Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Κίνα προς ΗΠΑ: Στοπ στις κατασκοπευτικές πτήσεις

Από το ιστολόγιο http://www.defence-point.gr/news/?p=16475

Έπειτα από την πτήση του κατασκοπευτικού αεροσκάφους των ΗΠΑ, πλησίον του FIR της Κίνας, γεγονός που ανάγκασε κινεζικά μαχητικά να απογειωθούν για την αναχαίτιση, με αποτέλεσμα και η Ταϊβάν να απογειώσει δικά της μαχητικά για να αναχαιτίσουν τα κινεζικά που παραβίασαν το FIR της, η Κίνα ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών.
Όπως ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας, οι πτήσεις αυτές προκαλούν μεγάλο κακό στις διμερείς σχέσεις. Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε: «απαιτούμε από τις ΗΠΑ να σεβαστούν την κυριαρχία της Κίνας και τα συμφέροντα ασφαλείας, και να λάβουν σοβαρά μέτρα για την ώθηση με υγιή και σταθερό τρόπο των στρατιωτικών σχέσεων.»
Από την πλευρά του το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, μέσω του εκπροσώπου Τύπου, συνταγματάρχη Ντέιβ Λαπάν, ανακοίνωσε ότι δε δώσει λεπτομέρειες για το πρόσφατο επεισόδιο, αλλά τόνισε ότι κανένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος δεν παραβίασε τον κινεζικό εναέριο χώρο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου «μπορώ να πω ότι πετάμε αναγνωριστικές αποστολές στο διεθνή εναέριο χώρο τακτικά και δεν είναι σπάνιο να απογειώνονται κινεζικά μαχητικά.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου