Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

ΓΕΣ: Αποφασισμένοι για σοβαρή περικοπή δαπανών

Από το ιστολόγιο http://www.defence-point.gr/news/?p=17278

Οι «ανησυχίες» των ανά τόπους πολιτευτών για πιθανά «αντίποινα» εκ μέρους της εκλογικής τους πελατείας δεν φαίνεται να βαραίνει πλέον στο σχεδιασμό του γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) το οποίο, όπως άλλωστε όλα τα Επιτελεία, έχει να αντιμετωπίσει ένα πολύ πιο σημαντικό βάρος: Το οικονομικό βάρος που συνεπάγεται η περικοπή των αμυντικών δαπανών, η οποία έχει οδηγήσει αρχηγούς και Επιτελεία σε απόγνωση…




Σε αυτό το πλαίσιο, δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» και του Λουκά Δημάκα, αποκαλύπτει την απόφαση του ΓΕΣ να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα στο δρόμο των περικοπών και της εξοικονόμησης πόρων, με την κατάργηση σειράς κέντρων νεοσυλλέκτων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αξιόλογου συναδέλφου, τα κέντρα εκπαίδευσης σε Τρίπολη, Καλαμάτα, Πάτρα, Λαμία και Σταυρούπολη Ξάνθης δεν θα δέχονται «στραβάδια» για εκπαίδευση, με την αρχή να γίνεται από τη «σειρά» Αυγούστου – Σεπτεμβρίου.
Συνολικά μόνο 12 κέντρα κατάταξης θα λειτουργούν πλέον, δηλαδή 22 λιγότερα από την περίοδο 2006-2009, που είχαν φτάσει αισίως τα 34 βάσει του «γαλάζιου» σχεδίου που προέβλεπε κάθε χωριό και… στρατόπεδο εκπαίδευσης. Μεταξύ αυτών που αναμένεται να κλείσουν είναι της Τρίπολης, της Καλαμάτας, της Πάτρας, της Λαμίας και της Σταυρούπολης Ξάνθης. Έτσι, περίπου 12.000-13.000 νεοσύλλεκτοι που περιμένει το Γενικό Επιτελείο Στρατού να παρουσιαστούν την τρέχουσα σειρά (ΕΣΣΟ) θα καταταγούν στα υπόλοιπα κέντρα.
Στη δραστική αυτή μείωση των κέντρων εκπαίδευσης προχώρησε το υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΣ λόγω των ευρύτερων περικοπών στις αμυντικές δαπάνες αλλά κυρίως λόγω της αλλαγής της δομής του Στρατεύματος. Να σημειωθεί ότι όσον αφορά την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό παραμένουν με ένα κέντρο κατάταξης – στην Τρίπολη η πρώτη και στο Παλάσκα το δεύτερο.
Βέβαια, με βάση τον σχεδιασμό, τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων του Στρατού Ξηράς αναμένεται να περιοριστούν κι άλλο και να μείνουν στο τέλος 8 με 10. Όπως ανέφεραν στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» πηγές του ΓΕΣ, η ολοκλήρωση του σχεδιασμού θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 40 εκατ. ευρώ ετησίως από τα λειτουργικά έξοδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου