Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Λαφοντέν: Να αποκόψουμε τις χώρες από τις χρηματοπιστωτικές αγορές

Από το ιστολόγιο http://www.xrimanews.gr/

XRIMANEWS.GR'Ναι' στο ευρωομόλογο, 'όχι' στην οικονομική κυβέρνηση, ημιτελής η ιδέα του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Απόψεις του 'Όσκαρ Λαφοντέν, προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Η Αριστερά στο Ζαάρλαντ.
Ο Όσκαρ Λαφοντέν, το τρομερή παιδί της γερμανικής πολιτικής, κορυφαίο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών και υποψήφιος παλαιότερα για την καγκελαρία, γύρισε τη δεκαετία του '90 τα νώτα στην παράταξή του και εντάχθηκε στο κόμμα της Αριστεράς, όπου έγινε και επικεφαλής του.
Τράπεζες, καζίνα με τσογαδόροι
 
Πολέμιος του ευρώ, επικρίνει με σφοδρότητα τη δέσμη ιδεών Μέρκελ-Σαρκοζί, τάσσεται κατά της οικονομικής κυβέρνησης, υπέρ του ευρωομολόγου και ρίχνει το ανάθεμα στις τράπεζες. «Χωρίς μια νέα τάξη πραγμάτων στον τραπεζικό τομέα, χωρίς τάξη σε αυτά τα καζίνα με τους τζογαδόρους δεν υπάρχει εξυγίανση της παγκόσμιας οικονομίας και δεν υπάρχει εξυγίανση του ευρώ, τονίζει ο Όσκαρ Λαφοντέν σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Ραδιόφωνο.
«Το δεύτερο είναι ότι εάν οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, και κυρίως η Γερμανία, συνεχίσουν να κάνουν λάθη με πολιτική ντάμπινγκ στους μισθούς και στη φορολογία, τότε θα καταρρεύσει ολόκληρο το σύστημα του ευρώ. Στη Γερμανία τα τελευταία 10 χρόνια τηρείται μισθολογική πολιτική που φέρνει σε μεγάλη δυσκολία τα γειτονικά μας κράτη. Αυτή η μισθολογική πολιτική θα πρέπει να συντονιστεί μέσα στο πλαίσιο μιας οικονομικής κυβέρνησης, που σημαίνει ότι όλες οι χώρες θα πρέπει αναλογικά με την απόδοση της οικονομίας τους να αυξήσουν μισθούς και ημερομίσθια. Ένα θα πρέπει να ξέρουν όλοι οι εμπειρογνώμονες: ότι με μαζικές μειώσεις μισθών, καμιά οικονομία δεν εξυγιαίνεται».
 
Παλιά ιδέα το ευρωομόλογο
 
Για το φόρο σε χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ο Λαφοντέν θυμίζει ότι δεν είναι νέα ιδέα. Την πρωτοανέφεραν πριν από χρόνια ο π. καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο π. Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν. Ωστόσο, επισημαίνει ο Λαφοντέν, που σήμερα είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς στο  κρατίδιο Ζάαρλαντ, σημασία έχει οι Ευρωπαίοι να το εννοούν στα σοβαρά και να το υλοποιήσουν. Το ζήτημα όμως είναι, προσθέτει, ότι σήμερα οι τράπεζες αποφασίζουν για την πολιτική κι όχι το αντίθετο. Όσο αυτό ισχύει δεν θα υπάρξει τέτοιος φόρος.
Τέλος ο Λαφοντέν τάσσεται υπέρ του ευρωομόλογο.
«Ως πρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς έκανα αυτήν την πρόταση πριν από καιρό», θυμίζει.
«Με το ευρωομόλογο θα εμποδίζαμε την έκρηξη των επιτοκίων δανεισμού στις λεγόμενες υπό ανάπτυξη χώρες, αλλά απορρίφθηκε ως ιδέα, κυρίως από την Μέρκελ και τον τότε υπουργό Οικονομίας Στάινμπρουκ. Σήμερα έχουμε άλλα δεδομένα. Σήμερα πρέπει να αποκόψουμε τις χώρες από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.  Και ίσως σε δέκα χρόνια να έχουμε μια δημόσια τράπεζα που δεν θα δανείζει τη Deutsche Bank με επιτόκιο με 1,25% και την Ελλάδα με επιτόκιο πάνω από 10%. Όσο καιρό υπάρχει αυτός ο μηχανισμός μη περιμένετε βελτίωση της κατάστασης».    
 

dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου