Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Τουρκία: Προφυλάκιση για απόπειρα πραξικοπήματος σε άποστρατο αξιωματικό

Από το ιστολόγιο http://www.newpost.gr/
Ένας στρατηγός εν αποστρατεία του τουρκικού στρατού, που αποκαλείται ο "υπ’ αριθμόν ένα ύποπτος", προφυλακίστηκε ενόψει της δίκης του για την ενορχήστρωση μιας εκστρατείας μέσω του Διαδικτύου με σκοπό την δυσφήμιση του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) και την προετοιμασία πραξικοπήματος, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.



Ο στρατηγός ε.α. Χασάν Ιγκσίζ, πρώην διοικητής της Πρώτης Στρατιάς, είναι ο πρώτος (πρώην) ανώτατος αξιωματικός που προφυλακίζεται μετά τις κρίσεις και την ανάδειξη, την περασμένη εβδομάδα, των τεσσάρων νέων επικεφαλής των επιτελείων των όπλων των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων.

Οι προκάτοχοί τους παραιτήθηκαν πριν από την συνεδρίαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAS) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις φυλακίσεις ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών.

Ο Ιγκσίζ είναι ένας από τους 22 απόστρατους και εν ενεργεία στρατιωτικούς που κατηγορούνται ότι "αποπειράθηκαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση ή να εμποδίσουν τις ενέργειές της δια της βίας" και ότι συμμετείχαν σε παράνομη ένοπλη οργάνωση, σύμφωνα με το κατηγορητήριο το οποίο του απαγγέλθηκε από δικαστήριο στα τέλη του περασμένου μήνα.

Η δίωξη εντάσσεται στην ευρύτερη έρευνα για το δίκτυο των υπερεθνικιστών που αποκαλείται Εργκενεκόν και φέρεται να σχεδίαζε να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Στο επίκεντρό της βρίσκονται ιστότοποι που φέρονται να είχαν δημιουργήσει στρατιωτικοί που εναντιώνονταν στην κυβέρνηση του ισλαμιστικών καταβολών συντηρητικού κόμματος AK.

Ο συνήγορος του Ιγκσίζ είπε πως ο στρατός αποδέχθηκε την ύπαρξη των ιστοτόπων, που λειτουργούσαν 10 χρόνια όπως αυτό επιβεβαιώνεται από επίσημα έγγραφα, και ότι η δημιουργία και λειτουργία τους δεν αποτελούσε παράνομη δραστηριότητα, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN T?rk.

Αρκετές εκατοντάδες δικηγόροι, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, στρατιωτικοί κ.λπ. διώκονται στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκενεκόν, ενώ άλλοι 200 εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί διώκονται στο πλαίσιο της λεγόμενης υπόθεσης Βαριοπούλα.

Ο Ιγκσίζ κατηγορείται ότι "ενορχήστρωνε και διέσπειρε μαύρη προπαγάνδα και παραπληροφόρηση διαμέσου ιστοτόπων στο Διαδίκτυο με στόχο να δημιουργήσει ένα περιβάλλον το οποίο θα διευκόλυνε μια επέμβαση του στρατού". Ανάμεσα στους συγκατηγορουμένους του είναι ο στρατηγός Νουσρέτ Τάσντελερ, πρώην επικεφαλής της στρατιάς Αιγαίου, παρότι το YAS τον διόρισε την περασμένη εβδομάδα διοικητή της σχολής του δόγματος των ένοπλων δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου