσει στρατό στους δρόμους, λαστιχένιες σφαίρες, κανόνια νερού, και απαγόρευση κυκλοφορίας.
Όντως τις πρώτες ημέρες υπήρχε μια χλιαρή αντιμετώπιση των ταραξιών από πλευράς της αστυνομίας, με πολλές μαρτυρίες ανθρώπων που ανέφεραν ότι η αστυνομία απλά παρακολουθούσε τις λεηλασίες καταστημάτων, μικρών και μεγάλων, χωρίς να αντιδρά. Αυτό παρατηρήθηκε κυρίως στο Tottenham, και συνεχίστηκε και αλλού, μέχρι χθες βράδυ,  που ο πρωθυπουργός διέταξε τελικά την ανάπτυξη χιλιάδων αστυνομικών στους δρόμους.
Τα παραπάνω έχουν επιβεβαιωθεί και από την Scotland Yard, που παραδέχτηκε ότι η αστυνομία είχε εντολές να «μην αντιδρά και απλώς να παρατηρεί», ακόμη και ενώπιον τέλεσης βίαιων εγκλημάτων εναντίον προσώπων και περιουσιών. Για αυτό και δεν σημειώθηκαν συλλήψεις. Σύμφωνα με την Daily Mail, η αστυνομία είχε εντολή να περιορίσει τη βία αλλά να μη συλλαμβάνει τους παραβάτες, τους οποίους θα αναγνώριζε και θα συλλάμβανε αργότερα, μέσα από τα διάφορα βίντεο.
Η απόφαση να διαταχθεί η αστυνομία να μην παρέμβει ερμηνεύεται ως αντίδραση στη λαϊκή κατακραυγή που είχε ακολουθήσει το  θάνατο του εφημεριδοπώλη Ian Tomlinson από αστυνομικούς  το 2009, στη διάρκεια της Συνόδου των G20.
Όπως έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν, οι αρχές ασφαλείας συνηθίζουν να αφήνουν το χάος να εξελίσσεται ανεξέλεγκτο, ακόμη και με κίνδυνο για την ασφάλεια των ίδιων των προβοκατόρων πρακτόρων τους, έτσι ώστε να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη και να φτάσει στο σημείο να απαιτεί περισσότερη αστυνόμευση και μέτρα ασφαλείας, τα οποία στο τέλος θα καταλήξουν να περιορίσουν την όποια νόμιμη μορφή διαδηλώσεων, ακόμη και αναγκαίων διαμαρτυριών εναντίον του καθεστώτος.
Η αρχική ανεπαρκής αντίδραση της αγγλικής αστυνομίας ήδη οδήγησε σε πολλές φωνές που ζητάνε ακόμη και την επιβολή  στρατιωτικού νόμου κλπ. Η πιο δημοφιλής εφημερίδα της χώρας The Sun, δημοσίευσε σήμερα δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία τα 2/3 των Βρετανών επιθυμούν τη χρήση λαστιχένιων σφαιρών εναντίον των διαδηλωτών, ενώ το 33% υποστηρίζει τη χρήση αληθινών πυρών. Το 82% θέλει την απαγόρευση της κυκλοφορίας, το 78% τη χρήση δακρυγόνων, και το 72% στηρίζει τη χρήση συσκευών ηλεκτρικής εκκένωσης Tasers!

S.A.-Prison Planet
http://www.prisonplanet.com/police-were-ordered-to-stand-down-as-london-burned.html
http://www.prisonplanet.com/claim-youths-offered-money-to-start-riots.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου