Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Ιράκ: Τουρκικά μαχητικά σφυροκόπησαν θέσεις κούρδων

Από το ιστολόγιο http://www.capital.gr/News.asp?id=1264551
Τουρκικά μαχητικά και πυροβόλα σφυροκόπησαν θέσεις κούρδων ανταρτών στο Ιράκ από τη νύχτα ως το πρωί την Παρασκευή, μερικές ώρες αφότου οι αντάρτες εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον των υπηρεσιών ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Οι επιδρομές, οι πρώτες εναντίον των ανταρτών που κρύβονται στα βουνά του βόρειου Ιράκ εδώ και πάνω από ένα χρόνο, σηματοδοτούν μια σοβαρή κλιμάκωση της 27ετούς σύγκρουσης μετά την κατάρρευση των προσπαθειών να υπάρξει επίλυση του κουρδικού μέσω διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό, μαχητικά έπληξαν 28 στόχους του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στο βουνό Καντίλ και στις περιοχές Χακούρκ, Αβασίν-Μπασιάν και Ζαπ. "Σε συντονισμό με την αεροπορική επιχείρηση εντατικά πυρά πυροβολικού έπληξαν 96 στόχους στις ίδιες περιοχές", ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο. "Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στην μάχη κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστούν αποφασιστικά εντός της χώρας και στο εξωτερικό", πρόσθεσε.


Ο στρατός της Τουρκίας έδωσε στη δημοσιότητα μαγνητοσκοπημένο υλικό από τα πιλοτήρια των μαχητικών, που δείχνει εκρήξεις και σύννεφα καπνού από πλήγματα πυραύλων με καθοδήγηση λέιζερ που έπλητταν στόχους. Οι στόχοι αυτοί, σύμφωνα με τον στρατό, ήταν καταφύγια, αποθήκες και θέσεις με αντιαεροπορικά του PKK. Η επιχείρηση, ωστόσο, προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από πλευράς του Ιράκ.

"Η θέση μας είναι σαφής: απορρίπτουμε τις παραβιάσεις και τις υπερβάσεις των συνόρων. Αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω στρατιωτικής δράσης", δήλωσε ο Λαμπίντ Αμπάουι, υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράκ. "Το Ιράκ θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί ώστε να βρεθούν άλλοι τρόποι να αντιμετωπιστεί αυτή η κλιμάκωση".

Ο στρατός είχε βομβαρδίσει θέσεις των ανταρτών και στην διάρκεια της προηγούμενης νύχτα σε αντίποινα για την έξαρση των επιθέσεών τους μέσα στους τελευταίους μήνες, ειδικά την ενέδρα της Τετάρτης η οποία στοίχισε τη ζωή σε εννέα τούρκους στρατιώτες.

Το PKK στο Ιράκ ανέφερε ότι δεν υπέστη απώλειες. "Δεν υπήρξαν απώλειες του PKK στο βομβαρδισμό που συνεχίσθηκε χθες τη νύχτα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ένοπλης οργάνωσης Ροτζ Ουελάτ στο Ρόιτερς.

Τη νύχτα της Πέμπτης η οργάνωση, που η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν τρομοκρατική, εξαπέλυσε ταυτόχρονες πολλαπλές επιθέσεις στη νοτιοανατολική επαρχία Σιίρτ. Πολιόρκησαν ένα φυλάκιο της στρατοχωροφυλακής στην Ερούχ με εκτοξευτές οπλοβομβίδων και τουφέκια, σκοτώνοντας δύο στρατοχωροφύλακες και τραυματίζοντας τέσσερις στρατιώτες. Δύο μαχητές του PKK σκοτώθηκαν σε μάχες που ακολούθησαν.

Στην κοντινή περιοχή Περβαρί, αντάρτες τραυμάτισαν τέσσερις πολίτες στη διάρκεια παρόμοιας επίθεσης.

Αντάρτες επίσης συγκρούστηκαν με στρατιώτες στην ανατολική επαρχία Τούντσελι και σκοτώθηκε ένας μαχητής του PKK, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Συνολικά περίπου 40 στελέχη των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού έχουν σκοτωθεί σε μάχες τον τελευταίο μήνα και η συνέχιση των αεροπορικών επιδρομών πιθανολογείται πως θα συνεχιστεί όσο διαρκούν οι μάχες στο έδαφος.

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κάνει λόγο περί αλλαγής στρατηγικής, λέγοντας ότι η υπομονή της κυβέρνησης εξαντλήθηκε και ότι όσοι δεν πάρουν αποστάσεις από την τρομοκρατία θα "πληρώσουν το τίμημα".

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν τις αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος του Ιράκ θα ακολουθήσει μια χερσαία επέμβαση.

Πηγή: www.athina984.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου