Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Κλίντον: Ανησυχία για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη ΠΓΔΜ

Από το ιστολόγιο http://www.newpost.gr/

Τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη λειτουργία του κράτους δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΠΓΔΜ, εκφράζει η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, σε επιστολή της προς το νέο υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων του καθηκόντων.

«Η λειτουργία του κράτους δικαίου στη Μακεδονία, συμπεριλαμβανομένης της απονομής δικαιοσύνης, ισότιμα, και του πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραμένει κορυφαία προτεραιότητα των ΗΠΑ και αποτελεί σημαντική παράμετρο στην περαιτέρω εταιρική μας σχέση.

Η Μακεδονία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα προηγούμενα 20 χρόνια, ωστόσο απομένουν κρίσιμες υποχρεώσεις, προκειμένου να διαμορφωθεί μια σταθερή, ευημερούσα και πολυεθνοτική δημοκρατία», αναφέρει η κ. Κλίντον στην επιστολή της, υπενθυμίζοντας ότι η ίδια έθεσε τα ζητήματα αυτά και εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ, στη συνάντηση που είχε τον περασμένο Φεβρουάριο με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Ουάσιγκτον.

Η κ. Κλίντον σημειώνει ακόμη ότι οι ΗΠΑ παραμένουν στενός σύμμαχος της ΠΓΔΜ και υποστηρίζουν τις φιλοδοξίες της χώρας σχετικά με την ενσωμάτωση στις ευρωατλαντικές δομές.

Την επιστολή αυτή της κ. Κλίντον φέρνει στη δημοσιότητα σήμερα η εφημερίδα των Σκοπίων "Ουτρίνσκι Βέσνικ" (Utrinski Vesnik), σχολιάζοντας ότι αυτή απεστάλη την προηγούμενη εβδομάδα, όμως δεν γνωστοποιήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, "πιθανόν, διότι σε αυτήν υπογραμμίζεται άμεσα η δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σε κάποιους τομείς" στην ΠΓΔΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου