Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να συζητήσει την κατάσταση στο Κόσοβο

Από το ιστολόγιο http://greek.ruvr.ru/2011/07/29/53903770.html


Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, όπου σημειώθηκαν ένοπλες συγκρούσεις, οι οποίες προκλήθηκαν από τις αρχές της Πρίστινας, παραμένει εκρηκτική.

Τη σχετική δήλωση έκανε ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Βουκ Γιέρεμιτς στη Νέα Υόρκη. Ο υπουργός αφίχθηκε στις ΗΠΑ με την ελπίδα ότι το ΣΑ του ΟΗΕ θα ακούσει το αίτημα της χώρας του και θα συνέρθει σε έκτακτη συνεδρία. Η Σερβία θεωρεί ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να αποτραπεί η υποτροπή της βίας. Όμως τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τελικά δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για τη συζήτηση του προβλήματος του Κοσόβου.


Ας υπενθυμίσουμε ότι η κατάσταση στο βόρειο τμήμα της μονομερώς ανακηρυγμένης Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, όπου βασικά διαμένουν άτομα σερβικής εθνικότητας, οξύνθηκε σημαντικά μετά την προσπάθεια των αστυνομικών δυνάμεων να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία και τα τελωνιακά σημεία. Αυτό έγινε με διαταγή του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι.
Οι Διεθνείς δυνάμεις KFOR, οι οποίες έλεγχαν τα τελωνιακά σημεία στο βορρά, τα εγκατέλειψαν μόλις γνωστοποιήθηκε η είδηση για την αστυνομική επιχείρηση της Πρίστινας. Εκεί άρχισαν ένοπλες συγκρούσεις, λόγω του ότι οι Σέρβοι δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν τα τελευταία νήματα, που τους συνδέουν με την Πατρίδα. Μόλις η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει από τον έλεγχο των αρχών του Κοσόβου, οι ειρηνευτές επέστρεψαν. Και σήμερα προσπαθούν να παρουσιαστούν ως οι μόνοι που εξασφάλισαν τη διευθέτηση της διένεξης.
Ωστόσο στην πραγματικότητα τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Στην αλλαγή της κατάστασης συνέβαλε η έκκληση που έκανε ο Πρόεδρος Μπορίς Τάντιτς προς τους Σέρβους να μην παρασύρονται από τις προκλήσεις.
Για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να τονίσουμε ότι καί η Ουάσιγκτον, καί οι Βρυξέλλες στα λόγια καταδίκασαν τις ενέργειες του Θάτσι. Όμως πολλοί παρατηρητές σημειώνουν ότι ο τελευταίος ενέργησε σύμφωνα με την πολιτική που εφαρμόζουν, η οποία αποσκοπεί στη σταδιακή εξώθηση των Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο. Στο θέμα αναφέρεται ο εμπειρογνώμονας του Ρωσικού Ινστιτούτου Σλαβολογίας Γκεόργκι Ένγκερλγκαρντ.
- Η πολιτική τους συνίσταται στο ότι ασκούν σταθερή πίεση στο Βελιγράδι με στόχο να παραχωρηθούν όσο το δυνατό περισσότερες πολιτικές σφαίρες στην Πρίστινα. Π.χ., να παραχωρηθεί σήμερα στην Πρίστινα ο υπαρκτός έλεγχος του βορείου τμήματος του Κοσσυφοπεδίου, που κατοικείται από Σέρβους, και το οποίο ως σήμερα ουσιαστικά βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Βελιγραδίου.
Οι εμπειρογνώμονες εκφράζουν απαισιοδοξία για τις προοπτικές επίλυσης του προβλήματος του Κοσόβου. Σήμερα είναι σημαντικό να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας. Όμως στις συνθήκες, στις οποίες οι αρχές του Κοσόβου κάνουν προκλήσεις, όλες οι επαφές εκμηδενίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου