Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Συρία: Χωρίς τέλος το λουτρό αίματος

Από το ιστολόγιο http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=86203&catID=14


Τρεις άνθρωποι , άμαχοι πολίτες, έχασαν χθες την ζωή τους από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, στη βορειοδυτική πόλη Λαττάκεια.

Ο στρατός ανέπτυξε άρματα μάχης στην πόλη και βομβάρδισε κτίρια ενώ στρατιώτες και αστυνομία χρησιμοποίησαν αληθινά πυρά για να διαλύσουν αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές που έκαναν ειρηνική πορεία, ζητώντας την αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με ακτιβιστές, ένα παιδί σκοτώθηκε στην πόλη Ντείρ Εζ Ζορ, από σφαίρα της αστυνομίας. Την Παρασκευή. ημέρα μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, κατά την βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων, σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι σε όλη την χώρα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό της αιματοχυσίας στη Συρίακαι κάλεσαν τη συριακή κυβέρνηση να τερματίσει άμεσα τις επιθέσεις κατά των διαδηλωτών που ζητούν την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν "τη βαθιά τους ανησυχία για τη χρήση βίας από την κυβέρνηση κατά των πολιτών και την πεποίθησή τους για την ανάγκη να ικανοποιηθεί το νόμιμο αίτημα για δημοκρατική μετάβαση όπως ζητεί ο συριακός λαός".

Ομπάμα και Κάμερον συμφώνησαν "να παρακολουθούν στενά τις ενέργειες της συριακής κυβέρνησης και να έχουν διαβουλεύσεις για τις περαιτέρω κινήσεις τους μέσα στις επόμενες ημέρες", τονίζεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας, κατά την οποία συζήτησαν για "περιφερειακά θέματα και την κατάσταση στη Συρία", ενώ εξέφρασαν την "έντονη και κοινή ανησυχία τους για τη χρήση βίας από τη συριακή κυβέρνηση κατά των πολιτών της".

Ο πρόεδρος Ομπάμα "επανέλαβε επίσης τη μακροπρόθεσμη δέσμευση των ΗΠΑ για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου