Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Για την πρόσληψη του διασημότερου αστυνομικού στις ΗΠΑ Δριμεία κριτική στον Κάμερον από τη βρετανική αστυνομία

Από το ιστολόγιο http://www.protothema.gr/world/article/?aid=139722


Δριμεία κριτική δέχτηκε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον από τα στελέχη της βρετανικής αστυνομίας για το σχέδιό του να προσλάβει τον διασημότερο αστυνομικό των ΗΠΑ μετά τις πρόσφατες ταραχές καθώς ο ηγέτης των Συντηρητικών υποσχέθηκε "μηδενική ανοχή" απέναντι στα βίαια επεισόδια.

Ο Κάμερον, ο οποίος κατηγορείται από ορισμένα μέλη του κόμματός του για υπερβολικά φιλελεύθερες θέσεις απέναντι στην εγκληματικότητα και την επιβολή του νόμου, σκλήρυνε τη στάση του ύστερα από τέσσερις νύχτες βίας στους δρόμους πόλεων ανά την Αγγλία.

"Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει αρκετά τη γλώσσα της μηδενικής ανοχής, αλλά το μήνυμα γίνεται αντιληπτό, " είπε ο Κάμερον σε συνέντευξή του στην Sunday Telegraph. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπαινίχθηκε ότι η αρχική αντίδραση της αστυνομίας απέναντι στα επεισόδια ήταν πολύ επιεικής, προσέλαβε τον πρώην επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, του Λος Αντζελες και της Βοστώνης, Γουίλιαμ Μπράτον ως σύμβουλο της κυβέρνησης για τον τρόπο αντιμετώπισης των συμμοριών, τις οποίες κατηγορεί για τον μεγαλύτερο όγκο των επεισοδίων.

Αλλά οι ανώτατοι αξιωματούχοι της αστυνομίας, οι οποίοι καταγγέλλουν το σχέδιο του συντηρητικού κυβερνητικού συνασπισμού να προχωρήσει σε περικοπές στην αστυνομία, αντιμετωπίζουν την απόφαση του Κάμερον με επιφυλακτικότητα.

"Δεν είμαι βέβαιος ότι με ενδιαφέρει να μάθω για τις συμμορίες σε μια περιοχή της Αμερικής που έχει 400 (συμμορίες)," δήλωσε στην εφημερίδα Independent on Sunday ο Χιού Ορντι, πρόεδρος της Ενωσης Διοικητών Αστυνομίας.

"Μου φαίνεται ότι αν έχεις 400 συμμορίες, τότε δεν είσαι πολύ αποτελεσματικός.

Αν δείτε τον τρόπο αστυνόμευσης στις ΗΠΑ και τα επίπεδα της βίας, είναι τόσο ριζικά διαφορετικά από εδώ," σχολίασε ο Ορντι, φαβορί για την θέση του επικεφαλής της αστυνομίας του Λονδίνου.

Ο Κάμερον απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι η πολιτική και οικονομική δυσφορία κρύβεται πίσω από τα επεισόδια βίας από τα οποία σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, αποκαλώντας τα "απλή και ξεκάθαρη εγκληματικότητα".

Περισσότεροι από 2.800 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και τα δικαστήρια εργάζονται νυχθημερόν προκειμένου να δικαστεί το ένα τρίτο αυτών των υποθέσεων.

Σε δύο άνδρες, ηλικίας 17 και 26 ετών, απαγγέλθηκαν κατηγορίες αργά χθες το βράδυ για την δολοφονία τριών μουσουλμάνων οι οποίοι παρασύρθηκαν από διερχόμενο αυτοκίνητο στο Μπέρμιγχαμ ενώ προσπαθούσαν να προστατεύσουν τις κοινότητές τους.

Δημοσκόπηση της ComRes που διενεργήθηκε από τις εφημερίδες Independent on Sunday και Sunday Mirror διαπίστωσε ότι μόνο το 29% των ψηφοφόρων θεωρούν ότι ο Κάμερον και η κυβέρνησή του έχουν χειριστεί με επιτυχία τα επεισόδια, ενώ το 48% δηλώνει δυσαρεστημένο από τον τρόπο.

Οι μαζικές ταραχές--οι χειρότερες επί δεκαετίες--ξεκίνησαν στο Τότεναμ, στο βόρειο Λονδίνο, όταν αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν ύποπτο.

Οι περισσότεροι συλληφθέντες είναι νεαροί άνεργοι, παρότι ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και η κόρη ενός εκατομμυριούχου, ένας υπάλληλος φιλανθρωπικής οργάνωσης, ένας φοιτητής δημοσιογραφίας και ένας στρατιώτης.
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, εταίρος της κυβέρνησης, είναι πιο συγκρατημένοι στα σχόλιά τους και ο αντιπρόεδρός τους, Σάιμον Χιουζ, σε άρθρο του στην εφημερίδα Observer, συμβουλεύει κατά των βεβιασμένων κινήσεων "που αλλάζουν το κοινωνικό συμβόλαιο".

Οι προγραμματισμένες περικοπές στην αστυνομία περιλαμβάνουν τη μείωση του προϋπολογισμού της σε εθνικό επίπεδο κατά 20% με την απόλυση περίπου 16.000 αστυνομικών καθώς η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπιση με ένα τεράστιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της.

Η υπουργός Εσωτερικών, Τερέσα Μέι, είπε ότι το σχέδιο περικοπών θα προχωρήσει.

Η ίδια δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News: "Γνωρίζω ότι γίνεται να κάνεις περικοπές στον προϋπολογισμό της αστυνομίας χωρίς να επηρεάσεις την ικανότητά της να κάνει τη δουλειά που οι πολίτες θέλουν να κάνει." Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε χθες Σάββατο στο BBC ότι επενδύοντας χρήματα στο πρόβλημα δεν λύνεται και πρόσθεσε ότι η χώρα χρειάζεται να αντιμετωπίσει βαθιά ριζωμένα κοινωνικά προβλήματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ComRes, το 70% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η απόφαση για περικοπές πρέπει να ανακληθεί άμεσα.

Δημοσκοπήσεις την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι οι βρετανοί επιθυμούν αυστηρότερα μέτρα από την αστυνομία, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής απαγόρευσης της κυκλοφορίας ή του να επιτραπεί η χρήση αντλίας νερού και σφαιρών από καουτσούκ.

Ηρεμία επικράτησε το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου στις βρετανικές πόλεις καθώς η αστυνομία βρισκόταν στους δρόμους για να διασφαλίσει ότι η κατανάλωση αλκοόλ λόγω σαββατοκύριακου δεν θα αναζωπύρωνε τη βία.

Τις προαναγγελθείσες περικοπές στην αστυνομία καταδίκασε και ο συντηρητικός δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα φιλοξενήσει η πόλη.

"Η γενική τάση (στον αριθμό των αστυνομικών) πρέπει να είναι ανοδική ή τουλάχιστον σταθερή και αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την αστυνόμευση στο Λονδίνο," δήλωσε στο Sky.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου