Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

«Η διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου θα φέρει το διαμελισμό της Σερβίας»

Από το ιστολόγιο http://www.echedoros-a.gr/2011/08/blog-post_5209.html#more


Αύγουστος 14, 2011.

Από τους πολέμους της δεκαετία του ’90, στα Βαλκάνια, μέχρι στιγμής, κανένας  δεν έχει  επιφέρει ουσιαστική αλλαγή στα κρατικά σύνορα, είπε στο RFE ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου για τη Σερβία, Jelko Kacin, ο οποίος ισχυρίζεται ότι «αυτό είναι πιθανόν να συμβεί στην περίπτωση του Κοσσόβου».

«Όλοι οι βαλκανικοί πόλεμοι της δεκαετίας του ’90 μέχρι τώρα δεν έχουν προκαλέσει αλλαγή των κρατικών συνόρων. Όλα τα εσωτερικά σύνορα της πρώην Γιουγκοσλαβίας, έχουν  μέχρι στιγμής τηρηθεί, και αυτό αναμένεται να γίνει στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Κασίν.

«Αν μιλάμε για διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου», είπε ο Κασίν, «τότε μπορούμε να μιλήσουμε και για την διχοτόμηση της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης και τελικά την διάσπαση της ίδιας της Σερβίας».

Πιστεύω ότι κανείς δεν επιθυμεί να προκληθεί ένα τέτοιου είδους φαινομένου ντόμινο, που θα αποσταθεροποιήσει τα  Δυτικά Βαλκάνια», είπε ο ευρωβουλευτής της Σλοβενίας, Γιέλκο Κασίν.

Αυτό το οποίο επιδιώκουμε, πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής, είναι να έχουμε θετικές εξελίξεις στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες θα επιτρέψουν, όχι μόνον τη Σερβία να αποκτήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας, για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση- αλλά, αντίθετα με ότι συμβαίνει  με την πΓΔΜ,  η οποία επί έξι χρόνια παλινδρομεί- να αποκτήσει  την ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


--
Πηγή: Presheva

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου