Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Ο ΓΓ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ "Δεν θα παραιτηθεί ο Χριστόφιας"

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=210937&-V=articles

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, υποστηρίζει ότι το ΑΚΕΛ έχει στοιχεία και πληροφορίες που ανατρέπουν όσα έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας, όμως θα μιλήσει μετά την ολοκλήρωση των ερευνών. Υπογραμμίζει πως ο πρόεδρος απολογήθηκε για τις πολιτικές ευθύνες που του αναλογούσαν και είχε το θάρρος να δηλώσει ότι είναι έτοιμος να αναλάβει όσες ευθύνες του αποδοθούν μέσω των ανεξάρτητων ερευνών. Ρίχνει το μπαλάκι σε όσους ζητούν την παραίτηση Χριστόφια και διαχωρίζει τους δικαιολογημένα αγανακτισμένους πολίτες από τις ακροδεξιές και νεοφασιστικές οργανώσεις που αποκαλούν δολοφόνο τον Χριστόφια και ζητούν να πεθάνει. Διαχωρίζει το κόμμα του από την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι στην κυβέρνηση βρίσκονται μόνον 3 δικοί του υπουργοί και δηλώνει πως το ΑΚΕΛ διαφώνησε σε αρκετά ζητήματα με την κυβέρνηση και για ζητήματα τακτικής σε σχέση με  τους χειρισμούς μετά την έκρηξη στο Μαρί.



-Ο πρόεδρος απέφυγε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για όσα συνέβησαν

Τι σημαίνει να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήρε τις αποφάσεις του με βάση τις υποδείξεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και όχι του Ιράν ή της Συρίας, όπως κάποιοι ψευδώς προσπαθούν να καλλιεργήσουν στο λαό. Θα κάνω μια παρένθεση για να πω πως ο  Γερμανός πρέσβης στη Λευκωσία είπε ξεκάθαρα ότι καμία πρόταση δεν έγινε από τη Γερμανία ούτε πριν, ούτε και μετά από το συμβάν, είτε για καταστροφή των εμπορευματοκιβωτίων, ή την αναστύλωση της βάσης. Πάνω σε αυτό το ψέμα όμως έστησαν για βδομάδες και καλλιέργησαν ψύχωση στην κοινωνία και ο ΔΗΣΥ και μεμονωμένα στελέχη του ΔΗΣΥ. Εάν κάποιοι θέλουν να ασκούν πολιτική με τα ψέματα τότε λυπούμε. Ο πρόεδρος πήρε την πολιτική απόφαση. Θεωρούν κάποιοι ότι ο Πρόεδρος έπρεπε να αποφασίσει που και πως θα στοιβάζονταν  και τι μέτρα ασφαλείας θα λαμβάνονταν. Είναι δουλειά του Προέδρου να κάνει κάτι τέτοιο; Δεν ήταν δουλειά των αρμοδίων; Ο Πρόεδρος αναλαμβάνει την ευθύνη του και έχει απολογηθεί για αυτό που έχει συμβεί. Διότι ο εκάστοτε Πρόεδρος έχει μερίδιο ευθύνης γι αυτά τα οποία συμβαίνουν και αφορούν κυβερνητικά τμήματα.

-Απολογήθηκε όμως με καθυστέρηση

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι απολογήθηκε. Θέλω να υπενθυμίσω ότι παρόμοια γεγονότα είχαν συμβεί και στο παρελθόν, ακούσατε καμιά απολογία από άλλους Προέδρους ή από αρμόδιους υπουργούς;. Το τραγικότερο από όλα είναι πως ένας υπουργός κατά τη διάρκεια της θητείας του οποίου υπήρξε ένα ατύχημα και έχασαν τη ζωή τους άνθρωποι και τότε καμία απολογία δεν έκανε, όμως σήμερα ζητά ρέστα και ήταν ο πρώτος που απαίτησε την παραίτηση του Δημήτρη Χριστόφια.

-Εννοείτε τον Σωκράτη Χάσικο;

Ναι το θράσος του δεν έχει όρια.

-Είχατε υποστηρίξει ότι ο Πρόεδρος προδόθηκε από κάποιες επιλογές προσώπων που έκανε.Ποιούς εννοούσατε; 

Οι αναφορές ήταν γενικότερες. Είναι γεγονός ότι κάποιες επιλογές στο διορισμό προσώπων τελικά με τον τρόπο που λειτούργησαν τον άφησαν εκτεθειμένο και δεν είχαν σχέση με το Μαρί.

-Ο πρόεδρος δεν βγήκε μέχρι τώρα να δώσει τη δική του εκδοχή για όσα συνέβησαν

 Πολύ σωστά πράττει ο πρόεδρος, όπως πράττει και το ΑΚΕΛ το οποίο δεν έδωσε εκδοχή, διότι αναμένει τα πορίσματα για να μπορούμε να μιλούμε στη βάση γεγονότων και αντικειμενικών δεδομένων και όχι των όποιων διαισθήσεων ή αποσπασματικών πληροφοριών. Έφθασαν και σε μας πάρα πολλές πληροφορίες που ανατρέπουν άρδην το σκηνικό σχετικά με βάση το τι έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα. Όμως δεν είναι σοβαρό και φρόνιμο από την πλευρά μας να προβούμε σε δηλώσεις με βάση αυτές τις πληροφορίες που έχουμε.

-Από τότε που διαπιστώθηκε ότι η πυρίτιδα άρχισε να εκρήγνυται, μεσολάβησαν αρκετές μέρες. Δεν μπορούσε να ενημερωθεί ο Πρόεδρος;

Ο Πρόεδρος θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί  και αν γινόταν αυτό είμαι βέβαιος ότι η εξέλιξη των πραγμάτων θα ήταν διαφορετική. Βέβαια δεν ενημερώθηκε και αυτό που έχει σημασία είναι ότι γενικότερα υπήρξε μια υποτίμηση, όμως θα επαναλάβω ότι δεν είναι φρόνιμο να τοποθετούμε στο συμβάν πριν βγουν τα πορίσματα. Έχουν διοριστεί εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και τη Βρετανία, δεν μας έχουν δοθεί οι εκθέσεις τους, όμως αναμένουμε με υπομονή για να δημοσιοποιηθούν τα πορίσματα και τότε θα μιλήσουμε για όλες τις πτυχές.

-Ο Παντελίδης που μετείχε σε διάφορες συσκέψεις και μέχρι σήμερα δεν έχει παραιτηθεί, αντίθετα ανανεώθηκε το συμβόλαιό του, δεν έπρεπε να ενημερώσει τον Πρόεδρο;

Ο Παντελίδης είναι διπλωμάτης καριέρας και εργάζεται στο  γραφείο του Προέδρου με απόσπαση από το υπ. Εξωτερικών. Δεν θέλω να τοποθετηθώ πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες.

-Υπάρχουν καθημερινά περιπτώσεις για πολύ μικρής σημασίας θέματα, διορισμοί, αποσπάσεις, μεταθέσεις κ.λπ, που ακόμη και απλοί πολίτες έχουν πρόσβαση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους πολιτικούς αρχηγούς, τους Βουλευτές και άλλους αξιωματούχους, γι αυτό το θέμα ήταν τόσο δύσκολο να ενημερωθεί ο Πρόεδρος;

Επαναλαμβάνω ότι ο Πρόεδρος θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί. Από κει πέρα αναμένω τα πορίσματα.

-Συγκρίνεται  η καταστροφή στο Μαρί με τις καταστροφές που έγιναν στη Φουκουσίμα ή την 11η Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους;

Δεν συμφωνώ με αυτή την προσέγγιση.  Το μέγεθος της τραγωδίας και των καταστροφών σε εκείνες τις περιπτώσεις ήταν πολύ μεγαλύτερο και οι συνθήκες πολύ διαφορετικές. Το καθένα πρέπει να κρίνεται με τα δικά του δεδομένα. Όμως και σε αυτή την περίπτωση το κάθε τι πρέπει να αντιμετωπίζεται με υπευθυνότητα και όχι λαϊκίστικα και δημαγωγικά.

-Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και τα επεισόδια που έγιναν έξω από το Προεδρικό συγκρίνονται με το πραξικόπημα και την προσπάθεια ανατροπής του Μακαρίου;

Πρέπει να κάνουμε έναν διαχωρισμό. Μετά την έκρηξη πολλοί συμπολίτες μας ένιωσαν θυμό και αυτό είναι δικαιολογημένο, διότι κι εμείς θυμώσαμε, κι εμείς συμμεριζόμαστε τον πόνο για τις ανθρώπινες απώλειες και γι’ αυτό θέλουμε να μάθουμε γιατί χάθηκαν αυτές οι ζωές.  Όμως από την άλλη έχουν ξεπεραστεί τα όρια αντίδρασης σε αυτό που έγινε. Εκείνοι όμως που είναι αδικαιολόγητοι είναι οι ακροδεξιοί, οι Ελαμίτες. Δεν μπορούν να μιλούν για τον δολοφόνο Δημήτρη Χριστόφια, δεν μπορούν να λένε να πεθάνει ο Χριστόφιας και να μην συγκινείται κανένα πολιτικό κόμμα και να αντιδράσει. Αυτά τα πράγματα δεν δείχνουν μόνο μια πολιτική συμπεριφορά του παρελθόντος που έρχεται από τον Μεσαίωνα, αλλά δείχνουν μίσος και αρρωστημένο φανατισμό που μόνο σε αρρωστημένα μυαλά μπορεί να υπάρξει. Αναπτύσσεται ένας φασισμός στον τόπο μας και δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Όταν προειδοποιούσα πριν δύο χρόνια με κατηγόρησαν ακόμη και πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ και τους απαντούσα ότι θα φθάσουμε στο επίπεδο που βρισκόμαστε σήμερα. Τότε έλεγαν πως ήμουν ανόητος και δεν μπορούσα να κατανοήσω την πραγματικότητα, ότι κινδυνολογώ, όμως σήμερα τα ζούμε. Τώρα λένε πάλι ότι φταίω εγώ, διότι έδωσα υπόσταση σε αυτούς τους ανθρώπους.

-Δεν διαχωρίζετε τους ανθρώπους που συμμετείχαν σε αυτές τις διαμαρτυρίες από εκείνους που διακατέχονται από ακροδεξιές και νεοφασιστικές αντιλήψεις;

Υπάρχει διαφοροποίηση. Όμως τα ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία έχουν μάθει να ελίσσονται πλέον και να δίνουν πολιτικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα: Έχουν δραστηριότητες χωρίς τα εμβλήματα του κόμματός τους πλέον, για να φαίνονται τα επεισόδια που προκαλούνται ή οι προκλήσεις ότι δεν είναι από αυτούς, διότι θέλουν να καλύπτουν και τα νώτα τους. Αυτά δείχνουν ότι βρίσκονται σε ένα ανώτερο στάδιο οργάνωσης. Ξεκαθαρίζω ότι δεν έχω πρόβλημα με τους ανθρώπους που ανήκουν σε αυτές τις οργανώσεις και τα κόμματα, όμως διαφωνώ με τις θέσεις και τις απόψεις τους και είναι αυτές που καταπολεμώ. Τους ανθρώπους τους σέβομαι, όμως οι απόψεις και θέσεις τους είναι καταστροφικές όχι  μόνον για την Κύπρο αλλά  για οποιαδήποτε χώρα. Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν θεωρώ πως το ΕΥΡΩΚΟ κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με το ΕΛΑΜ, όμως συμπεριφορές κάποιων πολιτικών προσώπων ενθαρρύνουν συμπεριφορές τύπου ΕΛΑΜ και τα είδαμε να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις μαζί τους. 

-Στη διαχείριση της οικονομίας η κυβέρνηση εφαρμόζει διστακτικά κάποιες νεοφιλελεύθερες συνταγές με αποτέλεσμα να μην πείθει ούτε τις αγορές αλλά και να απογοητεύει τους αριστερούς ψηφοφόρους.

Οι οίκοι αξιολόγησης, έχει αποδειχθεί κατ΄ επανάληψη, ότι λειτουργούν με σκοπιμότητες. Δεν είναι τυχαίο που βάλλονται από πολλές κυβερνήσεις, μη εξαιρουμένης και αυτής των ΗΠΑ. Βέβαια, ανεξάρτητα από αυτό δυστυχώς διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο για το πώς οι αγορές αντιμετωπίζουν τις οικονομίες διαφόρων χωρών. Η κυπριακή οικονομία έχει χαρακτηριστικά στοιχεία που την κατατάσσουν από τις καλύτερες στην Ευρωζώνη. Δυστυχώς, όμως, έχουμε βρεθεί στη δίνη μιας περιπέτειας λόγω των αξιολογήσεων που γίνονται από τους οίκους γι΄ αυτό έχει τεράστια σημασία να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Το κρίσιμο είναι πώς τα αντιμετωπίζουμε με ποιά μέτρα. Με μέτρα που θα προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή; Μια τέτοια εξέλιξη θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση θα την καταβαραθρώσει. Εμείς λέμε ότι από τη μια πρέπει να επιδιωχθεί η προώθηση των μέτρων στα οποία συμφωνούμε και υπάρχουν πάρα πολλά στα οποία υπάρχει ομοφωνία. Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί να μην υπάρξει κοινωνική αναταραχή.  Βλέπουμε τι γίνεται στη Βρετανία. Θέλουμε τέτοιες εξελίξεις στην Κύπρο; Αυτή είναι η επιδίωξη των πολιτικών κομμάτων; Πρέπει να κατανοήσουν οι πάντες ότι αυτή η οικονομική κρίση δεν προσφέρεται για ξεκαθάρισμα προσωπικών λογαριασμών μεταξύ πολιτικών προσώπων και συνδικαλιστών ηγετών. Διαβλέπω ότι υπάρχει κάτι τέτοιο σε αυτή τη φάση. Αυτά πρέπει να τεθούν στο περιθώριο. Το πακέτο που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση και ξεκαθαρίστηκε ότι θα ακολουθήσει και δεύτερο που θα συμπεριλαμβάνει και άλλα μέτρα από εκείνα που είχαν συζητηθεί στο παρελθόν και υπήρξε συναντίληψη.

-Στο Κυπριακό θεωρείτε ότι χάθηκε η ευκαιρία όταν συνομιλητής του Χριστόφια ήταν ο Ταλάτ και υπήρχε η στήριξη και του ΔΗΣΥ;

Κάθε άλλο. Θα υπενθυμίσω ότι επί Ταλάτ, τον Γενάρη του 2010, κατέθεσε σε συνεργασία με την Τουρκία, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, πολυσέλιδο έγγραφο που αφορούσε τη διακυβέρνηση του τόπου και οι προτάσεις όπως είχε εκτιμήσει ομόφωνα το Εθνικό Συμβούλιο εμπεριείχαν στοιχεία, όχι απλώς συνομοσπονδιακά, αλλά και στοιχεία που οδηγούσαν σε δύο χωριστά κράτη. Με τέτοιες προτάσεις από την πλευρά του δεν ήταν δυνατόν να υπήρχε ευκαιρία που χάθηκε. Τώρα με τον Έρογλου, ενώ έχει δεσμευτεί ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ ότι συνεχίζεται η συζήτηση από κει που είχε σταματήσει με τον κ. Ταλάτ την έχει αναιρέσει καταθέτοντας προτάσεις για την εκτελεστική εξουσία, οι οποίες ξεφεύγουν πλήρως από κείνα που είχαν αποφασιστεί. Όμως δεν είναι μόνον αυτό. Οι δηλώσεις Ερντογάν και Νταβούτογλου το τελευταίο διάστημα ήταν πολύ προκλητικές και το χειρότερο έγιναν σε μια περίοδο που είχε συμφωνηθεί η εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με στόχο να υπάρξει επαρκής πρόοδος. Τορπίλισε ο κ. Ερντογάν τη διαδικασία των εντατικών διαπραγματεύσεων. Εάν λοιπόν οι συνομιλίες δεν προχωρούν όπως θα θέλαμε αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο η τουρκική πλευρά χειρίζεται το Κυπριακό.


-Και επί διακυβέρνησης Χριστόφια υπήρξαν κρούσματα διαφθοράς, κομματικές παρεμβάσεις για προσλήψεις ευνοιοκρατικές προσλήψεις, σκάνδαλα

Θα συμφωνήσω ότι υπήρξαν τέτοια φαινόμενα. Θέλω να σας υπενθυμίσω τι είχε γίνει με το email που είχε σταλεί λανθασμένα από το γραφείο μου στις εφημερίδες. Ξεσηκώθηκε ένας τεράστιος θόρυβος. Για μια εβδομάδα δεχόμουν επιθέσεις από όλες τις πλευρές διότι τηλεφώνησε κάποιος στο γραφείο και ζήτησε να βοηθηθεί. Κανένας δεν μπήκε στον κόπο να παρακολουθήσει ποια ήταν η συνέχεια εκείνου του θέματος. Προσλήφθηκε, πήρε την προαγωγή, τι έγινε; Κανένας δεν μπήκε στον κόπο και μέχρι σήμερα κάποιοι το αναφέρουν ως αποκορύφωμα του ρουσφετιού εκείνο το τηλεφώνημα. Είναι γι’ αυτό που θα πρέπει να αποφεύγονται οι υπερβολές να μεγαλοποιούμε διάφορα περιστατικά και να καταπίνουμε την κάμηλο.
Επαναλαμβάνω ότι ο Πρόεδρος θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί. Από κει πέρα, αναμένω τα πορίσματα.

-Είπατε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει, δεν είναι Κυβέρνηση;

Το ΑΚΕΛ δεν ήταν και δεν είναι η Κυβέρνηση. Αρχικά υπήρχε μια Κυβέρνηση που στηριζόταν και από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ και σήμερα στην Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ συμμετέχει με τρεις υπουργούς, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου κινούνται από το χώρο της ευρύτερης αριστεράς μέχρι το χώρο της δεξιάς. Δεν μπορεί να πει κάποιος ότι είναι μια Κυβέρνηση Ακελική. Μπορεί να μην ταυτίζεται το ΑΚΕΛ με την Κυβέρνηση, όμως τη στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις.

-Τη στηρίζετε άκριτα;

Ασφαλώς όχι. Εκφράζουμε τις απόψεις και συζητούμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διαμόρφωση των πολιτικών.

-Υπάρχουν θέματα στα οποία εκφράζετε διαφωνίες;

Ναι, διαφωνούμε σε θέματα που αφορούν την ΕΕ και είχε διαφωνίες σε διάφορα θέματα πολιτικής, αλλά και σε χειρισμούς, όμως, ό,τι έχουμε να πούμε, το λέμε στον Πρόεδρο κατ’ ιδίαν. Το ΑΚΕΛ με τον ίδιο τρόπο λειτούργησε όταν στήριξε τον Τάσο Παπαδόπουλο, τον Γιώργο Βασιλείου και τον Σπύρο Κυπριανού. Γιατί να λειτουργήσουμε διαφορετικά σήμερα, που στην προεδρία είναι ο πρώην γ.γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ;

-Σε ποια ζητήματα διαφωνήσατε;

Σχετικά με την έκρηξη στη ναυτική βάση, επί της ουσίας το ΑΚΕΛ δεν διαφώνησε, όμως σε κάποια ζητήματα χειρισμών και ταχτικής υπήρξαν διαφωνίες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπραξε εκείνο που έπρεπε. Καθιέρωσε διαδικασίες για την πλήρη διερεύνηση του συμβάντος και την ίδια στιγμή δήλωσε την ετοιμότητά του να αναλάβει ευθύνες οι οποίες πιθανόν να του αναλογούν. Αν κάτι τέτοιο καταδείξει το πόρισμα είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες και αυτό προϋποθέτει θάρρος και όχι ανανδρία, όπως είπε ο κ. Κασουλίδης. Λυπούμαι διότι όλη αυτήν την περίοδο έπεσαν πάρα πολλές μάσκες. Δεν είναι η πρώτη φορά από την περίοδο που ο Δημήτρης Χριστόφιας διεκδικούσε την προεδρία της Βουλής και πάλι τότε υπήρξε παροξυσμός και κάποιοι έλεγαν ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτός αν εκλεγόταν πρόεδρος της Βουλής από καμία χώρα. Η πραγματικότητα έδειξε ακριβώς το αντίθετο. Τα ίδια είπαν και μεταξύ της πρώτης και δεύτερης Κυριακής στις προεδρικές εκλογές, ότι, αν εκλεγόταν, πέρα από αυτά που θα συνέβαιναν στο εσωτερικό, δεν θα τον δέχονταν στο εξωτερικό. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.


-Το μέγεθος της καταστροφής οδήγησε όλα τα κόμματα -πλην του ΑΚΕΛ- να ζητούν την παραίτηση του Προέδρου.

Θα είμαι ωμός σε αυτό το θέμα. Τα υπόλοιπα κόμματα είναι εδώ και δύο χρόνια που προσπαθούν να βρουν τρόπο να υποχρεώσουν τον Δημήτρη Χριστόφια να παραιτηθεί. Δεν είναι σημερινό φαινόμενο.  Απλώς η έκρηξη στο Μαρί έδωσε την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν και τα συναισθήματα που δημιουργήθηκαν λόγω του θανάτου των 13 ανθρώπων. Αυτός τους βοήθησε να εντείνουν τις προσπάθειες, όμως αυτό δεν ξαφνιάζει το ΑΚΕΛ. Δεν μας ξαφνιάζει και το γεγονός ότι συλλέγονται υπογραφές με τις οποίες κάποιοι απαιτούν την παραίτηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Θα σας πω, όμως, ότι, ως ΑΚΕΛ, θα μπορούσαμε με τη μεγαλύτερη ευκολία να συλλέξουμε σε δύο εβδομάδες 50.000 υπογραφές που να λένε το αντίθετο. Είναι όμως με αυτόν τον τρόπο που λειτουργούν οι κοινωνίες; Δηλαδή, ο καθένας που συγκεντρώνει 10 χιλιάδες υπογραφές και λέει ότι είσαι υποχρεωμένος να παραιτηθείς. Νομίζω πως τα σύγχρονα κράτη δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο και παράκλησή μου είναι να λογικευτούμε όλοι. Για τον Δημήτρη Χριστόφια και το ΑΚΕΛ το πιο εύκολο πράγμα θα ήταν να παραιτηθεί. Θα ξεφεύγαμε από αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και θα φορτώναμε τις ευθύνες που έχουμε εμείς στους ώμους άλλων για να τις διαχειριστούν. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα δυσκολεύονταν πάρα πολύ να αντεπεξέλθουν στην κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί. Όμως κάτι τέτοιο θα ήταν ανεύθυνο από μέρους του ΑΚΕΛ. Υποχρέωσή μας έναντι του λαού είναι να παραμείνουμε εκεί και να εργαστούμε έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Προσπάθειά μας είναι να ανακάμψει η οικονομία το συντομότερο και να δημιουργηθούν καλύτερες προοπτικές για το λαό και, όταν θα έρθει η ώρα των προεδρικών εκλογών, ο λαός θα επιλέξει ποιος είναι εκείνος που θα ήθελε να συνεχίσει την προσπάθεια για ανοδική πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

-Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν θα μπορούσε ο Πρόεδρος να παραιτηθεί και να υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα, ώστε να κριθεί;

Θεωρώ ότι η παραίτηση της Κυβέρνησης και οι εκλογές θα ήταν η χειρότερη εξέλιξη. Απλώς θα επιδείνωνε την ήδη βεβαρημένη πολιτική κατάσταση που υπάρχει. Αλλά θα σας πω πως δεν είναι η πρώτη φορά που ένας Πρόεδρος αντιμετωπίζει ανάλογη κατάσταση προς το τέλος της θητείας του. Υπενθυμίζω την περίοδο της προεδρίας του Σπύρου Κυπριανού το 1988, την προεδρία Γιώργου Βασιλείου το 1993 και του Γλαύκου Κληρίδη το 2003. Παρόμοια εικόνα υπήρχε και στο παρελθόν. Δεν με εκπλήσσει τίποτε πλέον στην πολιτική ζωή. Ακούω μικρά κόμματα να τοποθετούνται ωσάν να είναι μεγαθήρια της πολιτικής ζωής του τόπου. Αναφέρονται στο ΑΚΕΛ σαν να πρόκειται για ένα λιλιπούτειο κόμμα. Υπενθυμίζω ότι πριν από 2 μήνες έγιναν Βουλευτικές Εκλογές και μέσα σε ένα έντονα αρνητικό κλίμα και περιβάλλον, το ΑΚΕΛ όχι μόνον δεν απώλεσε ποσοστά, αλλά τα αύξησε και άγγιξε το 33%. Αυτό κάποιοι θα πρέπει να το λαμβάνουν υπόψη και να σέβονται τα μεγάλα πολιτικά κόμματα.


Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

14/08/2011 - 12:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου