Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Ριζοσπαστης 1935: Ανθελληνικο παραλήρημα

Σχόλιο ιστολογίου μας : Γιατί , έχει αλλάξει τόσα χρόνια......τα ίδια δεν λέει ????
Από το ιστολόγιο http://www.hellasontheweb.org/

Πολλά έχουν γραφτεί για τον ρόλο των αριστερών πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα για τον ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος που, κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου συχνά δημοσίευε κείμενα που δε θα μπορούσαν σήμερα να δημοσιευθούν ακόμη και στα φανατικότερα έντυπα ξένων ανθελληνικών εθνικών κέντρων.  Πιστεύοντας πως η ευρύτερη γνωστοποίηση τέτοιων άρθρων βοηθάει στη κατανόηση των σημερινών ιδεολογικών αγκυλώσεων της αριστεράς, όπως επί παραδείγματι η στάση τους στην προσέγγιση του Σκοπιανού προβλήματος ή ακόμη και η στάση τους στο εθνικό πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, για αυτό και δημοσιεύουμε ένα ακόμη απόσπασμα από το επίσημο δημοσιογραφικό όργανο του κομμουνιστικού κόμματος, της εφημερίδας «ριζοσπάστης» της 13ης Ιουλίου 1935.
Η ρητορική που ο αναγνώστης θα διαβάσει στη συνέχεια, ήταν η συνηθισμένη διατύπωση προπαγάνδας που σκοπό είχε την διάσπαση της Ελλάδος και την εν συνεχεία δορυφοροποιήση του Βόρειου τμήματος της στην τότε Σοβιετική Ένωση. Επίσης ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το ανθελληνικό κομμουνιστικό «παραλήρημα» για την κουτσοβλάχικη «μειονότητα», που όλως περιέργως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ αλλά μη έχοντας και καμία εξάρτηση με τη κακή Ρουμάνικη προπαγάνδα, σύμφωνα πάντοτε με το δημοσίευμα, ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ που θα συναντήσουν την ευτυχία τους όταν απελευθερωθούν από τη κακή Ελλάδα.
 
Στο ίδιο άρθρο επίσης γίνεται αναφορά στους καταπιεσμένους! Εβραίους για τους οποίους μάλιστα ευθύνεται και πάλι το Ελληνικό κράτος (το τόσο παντοδύναμο ναι!), εφόσον αυτό φαίνεται να κρύβεται πίσω από την υποκίνηση των φτωχών εβραίων να μεταναστεύσουν στη «γη της επαγγελίας».
Όπως είναι αναμενόμενο τα ανόητα επιχειρήματα «δίνουν και παίρνουν», γράφοντας για καπιταλιστές ή τσιφλικάδες,  άλλοτε γράφοντας για πλούσιους που ωστόσο όλοι τους σε τελευταία ανάλυση καταλήγουν να είναι οι κακοί Έλληνες καταπιεστές. 
Η κριτική του δημοσιεύματος ως προς το ύφος και τη λογική, θα ήταν μια απελπισμένη προσπάθεια λογικής ερμηνείας του παράλογου, και έτσι απλά το αφήνουμε στη κρίση του αναγνώστη.     

ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΕΝΑΖΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΖΥΓΟ, ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΥΤΣΟΒΛΑΧΟΥΣ.- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ. – ΟΙ "ΤΣΙΦΟΥΤΗΔΕΣ" ΕΒΡΑΙΟΙ.- Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ
Ποιος δεν έχει ακούσει γιά τους κουτσοβλαχους της Μακεδονίας;
Ποιος δέν έχει άκούσει τις χίλιες — δύο υποσχέσεις που δίνει ή κυβέρνηση πώς θά τους κάνει του κόσμου τα καλά;
Μα. δεν βαριέστε.
Τα γεγονότα αποδείχνουν το αντίθετο, και γι΄ αυτό εμείς δεν έχουμε παρά να γράψουμε για τα γεγονότα που αποδείχνουν τις "καλές" προθέσεις της κυβέρνησης και όλων των κυβερνήσεων.
Εμείς μένουμε εις τη Βέρροια, και είμαστε κτηνοτρόφοι και πληρώνουμε φόρους αβάσταχτους σαν «Έλληνες πολίτες».
Από τα 1926 το κράτος έπαψε να μας νοικιάζει τα βοσκοτόπια και έδωσε στους πρόσφυγες 15-35 στρέμματα κλήρο απο τα δικά μας βοσκοτόπια, ενώ των τσιφλικάδων  και τα μοναστηριακά δεν τα πείραξε καθόλου.
Ας σημειωθεί δε ότι τα μοναστηριακά στη Δυτική Μακεδονία είνε 70.000 στρέμματα ενώ τα δικά μας μαζί με των ντόπιων Μακεδόνων είναι 17.000 και απ' αυτά μας πήραν 8.000 στρέμματα. Με αυτό τον τρόπο μας ανάγκασε το κράτος να πουλήσουμε τα πρόβατα μας και να γίνουμε εργάτες με 20-30 δρχ.  μεροκάματο
.
Κοντά σε αυτά το ελληνικό κράτος δεν ξεχνάει να εφαρμόσει κάθε μέτρο για να μας εξελληνίσει ενώ παράλληλα η ρουμανική προπαγάνδα πολεμάει κι ΄ αυτή να μας παρασύρει με το μέρος της. Εμείς βλέπουμε τι υποφέρουμε με τους Έλληνες μα ξέρουμε και τι υποφέρουν οι εργάτες στη Ρουμανία. Να γιατί εμείς βροντοφωνάζουμε πως δεν είμαστε ούτε Ρουμάνοι ούτε Έλληνες. Είμαστε Βλάχοι και πατρίδα μας είναι ή Μακεδονία,  πού μόνο με την λευτεριά της θα μας δώσει την ευτυχία. Ζητάμε να απαλλοτριωθούν τα μοναστηριακά κτήματα και τά τσιφλίκια και να δοθούν σε μας τους ακτήμονες ντόπιους και πρόσφυγες, χωρίς αποζημίωση.
Πιστεύουμε πως μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι κείνο που ενδιαφέρεται  για  μας και γι ΄ αυτό το ακολουθούμε.
Για την ομάδα Βλάχικης μειονότητας Βερροίας
Μιχάλης Τεσκο Βέρροια, 10/7/35

ΟΙ "ΤΣΙΦΟΥΤΗΔΕΣ" ΕΒΡΑΙΟΙ.- Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ
Είμαστε Εβραίοι, Είμαστε οι "τσιφούτηδες" και γι ΄ αυτό το ελληνικό κράτος μας καταπιέζει• προσπαθεί νά μάς εξοντώσει, μας ανοίγει το δρόμο για τήν "αποκατάσταση". στην Παλαιστίνη,
Ενώ για κει κανένας πλούσιος Εβραίος δεν πηγαίνει αν και όλοι τους διακηρύττουν πώς είναι η γη της επαγγελίας.
Πώς μας φέρνονται εμάς τους εβραίους; Μας σκοτώνουν. μας καταπιέζουν, μας καίνε τους συνοικισμούς μας, και στο τέλος κάθε αστικό κόμμα προσπαθεί νά μάς πάρει με το μέρος του για τα εκλογικά τους συμφέροντα. Να γιατί όλοι οι εργάτες και φτωχοί επαγγελματίες εβραίοι πρέπει να καταλάβουν — και άρχισαν νά το καταλαβαίνουν —πώς ή θέση τους είναι κοντά στους Έλληνες εργάτες και πως μόνο το Ενιαίο Μέτωπο ενδιαφέρεται γι ΄ αυτούς.      •
Πιστεύουμε ότι την λευτεριά .μας, θά την βρούμε κάτω από ένα σοβιετικό καθεστώς, όπως την βρήκανε οι Εβραίοι στη Σοβιετική  Ρωσσία.
Ομάδα Ισραηλιτών Εργατών Θεσσαλονίκη
Η συγκεκριμένη σελίδα από τον ριζοσπάστη σε μορφή pdf , εδώ.. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου