Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Ευρωομόλογο ζητά η Ιταλία με το βλέμμα στη συνάντηση Σαρκοζί-Μέρκελ

Από το ιστολόγιο http://www.xrimanews.gr/

XRIMANEWS.GR«Βράζει» η Ιταλία μετά την ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων λιτότητας ύψους 45 δις ευρώ από την «κωμικοτραγική» -όπως την χαρακτηρίζουν οι επικριτές της- κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. «Ετοιμοπόλεμα» δηλώνουν τα συνδικάτα, σάλος σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης για την κατάργηση περιφερειών και δήμων.
Όπως αναφέρει το NewsRoom Δολ ο Τζούλιο Τρεμόντι παρουσίασε αναλυτικά σε νέα συνέντευξη Τύπου τα νέα μέτρα, τονίζοντας με το βλέμμα στη συνάντηση κορυφής Σαρκοζί-Μέρκελ την προσεχή Τρίτη ότι «εάν τα ευρωομόλογα είχαν γίνει πραγματικότητα θα είχαν εγγυηθεί τη σταθερότητα των αγορών» -εννοώντας ότι η Ιταλία δεν θα είχε ανάγκη νέα έκτακτα μέτρα.


Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών παραχώρησε νέα συνέντευξη Τύπου το Σάββατο για την αναλυτική παρουσίαση των μέτρων που εγκρίθηκαν με διαδικασίες-εξπρές σε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το βράδυ της Παρασκευής, υπό το βάρος των πιέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να παρέμβει στην αγορά ομολόγων.

Μεταθέτοντας για το 2103, ένα χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο, το στόχο της για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενέκρινε περικοπές κρατικών δαπανών που ανέρχονται σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2012 και 25,5 δισ. για το 2013.

«Η κρίση αφορά την Ευρώπη» υπογράμμισε ο Τρεμόντι ενώπιον των δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι «εάν τα ευρωομόλογα είχαν ήδη γίνει πραγματικότητα, θα είχαν εγγυηθεί τη σταθερότητα των χρηματιστηρίων», υπαινισσόμενος ότι δεν θα χρειαζόταν η έγκριση νέων έκτακτων μέτρων.

Επισήμανε ότι «η ανοδική πορεία των spread, ξεκίνησε από το φθινόπωρο, διότι διαδόθηκε η πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να χειρισθεί καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Η ελληνική κρίση ενώθηκε με την αμερικανική και έτσι επιταχύνθηκε το σύνολο των εξελίξεων. Αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τη θύελλα των περασμένων εβδομάδων».

Σε ό,τι αφορά, τις άμεσες εξελίξεις, ο Τζούλιο Τρεμόντι επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλη αναμονή για την γαλλογερμανική συνάντηση κορυφής της επόμενης εβδομάδας. «Διότι έχουμε την εντύπωση ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις επιλογές που θα γίνουν για την Ευρώπη και υπέρ της Ευρώπης. Η κρίση δεν αφορά μόνο την Ιταλία, αλλά ένα τεράστιο ποσοστό της Ευρώπης και μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου» υπογράμμισε.

Λίγες ώρες αργότερα μετά τις δηλώσεις του Τρεμόντι, ο Σίλβιο δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ansa ότι επικροτήθηκαν θερμά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση σε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, καθώς και σε τηλεφώνημα με τον επικεφαλής τη ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

NewsRoom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου