Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Μετά τη μίνι ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών... Περιόρισαν τις απώλειες οι ευρωαγορές

Από το ιστολόγιο http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=140468

Σε... σκωτζέζικο ντους υποβάλλουν οι αγορές τους επενδυτές διεθνώς, καθώς μετά το «ξεπούλημα» μετοχών, ανέκτησαν ένα μέρος των απωλειών.

Βεβαίως, όπως όλοι γνωρίζουν, στα χρηματιστήρια ένα γύρισμα είναι ευκαιρία φυγής, ιδιαίτερα όταν η μεταβλητότητα έχει ξεπεράσει τα σημεία του 2008.

Την Παρασκευή λοιπόν, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άνοιξε με αρνητικό πρόσημο, συνεχίζοντας την πτώση της προηγούμενης ημέρας, καθώς οι ανησυχίες για την ανάπτυξη συνεχίζονται.


Λίγο αργότερα, ωστόσο, άρχισαν οι διακυμάνσεις, με τον Dow Jones να καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,38%, ενώ, αντίθετα, ο Nasdaq κέρδιζε έδαφος σε ποσοστό 0,27%.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Σε κλίμα νευρικότητας, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνέχισαν την πτωτική πορεία τους και έκλεισαν με απώλειες, αν και περιορισμένες, σε σχέση με τη μεγάλη πτώση που κατέγραψαν την Πέμπτη.

Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax 30 υποχώρησε στις 5.480 μονάδες (-2,19%), αν και ορισμένες μετοχές ανέκαμψαν. Μεταξύ αυτών, η μετοχή της τράπεζας Commerzbank που, μετά την κατάρρευση της Πέμπτης, την Παρασκευή είχε κέρδη 0,37%.

Στο Μιλάνο, η συνεδρίαση ήταν πτωτική καθόλη τη διάρκειά της και ο δείκτης FTSE Mib έκλεισε τελικώς στις 14.602 μονάδες, μειωμένος κατά 2,46%.

Τη γενική τάση ακολούθησε και η Ζυρίχη, με το δείκτη SMI 20 να κλείνει στις 5.033,75 μονάδες, χάνοντας 1,97%.

Με σημαντική πτώση έκλεισε και το Παρίσι, όπου ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε στις 3.016,99 μονάδες, μειωμένος κατά 1,92%, καθώς η ανάκαμψη της αγοράς παρεμποδίζεται από τις συνεχιζόμενες ανησυχίες όσον αφορά στην ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατάφερε πάντως να συγκρατήσει τις απώλειές του στο 1,01% και ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.040,76 μονάδες.

Στη Μαδρίτη, η πτώση ήταν σημαντική, φτάνοντας το 2,11%. Από τις 8.317,7 μονάδες που βρισκόταν την Πέμπτη ο δείκτης Ibex-35, έπεσε στις 8.141,9 μονάδες.

Τέλος, στη Λισαβόνα, ο δείκτης PSI-20, που υποχωρούσε σημαντικά το πρωί, ανέκαμψε στη συνέχεια και έκλεισε μόνο με μικρές απώλειες (-0,30%), στις 6.012,69 μονάδες, κυρίως χάρη στην ανθεκτικότητα των τραπεζών, που μάλιστα κατέγραψαν κέρδη: η BCP έκλεισε με άνοδο 1,98% και η BES με άνοδο 1,54%.

Oι επενδυτές συνεχίζουν να ρευστοποιούν παγκοσμίως, καθώς βλέπουν ότι η ανάπτυξη υποχωρεί, ενώ το πρόβλημα του χρέους και των τραπεζών παραμένει.

Ανησυχία προκάλεσε και η πληροφορία για κατάρρευση ευρωπαϊκής τράπεζας -πληροφορία που έρχεται μετά τις «φήμες» για τη γαλλική Societe Generale.

Ο χρυσός συνέχισε σε υψηλά επίπεδα, φθάνοντας στις 1.856 μονάδες, ενώ τα ομόλογα συνέχιζαν να συγκεντρώνουν κεφάλαια.

Περιορίστηκαν στο 1,50% οι απώλειες της Αθήνας μετά τη συμφωνία για την Proton

Ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα έκλεισε στις 961,96 μονάδες, χάνοντας 1,50%, καθώς στο τέλος έγιναν κάποιες αγορές, ενώ ανακοινώθηκε και η συμφωνία διάσωσης και διασφάλισης της Proton, η οποία, έπειτα από έναν κοινό έλεγχο τεσσάρων τραπεζών, θα περάσει σε άλλον αγοραστή.
                        
Η μετοχή της Εθνικής δοκιμάστηκε έως τα 3,64 ευρώ, αλλά έκλεισε στα 3,70 ευρώ. Κέρδη 1,49% για την Τράπεζα Πειραιώς και 0,45% για την Eurobank. Άνοδος 6,54% για την Τράπεζα Κύπρου, στην οποία μπήκαν «πλάτες», καθώς μια ολόκληρη χώρα δεν μπορεί να διατηρηθεί με μια τράπεζα κάτω από 1 ευρώ.

Πτώση 2,52%  για το Ταχυδρομικό. Πάνω από 2% οι απώλειες σε Μότορ Όιλ, JUMBO, Eλλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια.

Στα 52 εκατ. ευρώ οι συνολικές συναλλαγές.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου