Κυριακή, 31 Ιουλίου 2011

Κρίση χρέους στις ΗΠΑ: Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία

Από το ιστολόγιο http://www.xrimanews.gr/

XRIMANEWS.GRΜαραθώνιο τρέχουν οι πολιτικες δυνάμεις των ΗΠΑ για να βρουν συναίνεση στο χρέος τα λίγα 24ωρα που απομένουν μέχρι την Τρίτη. Ο Ομπάμα πήρε και πάλι τα ηνία των διαπραγματεύσεων και φαίνεται ότι σημειώνεται πρόοδος.
Συνεχίζονται και σήμερα οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για την εύρεση διεξόδου στο αδιέξοδο του χρέους. Από χθες ενεπλάκη και πάλι ο Λευκός Οίκος δεδομένου ότι τα ψέματα τελειώνουν κι αν δεν έχει βρεθεί λύση που να εξασφαλίζει την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, η χώρα θα οδηγηθεί στη στάση πληρωμών.
 
«Θα βρούμε λύση»
 
Ο Χάρυ Ριντ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, όπου το κόμμα έχει την πλειοψηφία, ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και ότι έχουν καταγραφεί πρόοδοι, μια και υπάρχει μια καταρχήν συναίνεση. «Οι διαπραγματεύσεις τρέχουν στον Λευκό Οίκοι για να αποφευχθεί μια καταστροφική αποτυχία στη χώρα, υπάρχουν πολλά σημεία βέβαια που χρήζουν συμπληρωματικών διευκρινίσεων και συζητήσεων», πρόσθεσε, «αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε μια μακροπρόθεσμη λύση», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το νέο σχέδιο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι προβλέπει αύξηση του ορίου χρέους που είναι σήμερα στα 14,3 δις δολάρια σε δύο φάσεις. Η πρώτη, ύψους ενός τρις δολαρίων θα γίνει άμεσα και η δεύτερη εντός του έτους. Το σχέδιο κάνει αναγκαία και μια ψηφοφορία στο Κογκρέσο για συνταγματική τροποποίηση ενός συγκεκριμένου άρθρου που προβλέπει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.
 
«Υπάρχει συναίνεση, αλλά όχι χρόνος»
 
Στα συρταρια και Πλάνο ΒΕξ αιτίας αυτών των εξελίξεων ο Χάρυ Ριντ ανέβαλε για απόψε δοκιμαστική ψηφοφορία στους κόλπους του κόμματός του σχετικά με το σχέδιο νόμου, αλλά μόνο και μόνο για να δοθεί περισσότερος χρόνος για τις διαβουλεύσεις, στις οποίες συμμετέχει και πάλι ο πρόεδρος Ομπάμα. Στο εβδομαδιαίο του μήνυμα που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο έκανε ύστατη έκκληση στην κοινή λογική. «Οι δύο πλευρές δεν είναι και τόσο μακριά η μια από την άλλη», υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος. «Υπάρχει σε γενικές συναίνεση γύρω από το ύψος περικοπών των δαπανών για να μειώσουμε το χρέος, αλλά δεν έχουμε άλλο χρόνο. Πρέπει να φτάσουμε σε συμφωνία μέχρι την ερχόμενη Τρίτη για να μπορέσει η χώρα μας να πληρώσει εγκαίρως τις υποχρεώσεις του, όπως χρήματα για την κοινωνική πρόνοια, για τα επιδόματα των βετεράνων του πολέμου. Αν δεν το κάνουμε, θα είναι η πρώτη φορά που θα χάσουμε την καλύτερη  3 Α αξιολόγηση των 3 Α. Κι αυτό όχι επειδή δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας, το μπορούμε, αλλά επειδή δεν θα έχουμε ένα τριπλό Α πολιτικό σύστημα για να το ταιριάξουμε».  
Το υπουργείο Οικονομικών έχει πάντως στα συρτάρια του κι ένα σχέδιο Β για το ενδεχόμενο αποτυχίας. Λέγεται μάλιστα ότι τα δημόσια ταμεία διαθέτουν ρευστό για να κινηθεί η χώρα και μετά την ερχόμενη Τρίτη, που θα πρέπει κανονικά να έχει βρεθεί λύση.   

dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου