Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Δεν υπάρχει κρίση στην Τουρκία, δηλώνει ο πρόεδρος Αμ. Γκιουλ

Από το ιστολόγιο http://www.capital.gr/News.asp?id=1251506
Η παραίτηση των τεσσάρων κορυφαίων στρατηγών της Τουρκίας δεν προκάλεσε κρίση, ούτε δημιούργησε κάποιο κενό στην δομή εξουσίας στη χώρα, εκτίμησε το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ.

"Όλα συνεχίζονται κανονικά, όπως βλέπετε δεν υπάρχει κανένα κενό (εξουσίας)", δήλωσε ο Γκιουλ στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα προτού να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε το CNN Turk. "Στην πραγματικότητα, δεν υφίσταται κρίση".

Την Παρασκευή, ο επιτελάρχης στρατηγός Ισίκ Κοσάνερ παραιτήθηκε, όπως και οι επικεφαλής των γενικών επιτελείων στρατού, ναυτικού και αεροπορίας. Ο Κοσάνερ άφησε να διαφανεί χθες ότι παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διώξεις σε βάρος αξιωματικών που φέρονται αναμεμιγμένοι σε σχέδια να γίνει πραξικόπημα, σημειώνοντας ότι η συνεχιζόμενη κράτηση 173 στρατηγών και πιο χαμηλόβαθμων αξιωματικών εν ενεργεία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.


Μερικές ώρες αφότου ο Κοσάνερ παραιτήθηκε ο Γκιουλ προήγαγε τον εναπομείναντα κορυφαίο αξιωματικό, το στρατηγό Νετζντέτ Οζέλ της Στρατοχωροφυλακής, επικεφαλής του στρατού και εκτελούντα χρέη επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας.

Ο Γκιουλ είχε υπηρετήσει ως υπουργός Εξωτερικών του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πριν εκλεγεί πρόεδρος το 2007.

Ο τουρκικός στρατός, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του θεματοφύλακα του κοσμικού κράτους στην Τουρκία, έχει εμπλακεί πολλές φορές σε διενέξεις με την ισλαμιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι παραιτήσεις χαρακτηρίστηκαν ως ο τελευταίος γύρος της σύγκρουσης για την εξουσία ανάμεσα στο στρατό και την εκλεγμένη κυβέρνηση.

Ο Οζέλ αναμένεται να προεδρεύσει της συνεδρίασης, την Δευτέρα, του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, το οποίο θα προβεί στις κρίσεις για την αντικατάσταση όσων αξιωματικών αποστρατεύονται. Αναμένεται να διοριστεί αρχηγός του γενικού επιτελείου τις επόμενες ημέρες.

Σε επιστολή του προς τους συναδέλφους του που δημοσιεύθηκε χθες ο Κοσάνερ είπε ότι ζήτησε να αποστρατευθεί πρόωρα διότι δεν μπόρεσε να προστατεύσει τους αξιωματικούς από τις διώξεις για τις καταγγελθείσες συνομωσίες με στόχο την πραγματοποίηση πραξικοπήματος, που συνεπάγονται ότι δεν μπορούν να προαχθούν.

Μια σειρά συνωμοσιών έχει αποκαλυφθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Στρατηγοί και εθνικιστές κατηγορούνται ότι επιδίωκαν την πρόκληση χάους με στόχο την προετοιμασία πραξικοπήματος.

Ο Κοσάνερ έγραψε ότι 173 εν ενεργεία στρατηγοί και κατώτεροι αξιωματικοί εν ενεργεία είναι προφυλακισμένοι στο πλαίσιο των ερευνών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet.

"Όπως αναφέρουν πολλοί νομικοί, δεν είναι δυνατόν να δεχθεί κανείς ότι οι προφυλακίσεις είναι σύμφωνες προς τις οικουμενικές αξίες περί δικαίου, τη δικαιοσύνη και τις αξίες της συνείδησης", έγραψε ο Κοσάνερ.

Σημείωσε ότι εξαιτίας των διώξεων 14 στρατηγοί και ναύαρχοι καθώς και 58 στρατιωτικοί με το βαθμό του συνταγματάρχη έχουν χάσει το δικαίωμα να προαχθούν παρότι ουδείς εξ αυτών έχει κριθεί ένοχος.

Το Σάββατο ο Γκιουλ είπε ότι οι συνωμοσίες ερευνώνται από ανεξάρτητους δικαστές και ότι η κυβέρνηση δεν αναμιγνύεται στις διαδικασίες. Πρόσθεσε ότι οι παραιτήσεις των στρατηγών οδηγούν στο διορισμό νέας ηγεσίας του στρατού στην διάρκεια του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου