Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Προσοχή στη διατραπεζική ευρωπαϊκή αγορά συστήνει ο Σταρκ της ΕΚΤ Όχι σε ευρωομόλογα πριν την Ευρωπαϊκή πολιτική ενοποίηση

Από το ιστολόγιο http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=302728
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Γιούργκεν Σταρκ, δήλωσε σήμερα πως πρέπει «να πάρουμε στα σοβαρά» τις ενδείξεις έντασης στην ευρωπαϊκή διατραπεζική αγορά, εξασφαλίζοντας συγχρόνως πως η κατάσταση θα είναι λιγότερο επιβαρυμένη από τις συνθήκες κρίσης του 2008.

Γιούργκεν Σταρκ



"Οι τράπεζες μερικών περιοχών της Ευρωζώνης προτιμούν να καταθέτουν τη ρευστότητα τους στην ΕΚΤ παρά να την δανείζουν σε άλλες τράπεζες. Παίρνουμε στα σοβαρά τα σινιάλα αυτά" δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στην εφημερίδα Χάντελσμπλατ.
"Αλλά η κατάσταση δεν είναι πλέον συγκρίσιμη με αυτή του 2008 όταν είχε καταρρεύσει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Λήμαν Μπράδερς, πρόσθεσε.
Επίσης, ο Σταρκ διαβεβαίωσε πως το εξαμηνιαίο δάνειο των 50 δισ. ευρώ που χορήγησε στις 4 Αυγούστου η ΕΚΤ στις τράπεζες της Ευρωζώνης για να χαλαρώσει τις συνθήκες έντασης δεν θα ανανεωθεί άμεσα.
Τέλος, ο Γερμανός οικονομολόγος εξέφρασε τον σκεπτικισμό του σχετικά με την από κοινού έκδοση ευρωομολόγων στις χώρες της Ευρωζώνης."Πρόκειται για μία λύση βιτρίνας που στέλνει πολύ άσχημα μηνύματα" εκτίμησε. "Θα είχαμε ανάγκη από ένα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα με μεταβίβαση εθνικών εξουσιών από όλες τις χώρες. Τότε μόνο τα ευρωομόλογα θα αποκτούσαν νόημα" τόνισε ο Σταρκ.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου